Πέτσας για ΦΠΑ στα νησιά: Στην κυβέρνηση είμαστε υπέρ μιας μείωσης φόρων

Petite Perle 300×250

Για την εικόνα στο λιμάνι του Πειραιά από την απεργία της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών που τελικά ανεστάλη, τη πράσινη επένδυση στην Αστυπάλαια αλλά και μία ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά μίλησε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Για την απεργιακή κινητοποίηση στο λιμάνι του Πειραιά σήμερα το πρωί δήλωσε στο Open TV: «Είναι μία εικόνα άθλια. Οποιοσδήποτε απεργεί ή προχωρά σε μία κινητοποίηση, πρέπει να έχει υπόψη του ότι είμαστε σε μία περίοδο έπειτα από ένα πολύ μεγάλο και παρατεταμένο lockdown. Ο κόσμος έχει ανάγκη να «ξεφύγει», να πάει στον προορισμό του, είτε για να δει αγαπημένα του πρόσωπα εάν μιλάμε για Έλληνες πολίτες, είτε για επαγγελματικούς λόγους, είτε για να ταξιδέψει εάν πρόκειται για τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας. Το να βλέπουμε, λοιπόν, μία κατάσταση, όπως αυτή, μας δημιουργεί πολύ μεγάλη ένταση και μας γυρίζει πίσω. Καταλαβαίνω ότι η απεργία είχε μεν αναγγελθεί, αλλά έχει κριθεί παράνομη. Ακούγοντας τις δηλώσεις των εκπροσώπων των συνδικαλιστών, καταλαβαίνω ότι πρωταρχικό τους μέλημα είναι να στείλουν το μήνυμα, που επιθυμούν, στην Κυβέρνηση. Δεν γίνεται, όμως, να μην λαμβάνεται υπόψη η ταλαιπωρία των επιβατών, αλλά και το γεγονός ότι η απεργία έχει κηρυχθεί παράνομη. Νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θέλουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, όπως εκείνες τα αντιλαμβάνονται. Δεν μπορούν, όμως, να χρησιμοποιούν τους επιβάτες ως «ομήρους» για να εκβιάζουν οποιαδήποτε κατάσταση. Η απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει το εργασιακό νομοσχέδιο, είναι μία απόφαση μίας Κυβέρνησης. Το τι κάνει ένας συνδικαλιστικός φορέας για να διεκδικήσει τα δικαιώματά του, είναι ένα άλλο ζήτημα. Η ταλαιπωρία, επίσης, των επιβατών κρίνεται από όλους όσοι μας βλέπουν. Πρόκειται για συμπεριφορές που απαξιώνουν το συνδικαλιστικό κίνημα. Με τέτοιες συμπεριφορές, όποιος διεκδικεί το δίκιο του, δεν θα το βρει, καθώς αυτός ο τρόπος διεκδίκησης των όποιων αιτημάτων, έρχεται απέναντι σε όλη την κοινωνία. Παρακολουθήσαμε επιβάτες να δηλώνουν ότι απλώς ήθελαν να κάνουν κάποιες ιατρικές εξετάσεις και να επιστρέψουν στο νησί τους και δεν μπορούν να κατανοήσουν για ποιο λόγο κάποιος τους χρησιμοποιεί ως "ομήρους"».

Για τις δηλώσεις του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλου, περί «διασυνδέσεων» του οργανωμένου εγκλήματος με κρατικούς αξιωματούχους ο κ. Πέτσας είπε: «Εάν αυτή η δήλωση ισχύει, έχει χαθεί εντελώς το μέτρο στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και, δυστυχώς, φαίνεται ότι δεν μπορεί να αρθρώσει έναν εποικοδομητικό λόγο, αλλά αναλώνεται μόνο σε κραυγές. Αυτό που εμείς θα κάνουμε, είναι να συνεχίσουμε να μειώνουμε τη λεγόμενη μικροεγκληματικότητα. Το ανέφερα και στη Βουλή, όταν ερωτήθηκα, ότι τα στοιχεία από το 2018 έως το 2020 δείχνουν σαφή μείωση και στις μικροκλοπές και στις κλοπές τροχοφόρων και στις διαρρήξεις. Το ίδιο αποδεικνύεται και από τα στοιχεία που δόθηκαν, χθες, στη δημοσιότητα ότι, δηλαδή, αυτή η αποκλιμάκωση συνεχίζεται και το πρώτο πεντάμηνο του 2021. Είναι, λοιπόν, άλλο πράγμα το γενικότερο αίσθημα ασφάλειας και είναι άλλο πράγμα το οργανωμένο έγκλημα. Ως προς αυτό, θα ήθελα να παραπέμψω στις ενέργειες που έχει κάνει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο κ. Χρυσοχοΐδης, το τελευταίο διάστημα, με το συγκεκριμένο φάκελο που διαβίβασε στη δικαιοσύνη για το οργανωμένο έγκλημα και περιμένουμε την εξέλιξη αυτών των ερευνών. Αυτό είναι ένα ζήτημα, στο οποίο προσωπικά δεν μπορώ να υπεισέλθω, καθώς η έρευνα είναι σε εξέλιξη. Όταν έχουμε δολοφονίες μεταξύ μελών οργανωμένου εγκλήματος, αυξάνει η ανησυχία, ακριβώς γιατί γίνεται με έναν τρόπο κάπως «συμβολικό», να δείξει δηλαδή κάποιος τη δύναμή του σε σημεία που μπορούν να τραβήξουν την προσοχή. Επομένως, ναι, είναι ένας παράγοντας ανησυχίας. Και αυτό που απομένει είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας, που έχει ήδη δρομολογηθεί από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

Για την «πράσινη» επένδυση στην Αστυπάλαια τόνισε: «Έχουμε, σίγουρα, δουλειά μαζί με τον Δήμαρχο, με τον οποίο είχαμε μία άριστη συνεργασία χθες, ώστε όλα όσα έχουμε πει για την Αστυπάλαια, να γίνουν πράξη. Και αυτό γιατί τόσο οι δημότες, όσο και οι επισκέπτες πρέπει να βλέπουν ότι όλα όσα έχουμε περιγράψει, έχουν μία απτή αποτύπωση στην καθημερινότητά τους. Έχουμε -για παράδειγμα- έργα ύδρευσης, οδοποιίας και αποχέτευσης, τα οποία συζητήσαμε χθες, έχουμε έργα τα οποία σχετίζονται με την υλοποίηση του προγράμματος της κυκλικής οικονομίας, με τα ηλεκτρικά οχήματα που θα μεταφέρουν τους επιβάτες σε ένα πρωτοποριακό δίκτυο συγκοινωνίας, έχουμε πράγματα, δηλαδή, που πρέπει να γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα και υπάρχει μία πολύ καλή συνεργασία, προκειμένου να τα υλοποιήσουμε. Το σημαντικό, επίσης, είναι ότι εάν αυτό το εγχείρημα πετύχει -κάτι για το οποίο εμείς είμαστε απολύτως πεπεισμένοι- τότε θα είναι ένα πρότυπο, που θα το μεταφέρουμε σε πολλά ακόμα νησιά μας. Θα είναι, δηλαδή, κάτι πραγματικά πρωτοποριακό και καινοτόμο που θα αποτελεί μία πρόσθετη διαφήμιση για τη χώρα μας, ότι τα νησιά μας εκτός από πανέμορφα, είναι και «πράσινα» και φιλικά προς το περιβάλλον».

Τέλος, για μία ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά σημείωσε: «Προσωπικά, είμαι υπέρ μίας μεγάλης μείωσης των φόρων. Αλλά και σαν Κυβέρνηση είναι, επίσης, δεδομένο ότι είμαστε υπέρ μίας μείωσης των φόρων, κάτι που κάνουμε πράξη από την αρχή της θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ειδικά, όμως, αυτό το θέμα -όπως ξέρετε- ήταν ένα ζήτημα που είχε προκύψει από τις δεσμεύσεις μας έναντι των εταίρων μας, την περίοδο που χρειαστήκαμε την προσφυγή σε εκείνους για δανεισμό. Επομένως, είναι κάτι, το οποίο χρειάζεται μία ευρύτερη συζήτηση. Πότε θα είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή, αυτό θα το αποφασίσει ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο».

Πηγή: iefimerida.gr


Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ