Σεισμογράφοι και επιτήρηση στο ρήγμα της Ιεράπετρας

Petite Perle 300×250

Πριν από μια εβδομάδα, στις 6/10 ο καθηγητής Γεωλόγος Χαράλαμπος Φασουλάς, σε συνέντευξή του στο Ράδιο Λασίθι, μίλησε για τη σεισμική δραστηριότητα στη Κρήτη και το ρήγμα της Ιεράπετρας.

Ο καθηγητής υπογράμμισε πως τόσο το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου όσο και όλα τα (πολλά) ρήγματα της Κρήτης είναι γνωστά και καταγεγραμμένα εδώ και δεκαετίες, όμως αν κάτι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια είναι η μεγαλύτερη βαρύτητα που δίνει σε αυτά η επιστημονική κοινότητα η οποία και πρέπει να ενταθεί ακόμα περισσότερο.

Μετά το δημοσίευμα που παρατίθεται παρακάτω, θέση πήρε και ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης.

Είχε φανεί από την πρώτη στιγμή πως ο μεγάλος, καταστροφικός και φονικός σεισμός στο Αρκαλοχώρι, δεν ήταν ένα συνηθισμένο φαινόμενο και τελικά όπως φαίνεται, τέτοια είναι και η αντιμετώπισή του η οποία έχει στρέψει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας εκ νέου στην Κρήτη.

Ο Άκης Τσελέντης,

αποφάσισε να αναλάβει μια πρωτοβουλία ανάλογη με αυτή που είχε κάνει προ μηνών και στο Αρκαλοχώρι και να τοποθετήσει σεισμολογικούς σταθμούς στην περιοχή για καλύτερη επιτήρηση.

Όπως αναφέρει ο κ. Τσελέντης το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχει σκοπό να τοποθετήσει δυο σεισμολογικούς σταθμούς και δύο γεωδαιτικούς σταθμούς πάνω στο ρήγμα της Ιεράπετρας, και για το λόγο αυτό προγραμματίζει μια συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Γουλιδάκη.

Όπως τονίζει για το ρήγμα της Ιεράπετρας, δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως είναι ενεργό όμως, λόγω της θεωρητικής επικινδυνότητάς του, χρήζει μεγαλύτερης διερεύνησης, και το ίδιο ισχύει και για άλλα ρήγματα της Κρήτης τα οποία επίσης θα μελετηθούν περισσότερο.

Πηγή: radiolasithi

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ