Ανοίγει σε λίγες ώρες η πλατφόρμα για να γίνει νωρίτερα από τους έξι μήνες η τρίτη δόση

Petite Perle 300×250

Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της πλατφόρμας για την ενισχυτική δόση, τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Η απόφαση αφορά όλους τους ενήλικες από 18 ετών οι οποίοι τις επόμενες ώρες θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους για την αναμνηστική δόση. Την απόφαση επιτάχυνε η αύξηση του ρίσκου από το στέλεχος Όμικρον σε συνδυασμό με την έλευση του χειμώνα.

Τις σχετικές ανακοινώσεις για τις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την επίσπευση της τρίτης δόσης έκανε ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος ΘεμιστοκλέουςΌπως ανακοίνωσε, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κατέληξε στην χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες από 18 ετών και πάνω.

Τρεις μήνες μετά θα μπορεί να γίνει ο εμβολιασμός και όλων όσων νόσησαν από Covid, ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Όσον αφορά στους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της J&J, το διάστημα των δύο μηνών παραμένει.

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για εμβολιασμό αυτήν την Κυριακή, ενώ τη Δευτέρα θα διορθωθούν και οι συστάσεις. Εκτίμησε δε σε 2 εκατομμύρια τους πολίτες που μπορούν να προβούν στην τρίτη δόση.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, προχώρησε στις παραπάνω αποφάσεις με βάση τα εγχώρια επιστημονικά δεδομένα, αλλά και εκείνα των άλλων χωρών. Επίσης, βασίστηκε στην άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας από τον εμβολιασμό καθώς η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να απασχολεί ολοένα και περισσότερο όχι μόνο τους επιστήμονες αλλά και την κοινωνία. Ο στόχος, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι μέχρι τον Ιανουάριο, δηλαδή κι όλοι αυτοί που είχαν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό τον Σεπτέμβριο που πέρασε.

Η πλατφόρμα για τα ραντεβού θα ανοίξει σταδιακά τις επόμενες ώρες. Δικαιούχοι είναι 2 εκατομμύρια πολίτες και στόχος είναι όσοι εμβολιάστηκαν μέχρι τέλος Αυγούστου να βρουν ραντεβού έως το τέλος Ιανουαρίου. Προτεραιότητα βέβαια θα δίνεται στα ραντεβού της πρώτης δόσης.

Σε μήνυμά του στο Facebook ο Άκης Σκέρτσος σημειώνει:

«50.000 ραντεβού πρώτης δόσης στις ηλικίες 60+ κλείστηκαν από την Τρίτη το μεσημέρι έως αυτή την ώρα. Το 1/10 της ομάδας των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, που παρέμεναν επί 11 μήνες απροστάτευτοι, έκανε σε μόλις τρεις ημέρες μια επιλογή ζωής»

Παραλλαγή Όμικρον: Υψηλή μεταδοτικότητα, χρειάζεται ψυχραιμία λέει ο ΠΟΥ

Η υψηλή μεταδοτικότητα που δείχνει να έχει η μετάλλαξη Όμικρον έχει προκαλέσει συναγερμό σε όλο τον πλανήτη. Όμως οι επιδημιολόγοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνιστούν ψυχραιμία.

«Δεν χρειάζεται πανικός, γιατί βρισκόμαστε σε διαφορετική κατάσταση σήμερα απ' ότι στις αρχές του 2020. Έχουμε εργαλεία, γνωρίζουμε τι να κάνουμε, ξέρουμε τι έχει αποτέλεσμα» τόνισε η επικεφαλής επιδημιολόγος του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμινάθαν.

Τα εμβόλια, όπως τονίζουν, παραμένουν το βασικό όπλο και ήδη οι εταιρείες σχεδιάζουν το επόμενο βήμα: σκευάσματα που θα στοχεύουν και στο νέο στέλεχος. Δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο να χρειαστεί να γίνεται ετήσιος εμβολιασμός. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της BioNTech.

«Όλο και μεγαλώνει η πιθανότητα να χρειαστεί να γίνονται ετήσιοι εμβολιασμοί» είπε o διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ουγκούρ Σαχίν.

Κι ενώ στην Νότια Αφρική υπάρχει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων λόγω της Όμικρον, έρευνα του Ινστιτούτου Μεταδοτικών Νοσημάτων της χώρας αναφέρει πως το στέλεχος έχει σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να επαναμολύνει άτομα που είχαν και στο παρελθόν νοσήσει. Στη Χαβάη 65χρονος ανεμβολίαστος, ο οποίος είχε νοσήσει το 2020 βρέθηκε και πάλι θετικός με το νέο στέλεχος, ενώ ήδη και άτομα που έχουν εμβολιαστεί έχουν βρεθεί θετικά.

«Το γεγονός ότι δεν νοσούν σοβαρά και βέβαια θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε περισσότερα, αλλά το ότι αναπτύσσουν ήπια συμπτώματα, σημαίνει πως τα εμβόλια ακόμη παρέχουν προστασία» υποστηρίζει η Σούμια Σουαμινάθαν.

Τα χαρακτηριστικά του νέου στελέχους ακόμη ερευνώνται. Η Όμικρον μέχρι τώρα έχει κάνει την εμφάνισή της σε 38 χώρες με ήπια συμπτώματα και όχι θανάτους.

«Δεν έχω δει καμία αναφορά για θανάτους που σχετίζονται με το στέλεχος Όμικρον» τονίζει η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κριστιάν Λιντμάιερ.

Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι το στέλεχος Όμικρον μπορεί να πρωτοεμφανίστηκε οπουδήποτε. Το πιθανότερο σε μια χώρα με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και επιστημονική αδυναμία ανάλυσης του γονιδιώματος, αλλά η Νότιος Αφρική κατάφερε να το ταυτοποιήσει πρώτη.

Πηγή: ertnews.gr

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ