Για λίγους φέτος η θέρμανση: Προμηνύεται βαρυχειμωνιά λόγω των αυξήσεων στην τιμή του πετρελαίου

Ρεπορτάζ: Λίτσα Τσαντηράκη

Δύσκολος αναμένεται να είναι ο φετινός χειμώνας για τα νοικοκυριά, με τις ιδιαίτερα αυξημένες τιμές στα καύσιμα, όπως το πετρέλαιο θέρμανσης – κίνησης και η βενζίνη, γεγονός που θα φέρει τα πάνω κάτω στην αγορά.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να είναι ακριβότερο κατά 40% από πέρυσι, με την μέση τιμή να διαμορφώνεται περίπου στο 1,20 το λίτρο, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι μπορεί να είναι και ακριβότερο.

Για το θέμα που "καίει" τον τελευταίο καιρό τους καταναλωτές η "Φωνή του Μαλεβιζίου" επικοινώνησε με τον πρόεδρο των Βενζινοπωλών Ηρακλείου, Λυκούργο Σαμόλη, ο οποίος βεβαιώνει ότι «η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου (σ.σ. σήμερα) και την παραμονή θα είμαστε έτοιμοι να δηλώσουμε τις τιμές. Όμως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας η αύξηση θα αγγίξει το 40%, ενώ δεν αποκλείεται να το ξεπεράσει».
Πως μεταφράζεται όμως αυτό το 40% στην τιμή του πετρελαίου;

Να θυμίσουμε ότι πέρυσι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έκλεισε στα 75 λεπτά ανά λίτρο, που πρακτικά σημαίνει πως ένα σπίτι που κατανάλωσε 1000 λίτρα, πλήρωσε 750 ευρώ. Φέτος, σύμφωνα με τις τιμές-"φωτιά" που αναμένονται, ο τόνος θα εκτιναχτεί στα 1200 ευρώ. Αύξηση δηλαδή 450 ευρώ στον τόνο! Αξίζει να αναφερθεί ότι οι παραπάνω τιμές ισχύουν για όσους προμηθευτούν πετρέλαιο τον Οκτώβριο, καθώς η τιμή δεν θα είναι σταθερή, αλλά θα υπάρχουν αυξήσεις όλον τον χειμώνα.

Μπαράζ αυξήσεων

Η επιβάρυνση όμως των νοικοκυριών περιλαμβάνει εκτός του πετρελαίου, αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο.
Όσον αφορά στις μετακινήσεις και στην αμόλυβδη βενζίνη οι οδηγοί ήδη βάζουν καθημερινά βαθιά το χέρι στην τσέπη με την τιμή της στο κέντρο του Γαζίου να κυμαίνεται από 1,76-1,77 ευρώ ανά λίτρο.

Ανοδικές όμως είναι οι τιμές και στο πετρέλαιο κίνησης που φτάνουν το 1,48 ευρώ στο Γάζι, ενώ στην ενδοχώρα η τιμή κυμαίνεται υψηλότερα.

«Η κυβέρνηση πρέπει να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για να υπάρξει αποσυμπίεση της αύξησης. Αυτή τη στιγμή οι βενζινοπώλες πληρώνουν 67% σε φόρους. Καταλαβαίνετε επομένως ότι ο χειμώνας είναι πάρα πολύ δύσκολος για όλους μας», επισημαίνει ο κ. Σαμόλης, που να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει έκκληση για μείωση του ΕΦΚ, χωρίς όμως καμία ανταπόκριση.

Ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Ηρακλείου σε δηλώσεις του στην εφημερίδα αναφέρθηκε, επίσης, και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος επισημαίνοντας ότι «Με τις αυξήσεις και τους φόρους ούτε οι καταναλωτές θα ζεσταθούν, ούτε οι πρατηριούχοι θα δουλέψουν. Φοβόμαστε ότι θα υπάρξει τεράστια μείωση της κατανάλωσης και θα έχουμε πρατήρια που θα κλείσουν και μαζί με τα πρατήρια θα χαθούν και δεκάδες θέσεις εργασίας».

Το πετρέλαιο είναι κοινωνικό αγαθό

Ημίμετρο θεωρεί ο κ. Σαμόλης το επίδομα θέρμανσης που πρόσφατα ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
«Το επίδομα θέρμανσης δεν σώζει ποτέ την κατάσταση, ειδικά εδώ στην Κρήτη που οι καταναλωτές λαμβάνουν μικρά ποσά. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι το πετρέλαιο είναι κοινωνικό αγαθό και να πάψει να αντιμετωπίζεται ως είδος πολυτελείας», τονίζει χαρακτηριστικά.

*Ρεπορτάζ από εφημερίδα Φωνή του Μαλεβιζίου.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ