Κρήτη: Δύο τόνους κοκαΐνης «ξέθαψαν» οι Αρχές της Κρήτης από τα αμπάρια του La Roca (βίντεο)

by litsa TSANTIRAKI

Τελευταία Ενημέρωση:

Από τον περασμένο Ιούνιο, μετά το κατεπείγον σήμα των λιμενικών Αρχών της Ιεράπετρας προς τις Γαλλικές Αρχές, βρισκόταν υπό παρακολούθηση το σκάφος La Roca, το οποίο εγκλωβίστηκε ανοικτά της Σενεγάλης, φορτωμένο με δύο τόνους κοκαΐνης.

Η πολύμηνη προσπάθεια των γαλλικών Αρχών, που παρακολουθούσαν έκτοτε στενά τη ρότα του σκάφους, καρποφόρησαν πριν από λίγες ημέρες όταν κομάντο της Γαλλικής Ακτοφυλακής έκαναν ρεσάλτο, πετυχαίνοντας την κατάσχεση του φορτίου μαμούθ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας επισκέφτηκε σήμερα τον Έλληνα υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, ευχαριστώντας τις ελληνικές Αρχές για την πολύτιμη συμβολή τους στην εξάρθρωση ενός σκληρού διεθνούς κυκλώματος διακίνησης τεραστίων ποσοτήτων ναρκωτικών στην υφήλιο.

Ο λιμενάρχης Ιεράπετρας περιέγραψε πώς οι λιμενικές Αρχές της Κρήτης εντόπισαν την κρύπτη και σήμαναν έναν διαρκή συναγερμό. Πριν από λίγες ημέρες ανοικτά της Σενεγάλης με την συμβολή Γάλλων κομάντο και των αεροπορικών υπηρεσιών, το La Roca εγκλωβίστηκε φορτωμένο με 2 τόνους και 26 κιλά κοκαΐνης, που ξέθαψαν οι Αρχές, από τα αμπάρια του. Τα ναρκωτικά ήταν συσκευασμένα σε αδιάβροχους σάκους.

Τα πέντε μέλη του πληρώματος που θεώρησαν ότι πέρασαν αλώβητα από τα χέρια των λιμενικών Αρχών της Ιεράπετρας, συνελήφθησαν, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη παράλληλα έρευνες για την πλήρη εξάρθρωση του διεθνούς κυκλώματος.

Παράλληλα αναφερόμενος στη συνεργασία των τελωνειακών Αρχών της Γαλλίας με το Λιμενικό Σώμα, υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν επέλθει σημαντικά πλήγματα στο διεθνές κύκλωμα παράνομης διακίνησης των ναρκωτικών, με τελευταίο περιστατικό εκείνο ανοιχτά των ακτών της Σενεγάλης που είχε σαν αποτέλεσμα τη σύλληψη των διακινητών και την κατάσχεση μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης.

«Η Ελλάδα και η Γαλλία μοιράζονται κοινές δημοκρατικές αξίες κοινές επιδιώξεις για την Ειρήνη και την ασφάλεια, την στόχευση για πρόοδο και ευημερία. Καταλήγοντας θέλω να ευχαριστήσω τον Γάλλο υπουργό για την πολύ χρήσιμη συζήτηση μας και φυσικά για την παρουσία του στο Υπουργείο Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής μία επίσκεψη που θα εμβαθύνει και θα διευρύνει περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», είπε.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Ανάκαμψης, Olivier Dussopt, σημείωσε «Μιλήσαμε για τη συνεργασία των υπηρεσιών των γαλλικών τελωνείων με την ελληνική ακτοφυλακή. Είχαμε εξαιρετικά αποτελέσματα πρόσφατα στη μάχη μας κατά του εμπορίου ναρκωτικών και είδαμε πως η ανταλλαγή πληροφοριών μπορεί να βελτιώσει πολύ την αποτελεσματικότητά μας. Πρέπει να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο να το κάνουμε συστηματικά προς όφελος τόσο της προστασίας των συνόρων όσο και της ίδιας της αξίας της ανθρώπινης ζωής όπως το πράττει το ελληνικό λιμενικό σώζοντας ανθρώπους στη θάλασσα. Είναι μία μάχη που θα πρέπει να δίνουμε καθημερινά».

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

Related Articles