Τίμησαν την μνήμη των 62 Μαρτύρων στο Γάζι (φωτογραφίες – video)

Petite Perle 300×250

Αρχιερατικό μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των 62 Μαρτύρων που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές στις 3 και τις 14 Ιουνίου του 1942, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στον τόπο της εκτέλεσης, το εκκλησάκι των Αγίων Πάντων στην Αμμουδάρα Γαζίου.

 Την τελετή διοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Μαλεβιζίου και ο Δήμος Ηρακλείου.

Στη διάρκεια της τελετής πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, ενώ παράλληλα αναγνώστηκε το προσκλητήριο των νεκρών.

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας σε δηλώσεις του στη "Φωνή του Μαλεβιζίου" τόνισε τον ηρωισμό των 62 αυτών γενναίων ανδρών, αναφέροντας χαρακτηριστικά: Ο λαός που ξεχνά την ιστορία του δεν έχει μέλλον κι εμείς φροντίζουμε κάθε χρόνο με τον Δήμο Ηρακλείου να θυμόμαστε όσους έπεσαν για την πατρίδα και όσους με τη δική τους θυσία αγωνίστηκαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι και να ζούμε σε μια κοινωνία δημοκρατίας και αλληλεγγύης.

Το Μνημόσυνο τέλεσε ο  Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος, παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, του Δημάρχου Μαλεβιζίου Μενέλαου  Μποκέα, των βουλευτών κ.κ. Μάξιμου Σενετάκη και Χάρη Μαμουλάκη, της Συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρίας Κοζυράκη, των Αντιπεριφερειαρχών Νίκου Συριγωνάκη, και Λάμπρου Βαμβακά, του αντιδημάρχου Τεχνικής Υπηρεσίας Γιώργου Πετούση, του πρόεδρου και αντιπροέδρου της Κοινότητας Γαζίου Βαγγέλη Παρασύρη και Γιάννη Άσπρη, του επικεφαλή της Λαϊκής Συσπείρωσης Μιχάλη Χουστουλάκη, του εκπροσώπου ΟΜ Μαλεβιζίου ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Φακουκάκη, των εκπροσώπων του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, του Ευρωβουλευτή Μανόλη Κεφαλογιάννη,  των βουλευτών Σωκράτη Βαρδάκη, Βασίλη Κεγκέρογλου, Γιώργου Λογιάδη,  της κομματικής οργάνωσης ΚΚΕ Ηρακλείου και εκπροσώπων  τοπικών  φορέων,  σωμάτων ασφαλείας, οικογενειών των εκτελεσθέντων κ.ά.

Ο Δημάρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός για την  Επέτειο Μνήμης των 62 εκτελεσθέντων Μαρτύρων από τα Γερμανικά στρατεύματα τον Ιούνιο του 1942, δήλωσε:

H εκτέλεση από τους Γερμανούς κατακτητές, στις 3 και 14 Ιουνίου του 1942, 62  συμπατριωτών μας στην περιοχή Ξηροποτάμου του Γαζίου, αποτελεί μία από τις πιο ζοφερές στιγμές της ιστορικής μας πορείας.

Ανυπότακτοι, περήφανοι, προσέφεραν την ζωή τους στο υπέρτατο ιδανικό της Ελευθερίας, πιστοί στην μακραίωνη αγωνιστική παράδοση της Κρήτης, οι 62 Εθνομάρτυρες –ανάμεσα στους οποίους, ήταν και ο Μηνάς Γεωργιάδης, Δήμαρχος Ηρακλείου από το 1934 έως το 1940– αντιμετώπισαν το εκτελεστικό απόσπασμα των κατακτητών. Εντούτοις, οι βάρβαρες πράξεις των Ναζιστικών δυνάμεων, που είχαν διαρκή σκοπό τον εκφοβισμό του πληθυσμού, δεν κατόρθωσαν να υποτάξουν το φρόνημα των Κρητικών, οι οποίοι συνέχισαν με ακατάβλητο αντιστασιακό πνεύμα την δράση τους ως την απελευθέρωση του τόπου μας.

Συμπληρώνονται εβδομήντα εννέα χρόνια από την θυσία των 62 Μαρτύρων. Ανήκουν πλέον στην συλλογική μας Μνήμη και στην Ιστορία της Κρήτης. Προσφέροντας στην πατρίδα το ύψιστο τίμημα, την ίδια την ζωή τους, συνεχίζουν να είναι παρόντες στις νεότερες γενιές, εξακολουθούν να μας δείχνουν τον δρόμο της Ευθύνης, της Ελευθερίας, και της Τιμής.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ