Ηράκλειο: Αντιδράσεις για τις μειωμένες κάρτες μετακίνησης – Γιατί αποκλείονται οι σπουδαστές των ΣΑΕΚ;

Έντονες διαμαρτυρίες εκφράζουν οι γονείς σπουδαστών των ΣΑΕΚ Ηρακλείου, ζητώντας να διευκρινιστεί γιατί οι καταρτιζόμενοι δεν περιλαμβάνονται, σύμφωνα με την καταγγελία τους, στο πρόγραμμα μειωμένης μηνιαίας κάρτας απεριόριστων διαδρομών των 19 ευρώ
Την ανάγκη για ίση μεταχείριση όλων των σπουδαστών στις αστικές συγκοινωνίες του Ηρακλείου θέτουν οι γονείς των καταρτιζομένων στις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ), οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμό τους από την οικονομική διευκόλυνση στις μετακινήσεις.

Όπως επισημαίνουν, η προβλεπόμενη μείωση της μηνιαίας κάρτας απεριόριστων διαδρομών στα 19 ευρώ προσφέρει σημαντική οικονομική ανακούφιση στους δικαιούχους.

Ωστόσο, σύμφωνα με την καταγγελία τους, οι σπουδαστές των ΣΑΕΚ μένουν εκτός της συγκεκριμένης παροχής, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα.

Οι γονείς ζητούν από τον Δήμο Ηρακλείου να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους προβλέπεται διαφορετική αντιμετώπιση μεταξύ κατηγοριών σπουδαστών, καθώς θεωρούν ότι οι ανάγκες των νέων για καθημερινή μετακίνηση δεν διαφοροποιούνται ανάλογα με τη μορφή εκπαίδευσης που έχουν επιλέξει.

Οι καταρτιζόμενοι των ΣΑΕΚ μετακινούνται καθημερινά προς τις σχολές τους και, σε αρκετές περιπτώσεις, προς τους χώρους όπου πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση. Το κόστος των εισιτηρίων και των μηνιαίων καρτών αποτελεί μια σταθερή οικονομική επιβάρυνση, τόσο για τους ίδιους όσο και για τις οικογένειές τους.

Όπως υπογραμμίζουν οι γονείς, αρκετοί από τους σπουδαστές προέρχονται από οικογένειες με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες και επιλέγουν την επαγγελματική κατάρτιση προκειμένου να αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις και να προετοιμαστούν για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας.

Στην ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι η επαγγελματική εκπαίδευση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εκπαίδευση δεύτερης κατηγορίας και ζητούν να εφαρμοστούν ενιαία και σαφή κριτήρια για την παροχή μειωμένων τιμών στις μετακινήσεις.

Παράλληλα, καλούν την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ηρακλείου και το Αστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου να τοποθετηθούν ξεκάθαρα για το ζήτημα και να εξετάσουν το ενδεχόμενο επέκτασης της οικονομικής διευκόλυνσης στους σπουδαστές των ΣΑΕΚ.

Οι γονείς διευκρινίζουν ότι το αίτημά τους δεν αφορά την παροχή ειδικού προνομίου, αλλά την ισότιμη πρόσβαση σε οικονομικότερες μετακινήσεις, ώστε οι νέοι που παρακολουθούν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης να μην επιβαρύνονται δυσανάλογα λόγω της εκπαιδευτικής επιλογής τους.

 

Το αίτημα των γονέων σπουδαστών ΣΑΕΚ Ηρακλείου επικεντρώνεται στην άρση των αποκλεισμών και στην παροχή ίσων ευκαιριών, με κοινά κριτήρια για όλους τους νέους που χρειάζονται τις αστικές συγκοινωνίες για να συνεχίσουν τις σπουδές και την κατάρτισή τους.

Διαβάστε παρακάτω την επιστολή διαμαρτυρίας των γονέων σπουδαστών των ΣΑΕΚ Ηρακλείου:

«ΝΤΡΟΠΗ! ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ;

Οι σπουδαστές των ΣΑΕΚ δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας!

Είναι πραγματικά απαράδεκτο να αντιμετωπίζονται οι σπουδαστές των ΣΑΕΚ ως εκπαιδευόμενοι δεύτερης κατηγορίας, όταν πρόκειται για τη στήριξή τους στις καθημερινές μετακινήσεις τους.

Ο Δήμος Ηρακλείου οφείλει να εξηγήσει με ποια λογική στηρίζει μια κατηγορία σπουδαστών και αφήνει εκτός τους σπουδαστές των ΣΑΕΚ. Είναι λιγότερο νέοι; Λιγότερο σπουδαστές; Έχουν μικρότερες οικονομικές ανάγκες;

Η προβλεπόμενη μείωση της μηνιαίας κάρτας απεριόριστων διαδρομών στα 19 ευρώ αποτελεί σημαντική οικονομική ανάσα για όσους δικαιούνται να ενταχθούν στο σχετικό πρόγραμμα. Όμως, όταν από αυτή τη στήριξη αποκλείονται οι σπουδαστές των ΣΑΕΚ, δημιουργείται μια ξεκάθαρη εικόνα άνισης μεταχείρισης.

Οι σπουδαστές των ΣΑΕΚ είναι νέοι άνθρωποι που επέλεξαν να επενδύσουν στην επαγγελματική τους εκπαίδευση και κατάρτιση. Πολλοί προέρχονται από οικογένειες με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, ενώ επέλεξαν αυτή τη διαδρομή ακριβώς επειδή δεν είχαν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στο κόστος μιας πολυετούς φοίτησης σε άλλη εκπαιδευτική δομή.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι αξίζουν λιγότερη στήριξη!

Καθημερινά μετακινούνται προς τις σχολές τους και, σε πολλές περιπτώσεις, προς τους χώρους πρακτικής άσκησης. Το κόστος των μετακινήσεων είναι πραγματικό, επαναλαμβανόμενο και επιβαρύνει σημαντικά τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Η επαγγελματική εκπαίδευση δεν είναι εκπαίδευση δεύτερης κατηγορίας. Οι σπουδαστές των ΣΑΕΚ δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας!

Η εντύπωση που δημιουργείται είναι ότι οι ανάγκες των πολλών αναγνωρίζονται, ενώ οι ανάγκες μιας μικρότερης ομάδας νέων παραμένουν στο περιθώριο. Αν αυτή είναι η εικόνα που εκπέμπει η πολιτική στήριξης των μετακινήσεων στο Ηράκλειο, τότε πρόκειται για μια βαθιά άδικη αντιμετώπιση που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Η ισότητα δεν αποδεικνύεται με λόγια και γενικές διακηρύξεις. Αποδεικνύεται στην πράξη, με ίσα κριτήρια, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς διακρίσεις ανάλογα με το είδος της εκπαίδευσης που έχει επιλέξει κάθε νέος άνθρωπος.

Η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Ηρακλείου και το Αστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου δεν μπορούν να αγνοούν αυτή την πραγματικότητα. Ο αποκλεισμός των σπουδαστών των ΣΑΕΚ από την αντίστοιχη οικονομική διευκόλυνση, εφόσον επιβεβαιώνεται, συνιστά μια άνιση μεταχείριση που απαιτεί ξεκάθαρη εξήγηση και άμεση αντιμετώπιση.

Δεν πρόκειται για χάρη. Δεν πρόκειται για προνόμιο. Πρόκειται για ισότιμη αντιμετώπιση και στοιχειώδη κοινωνική δικαιοσύνη.

Οι σπουδαστές των ΣΑΕΚ σπουδάζουν, εκπαιδεύονται, κάνουν πρακτική και προετοιμάζονται να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Αξίζουν τον ίδιο σεβασμό και την ίδια μέριμνα με κάθε άλλο νέο άνθρωπο που προσπαθεί να χτίσει το επαγγελματικό του μέλλον.

Η αδιαφορία απέναντι σε μια μικρότερη ομάδα πολιτών δεν δικαιολογείται από το γεγονός ότι είναι μικρότερη. Και η ισότητα δεν μπορεί να εφαρμόζεται επιλεκτικά.

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΝΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ!

Γονείς σπουδαστών ΣΑΕΚ Ηρακλείου».

 

Πηγή:neakriti.gr

Προσθήκη του fonimaleviziou.gr στην Google

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ UNESCO
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ