Τέλος Ιουνίου στην κυκλοφορία οι κόμβοι της Αγίας Πελαγίας

Petite Perle 300×250

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Ύστερα από γραφειοκρατικές εμπλοκές, κίνδυνο απένταξης, παρατάσεις, φτάνει το τέλος των εργασιών για τους περιβόητους κόμβους της Αγίας Πελαγίας, κατά 99%.

Το καλό νέο είναι ότι οι ράμπες εισόδου και εξόδου στους κόμβους της Αγίας Πελαγίας θα δοθούν επιτέλους στην κυκλοφορία. Το κακό είναι ότι το έργο δεν θα παραδοθεί επισήμως.  

Ασφαλείς πληροφορίες της «Φωνής του Μαλεβιζίου» από το υπουργείο Υποδομών αναφέρουν ότι το έργο το οποίο φτάνει στην ολοκλήρωσή του, θα δοθεί στην κυκλοφορία τέλη Ιουνίου, λαμβάνοντας ακόμα μια μικρή παράταση της τάξης των δυο εβδομάδων.  

Το φυσικό αντικείμενο θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο για να δοθεί στους χιλιάδες χρήστες της εθνικής οδού και να γίνεται με ασφάλεια η είσοδος και η έξοδος στον ΒΟΑΚ, από και προς την Αγία Πελαγία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εργασίες δεν θα έχουν ολοκληρωθεί στο 100% χωρίς όμως αυτό να δυσχεραίνει την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων, τουλάχιστον όπως διαβεβαιώνεται.

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό ωστόσο τι υπολείπεται στις εργασίες αλλά ούτε και το κόστος των συμπληρωματικών εργασιών, καθώς αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις.

Το έργο ξεκίνησε αρχές Μαΐου 2019 και είχε ως φυσικό αντικείμενο την κατασκευή δυο νέων κόμβων σε δυο σημεία για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα εισόδου και εξόδου, με τον πρώτο να έχει μήκος περίπου 650 μ. και τον δεύτερο να έχει μήκος περίπου 1000 μ. επί του ΒΟΑΚ.

Είχε προηγηθεί τιτάνιος αγώνας για την διεκδίκηση του έργου από την τοπική κοινωνία και τις τοπικές αρχές, για την εξασφάλιση των χρημάτων και φρικτά τροχαία δυστυχήματα που στοίχισαν ανθρώπινες ζωές επί της εθνικής οδού.

Το πρόβλημα κατά τη διάρκεια της κατασκευής και αφού είχε προηγηθεί το μπάχαλο που καταδιώκει συνήθως τα έργα, προέκυψε στις λωρίδες επιβράδυνσης και επιτάχυνσης όπου έπρεπε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα διάβρωσης και κατάπτωσης , στον κόμβο της Αγίας Πελαγίας. Η απάντηση που δίνεται για αυτή τη σοβαρή εμπλοκή που καθυστέρησε επί της ουσίας το έργο είναι ότι προέκυψε φυσικό φαινόμενο εκ των υστέρων. Ο κόμβος της Αχλάδας δεν είχε θέματα.

Ένα χρόνο μετά από το πρώτο χρονοδιάγραμμα

Το έργο σύμφωνα με το πρώτο του χρονοδιάγραμμα έπρεπε να έχει  ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2020. Τότε δόθηκε μια μικρή παράταση για το καλοκαίρι. Ωστόσο στην πορεία προέκυψε η ανάγκη για επιπρόσθετες μελέτες και παρεμβάσεις επί του αρχικού τεχνικού αντικειμένου του έργου, κάτι το οποίο οδήγησε σε εκ νέου παράταση έως τις 2 Δεκεμβρίου 2020.

 Η ημερομηνία αυτή παρήλθε χωρίς το έργο να ολοκληρωθεί.  

 Ύστερα από την παύση τριών μηνών μετά τη δεύτερη διακοπή των εργασιών και την  επίσημη παράταση, που είχε πάρει το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου για τις 13 Ιουνίου 2021, ο εργολάβος έπιασε ξανά δουλειά, τον περασμένο Μάρτιο. Τώρα οι εργασίες οδεύουν στο τέλος. Με τις νέες πληροφορίες να αναφέρουν ότι τέλη Ιουνίου οι κόμβοι θα δοθούν στην κυκλοφορία.

Την ολοκλήρωση της γεωτεχνικής και στατικής μελέτης τοίχων αντιστήριξης για την αποκατάσταση πρανών επιχώματος και της κατολίσθησης υφιστάμενου ορύγματος του ΒΟΑΚ στον κόμβο Αγίας Πελαγίας, εκτέλεσε η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Υποδομών- Δ14.

Αγωνία και δυσαρέσκεια

Οι κάτοικοι της Αγίας Πελαγίας πολλές φορές είχαν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά τους για την καθυστέρηση των εργασιών.  Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά, επίσης, την αγωνία που έζησαν όλοι όταν ξέσπασε πυρκαγιά στην Αγία Πελαγία και ο Δήμος αναγκάστηκε να σπάσει τις τσιμεντένιες ράμπες για να περάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα.

Χωρίς τους κατοίκους δεν θα γινόταν το έργο

Η δημοτική σύμβουλος Εύη Αποστολάκη που παρακολουθεί στενά την πορεία των εργασιών και την προεργασία του έργου, μιλώντας στη «Φωνή του Μαλεβιζίου» τόνισε τη σημαντικότητα της ενέργειας των ιδιοκτητών ακινήτων που με το λόγο τιμής παραχώρησαν τη γη τους.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πίνακες του κτηματολογίου δεν έχουν ακόμα αναρτηθεί.

«Το έργο αυτό έγινε με το φιλότιμο των ιδιοκτητών και μόνο με το λόγο τιμής. Αλλιώς δεν θα είχε ξεκινήσει. Τη διαδικασία τη ξεκινήσαμε το 2016 για να δημοπρατηθεί το 2018. Είναι σημαντικό να το τονίσουμε αυτό», σημείωσε η κυρία Αποστολάκη και τους ευχαρίστησε από καρδιάς για άλλη μια φορά για τη συμβολή τους και την υπομονή που έχουν επιδείξει στο θέμα της καθυστέρησης της διαδικασίας για τις απαλλοτριώσεις.

 Η ίδια επίσης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της Φωνής του Μαλεβιζίου καθώς κι η ίδια έχει την ίδια πληροφόρηση ενώ αντίστοιχες είναι και οι πληροφορίες που έχει με την επικοινωνία του με την Αθήνα, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Γιώργος Πετούσης.

Δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοσης της "Φωνής του Μαλεβιζίου" που κυκλοφορεί σήμερα στα περίπτερα.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ