«Τσιμπημένο» το φετινό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι – Πόσο έχει αυξηθεί

Petite Perle 300×250

Τεράστια αύξηση στα γιορτινά εδέσματα – Οι τιμές στα κρέατα

«Τσιμπημένο» αναμένεται να είναι φέτος το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι συγκριτικά με πέρυσι καθώς οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες αλλά και στα κρέατα έχουν οδηγήσει σε… ανοδική πορεία τις τιμές.

Οι τιμές στα κρεοπωλεία του Ηρακλείου

Η γαλοπούλα σημειώνει αύξηση φέτος τα Χριστούγεννα ενώ το αρνάκι και το κατσικάκι έχει διατηρήσει την μεγάλη αύξηση που είχε παρατηρηθεί το Πάσχα.

Αντίθετα, οι τιμές στο χοιρινό κυμαίνει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

«Η ελληνική γαλοπούλα έχει μεγάλη αύξηση καθώς φέτος πωλείται από 9 έως 9,5 ευρώ το κιλό. Το αμνοερίφιο πέρυσι ήταν φτηνότερο ωστόσο το Πάσχα πήρε μεγάλη αύξηση η οποία διατηρείται μέχρι και σήμερα. Το αρνάκι κυμαίνεται από 11 έως 11,5 ευρώ το κιλό ενώ το κατσικάκι από 11,5 έως 11,70 ευρώ το κιλό», ανέφερε μιλώντας στο cretapost, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ηρακλείου, Μανώλης Δατσέρης ενώ παράλληλα επισημαίνει πως για την ώρα οι καταναλωτές προχωρούν σε έρευνα αγοράς.

«Έχουμε κόσμο που μπαίνει στα καταστήματα κάνοντας μία έρευνα αγοράς ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που κάνουν τις παραγγελίες τους. Η κίνηση αναμένεται να κορυφωθεί στις 24 Δεκεμβρίου. Το μόνο σίγουρο είναι πως καλύτερα οι καταναλωτές να προχωρούν σε παραγγελίες για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι να προετοιμαστεί και να ξέρει τι έχει να δώσει ο κρεοπώλης. Ο δεύτερος είναι πως σε περίπτωση που όλοι αφήσουν τις αγορές τους την τελευταία ημέρα, τότε θα δημιουργηθεί συνωστισμός και πολλές καθυστερήσεις», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Δατσέρης.

Τέλος ο κ. Δατσέρης περιέγραψε τις φετινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθώς τόσο οι ίδιοι όσο και οι καταναλωτές δεν ξέρουν ακόμα με ποιο τρόπο θα κάνουν γιορτές.

«Τρία χρόνια τώρα ζούμε τρεις διαφορετικές γιορτές. Αλλιώς ήταν πρόπερσι, αλλιώς πέρυσι, αλλιώς φέτος. Έχουμε μπερδευτεί, δεν ξέρουμε πώς θα κινηθεί ο καταναλωτής. Έχουμε αρκετούς που έρχονται να κάνουν τις παραγγελίες τους αλλά είναι επιφυλακτικοί γιατί δεν ξέρουν αν θα είναι στο τραπέζι έξι άτομα, ή δέκα άτομα. Είναι όλοι επιφυλακτικοί, καταναλωτές αλλά και κρεοπώληδες», ανέφερε ο κ. Δατσέρης.

Αυξήσεις και στα γιορτινά εδέσματα

Τεράστια όμως είναι και η αύξηση στα εορταστικά εδέσματα των Χριστουγέννων εξαιτίας.

«Όλα έχουν πάρει την ανιούσα. Εμείς σαν σωματείο δεν μπορούμε να πούμε τιμές καθώς ο καθένας τις διαμορφώνει βάσει κοστολογίων. Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε είναι ότι θα υπάρξει μία αύξηση από πέρυσι τουλάχιστον ένα 10% με 20% σε κουραμπιέδες, μελομακάρονα και άλλα χριστουγεννιάτικα γλυκά», τόνισε μιλώντας στο cretapost ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών νομού Ηρακλείου «Η Δήμητρα», Βασίλης Δαφέρμος – Αγγελάκης.

Σούπερ μάρκετ: Αύξηση κατά 5% η μέση τιμή για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Αύξηση κατά 5% παρουσιάζει η μέση τιμή για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι φέτος σύμφωνα με την έρευνα που έκανε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) στις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα.

Δείτε τον πίνακα με τις αυξήσεις ανά προϊόν:

15-12-2021_sx2

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ