Σουρβίνος: Η Κρήτη δεν έχει φτάσει ακόμη στο «πικ» της κορύφωσης του κύματος της πανδημίας

Petite Perle 300×250

Την πεποίθηση ότι η πανδημία στην Κρήτη ακόμη δεν έχει φτάσει στο «peak» αναφορικά με το κύμα που διανύουμε, εξέφρασε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETΑ και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Ιολογίας και Διευθυντής του Ιολογικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Σουρβίνος.

Όπως ανέφερε ο κ. Σουρβίνος η Κρήτη είναι ακόμη σε ανοδική φάση ενώ την ίδια ώρα η υπόλοιπη χώρα είναι σε μια κατάσταση σταθεροποίησης. «Η Κρήτη είχε πάντα μια χρονική υστέρηση και το ίδιο συμβαίνει και στην γρίπη. Μπροστά μας η εποχή των εορτών δεν θα είναι εύκολη».

Ο κ. Σουρβίνος αναφέρθηκε στο νέο στέλεχος Όμικρον που εντοπίστηκε στην Κρήτη λέγοντας πως προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαρίσει τίποτα. «Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί, πρέπει να βγουν οι εργαστηριακές μελέτες και οι κλινικές και να δούμε πως εξελίσσονται οι νοσηλείες ασθενών που έχουν μολυνθεί με το στέλεχος και ποια θα είναι η βαρύτητα τους. Ακόμη δεν έχουμε δει έναν βαθμό ηλικιωμένων και δεν ξέρουμε πως θα επηρεαστεί η νοσηρότητα. Είναι νωρίς για τα εμβόλια ακόμη. Υπάρχουν ενδείξεις, όμως είδαμε ότι η Moderna δήλωσε ότι θα μειωθεί η δραστικότητα της και είναι διατεθειμένη να επανασχεδιάσει τα εμβόλια της. Καλό είναι να περιμένουμε ακόμη».

Εκτίμησε δε, ότι σε δύο εβδομάδες θα μπορούμε να ξέρουμε την αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων ενώ πρόσθεσε ότι το «καμπανάκι» που έκρουσε ο ΠΟΥ είναι δικαιολογημένο. «Ένα τέτοιο στέλεχος δεν το έχουμε δει ποτέ ξανά στην πανδημία. Έχουν περάσει διάφορα στελέχη, αλλά δεν ευδοκίμησαν και άλλα δεν είχαν το έδαφος να αναπτυχθούν. Όμως το συγκεκριμένο έχει τεράστιο αριθμό μεταλλάξεων πάνω από 50 και η στόχευση των περισσότερων είναι στην πρωτεΐνη της ακίδας που προκαλούν ανησυχίες. Έχουμε μεταλλάξεις που δεν έχουμε δει σε άλλο στέλεχος προηγούμενο του κορωνοϊού».

Σύμφωνα με τον κ. Σουρβίνο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και από τους εμβολιασμένους καθώς καθημερινά σημειώνονται κρούσματα σε πλήρως εμβολιασμένους πολίτες που μολύνονται. «Υπάρχει μεγάλη προστασία όσον αφορά τη νόσηση και το θάνατο, το ότι μολύνονται δεν είναι ευχάριστο και πόσο μάλλον ένα άτομο που δε θα έχει και μια ανοσιολογική προστασία. Τα φορτία που βλέπουμε από το Δέλτα, είναι ισχυρά υψηλά φορτία ακόμη και σε εμβολιασμένους. Χρειάζεται μεγαλύτερη κάλυψη, οι αρχικές εκτιμήσεις για το εμβόλιο με τα προηγούμενα στελέχη για 6μήνη διάρκεια φαίνεται ότι φθίνει, γι' αυτό προετοιμάζονται και οι οδηγίες».

Πρόσθεσε δε, πως ακόμη και αν γίνει παραδοχή ότι υπάρχει μειωμένη αποτελεσματικότητα σε σχέση με το νέο στέλεχος, «τουλάχιστον κάνοντας την γ' δόση αυξάνουμε τα αντισώματα και παρέχουν έξτρα προστασία σε σχέση με την υφιστάμενη που φθίνει. Υπάρχει μια προστασία με την γ' δόση και είναι χρήσιμο να προσέλθουν οι άνθρωποι με δύο δόσεις και για την τρίτη».

Ο κ. Σουρβίνος διευκρίνισε ότι στην Κρήτη προς το παρόν δεν υπάρχουν άλλα ύποπτα δείγματα που να αφορούν την παραλλαγή Όμικρον. «Όλα μας τα δείγματα υφίστανται μια πρώτη επεξεργασία και βλέπουμε δείκτες για να δούμε αν υπάρχει κάποιο στέλεχος ιδιαίτερης ανησυχίας. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κανένα τέτοιο δείγμα αλλά είμαστε με τις κεραίες ανοιχτές, σε περίπτωση που δούμε κάτι για να κινηθούμε όπως και στο πρώτο περιστατικό. Μέσα σε 2,5 μέρες είχαμε εξιχνιάσει την υπόθεση».

Ο ίδιος σημείωσε πως οι διαδικασίες που γίνονται στο εργαστήριο Ιολογίας, δίνουν την ευκαιρία να ενημερώνονται άμεσα ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία ακόμη και όταν δεν είναι γνωστό το αποτέλεσμα της γονιδιωματικής ανάλυσης. «Έχουμε καλές ενδείξεις για να ενημερώσουμε τις αρχές για να έχουμε την περιχαράκωση του».

Για το τι μέλλει γενέσθαι με τις νεαρότερες ηλικίες και τους εμβολιασμούς, ο κ. Σουρβίνος σημείωσε πως γύρω στις 20 Δεκεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα αλλά θα είναι διαθέσιμα από τον Ιανουάριο. «Θα υπάρχει μια ανοσιολογική προστασία με δύο δόσεις, περίπου τον Φεβρουάριο. Η έγκριση δόθηκε τώρα, η επιστημονική αξιολόγηση έγινε τώρα, οπότε τουλάχιστον όσοι θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους ας πάνε νωρίς. Μην το παραμελήσουν διότι όσο περνάει ο καιρός τα πράγματα θα δυσκολέψουν».

Κλείνοντας, ο κ. Σουρβίνος συνέστησε στους πολίτες ψυχραιμία αλλά και πιστή τήρηση των μέτρων. «Δεν χρειάζονται μεγάλες συναθροίσεις και έντονη κινητικότητα. Όλοι θέλουμε να βγούμε έξω, οι δραστηριότητες μας το επιτρέπουν, να μη στερηθούμε πράγματα αλλά να μην καταλήξουμε να είμαστε επίνοσοι και να χρειαζόμαστε ιατρική βοήθεια».

Πηγή: creta24

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ