Αγία Παρασκευή: Τα Μετέωρα του Κρουσώνα

Petite Perle 300×250

Σε μια καταπράσινη δασοσκεπή κοιλάδα που διαρρέει ο χείμαρρος Τζαμάς είναι χτισμένη η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.

Πριν από την είσοδο στον Κρουσώνα και σε απόσταση 500 μ. αριστερά από τον κεντρικό δρόμο, βρίσκεται η μονόκλιτη βασιλική που χτίστηκε το 1948 και αφιερώθηκε στην μνήμη της αγίας Παρασκευής. Κτήτορας της εκκλησίας είναι ο Νικόλαος Φ. Δρακουλάκης, προσκυνητής και εγγονός του γενάρχη με το ίδιο όνομα.

Η εκκλησία αναπαλαιώθηκε και αποδόθηκε στην σημερινή της μορφή το 2003, με μέριμνα των εγγονών του κτήτορα Κώστα και Αντιγόνης Φρουδαράκη – Μακριδάκη.

Η λιθόκτιστη κρήνη, το παλιό ελαιοτριβείο (φάμπρικα) και η τραπεζαρία με τους παραδοσιακούς φούρνους, συνθέτουν ως σύνολο μια ανθρώπινη παρέμβαση στο φυσικό περίγυρο. Τέχνη και φύση δένονται αρμονικά και συνυπάρχουν αισθητικά στον όμορφο υπαίθριο αυτό χώρο.

Ένα ολόσωμο αποτύπωμα της Παναγίας στο βαθούλωμα ενός παρακείμενου βράχου με το όνομα "Μελισσοχάρακας", προσθέτει την δική του διάσταση στον χώρο, που αποπνέει θρησκευτική αύρα και εξασφαλίζει την ηρεμία και την γαλήνη, την οποία έχει διαταράξει αλόγιστα ο σημερινός τρόπος ζωής.

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι

Σύμφωνα με μια τοπική παράδοση ο "Μελισσοχάρακας" με μια συνοδεία από μικρότερους βράχους που τον περιβάλλουν, μετακινήθηκε στην σημερινή θέση, από την τοποθεσία Κούπος που βρίσκεται πάνω απο το χωριό, με το γνωστό αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ