Τηλεδιάσκεψη Νίκου Ηγουμενίδη με εκπροσώπους των 4.000 συμβασιούχων στις δημόσιες δομές υγείας

by litsa TSANTIRAKI

Τελευταία Ενημέρωση:

Τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των 4.000 εργαζομένων του ειδικού προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ για τις δημόσιες δομές υγείας πραγματοποίησε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Ηγουμενίδης.

Στην τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν συμβασιούχοι του προγράμματος από διάφορες πόλεις της χώρας οι εκπρόσωποι του προγράμματος ενημέρωσαν αναλυτικά τον βουλευτή για την εργασιακή «ομηρεία» που βιώνουν με τις συνεχείς παρατάσεις των συμβάσεων τους. Συγκεκριμένα, τονίστηκε ότι αν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον τομέα της υγείας, παραμένουν εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά σε χειρότερη μοίρα από τους μόνιμους εργαζόμενους, ζητώντας το μόνιμο διορισμό τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η κατηγορία εργαζομένων στο χώρο της δημόσιας υγείας ακόμη και σήμερα πραγματοποιεί υπερωρίες χωρίς αυτές να πληρώνονται, χωρίς ειδικές άδειες που προβλέπονται για μόνιμους εργαζόμενους, ενώ οι ίδιοι καλύπτουν συχνά ολόκληρα τμήματα δημόσιων δομών υγείας από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, δεν τους αναγνωρίζονται τυχόν μεταπτυχιακές σπουδές ή δεν δικαιούνται ετήσιες εξετάσεις ή άλλες παροχές.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης υπογράμμισε ότι η πανδημία απέδειξε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας έχει απόλυτη ανάγκη τους 3.100 εργαζόμενους που έχουν παραμείνει σήμερα στο πρόγραμμα και οι οποίοι «έβαλαν πλάτη» σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα και των οποίων και οι θέσεις θα πρέπει να διασφαλιστούν με κάθε τρόπο, ενώ επίσης σημείωσε ότι θα πρέπει να αναγνωριστεί και η εμπειρία και η εξειδίκευσή τους όχι μόνο με την επείγουσα ανάγκη για ανανέωση των συμβάσεων που λήγουν στις αρχές του 2022 αλλά με την έμπρακτη πολιτική βούληση για τη νομική κατοχύρωση των θέσεων τους.

Σημειώνεται ότι από το πρόγραμμα των 4.000 σήμερα παραμένουν και εργάζονται 3.100 συμβασιούχοι σε όλες τις δομές της δημόσιας υγείας, από νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ, τον ΕΟΦ και άλλού, ενώ κατά την τηλεδιάσκεψη τέθηκαν ζητήματα νομικών λύσεων για την εργασιακή κατοχύρωση των εργαζομένων είτε με την μετατροπή των θέσεων από ορισμένου σε αορίστου είτε με την αυξημένη μοριοδότηση σε προκήρυξη μόνιμων θέσεων.

Ο βουλευτής τάχθηκε υπέρ της αυξημένης μοριοδότησης και της οριστικής συνταγματικής διασφάλισης των θέσεων μέσω προκηρύξεων και  δεσμεύτηκε να παρέμβει κοινοβουλευτικά το επόμενο διάστημα με άξονα την ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό του δημόσιου συστήματος υγείας.

Related Articles