Κικίλιας: Σε δύο φάσεις ο εμβολιασμός των 18-29 ετών και ανοίγουν τα ραντεβού για Pfizer

Petite Perle 300×250

Στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας αναφέρθηκε ο Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης της Τετάρτης για τον κορωνοϊό.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι 14.371. Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας είπε πως καταγράφηκε υποχώρηση κάτω από τα 2.000 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, ενώ ο δείκτης θετικότητας είναι σταθερά κάτω από 4%.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό, είπε πως σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 102.000 εμβολιασμούς ενώ συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 5,7 εκατομμύρια εμβολιασμοί και η Ελλάδα έχει ξεπεράσει το 20% των πλήρως εμβολιασμένων.

 Σε ερώτηση για το πότε θα «ανοίξουν» τα ραντεβού και με Pfizer και Moderna, εκτός του Johnson & Johnson για τους νέους 18 έως 29 ετών, ο υπουργός δήλωσε πως θα γίνουν ανακοινώσεις για ημερομηνίες την άλλη εβδομάδα. Όσον αφορά την επιχείρηση Γαλάζια Ελευθερία, τα νησιά Λευκάδα, Θάσος Πάρος Μύκονος και Σαλαμίνα πάνε πολύ καλά στον εμβολιασμό.

Σε ερώτηση της Μαρίας Νίκης-Γεωργαντά για τον Ελεύθερο Τύπο και το Εleftherostypos.gr περί της διστακτικότητας των πολιτών να εμβολιαστούν ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι δεν υπάρχει υστέρηση στους εμβολιασμούς. Ο ίδιος είπε πως θα υπάρξει δημογραφική καταγραφή από την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ αναμένονται και οι ανακοινώσεις για τον εμβολιασμό των κατάκοιτων.Δεν επηρεάζουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ελλάδας το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ μελετά περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας που εμφανίστηκαν -κυρίως- σε άνδρες νεαρής ηλικίας οι οποίοι είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer, και το κατά πόσο συνδέονται με τον εμβολιασμό τους.

Αυτό ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και τόνισε ότι η Ελλάδα προχωρά με βάση τα επιστημονικά δεδομένα. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι το Ισραήλ έδωσε έγκριση για τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά και νέους από 12 ετών και άνω.

Υπενθυμίζεται ότι, στο Ισραήλ αναφέρθηκαν 275 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας, από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Μάιο του 2021, μεταξύ των πέντε και πλέον εκατομμυρίων πολιτών που εμβολιάστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο.Οι περισσότεροι από τους ασθενείς που υπέστησαν μυοκαρδίτιδα πέρασαν λίγες μέρες στο νοσοκομείο και το 95% των περιπτώσεων κρίθηκε ως ήπιο, αναφέρεται σε σχετική μελέτη που διενεργήθηκε από τρεις ομάδες ειδικών.

πηγή: www.eleftherostypos.gr

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ