Μέτρα για τον κορωνοϊό: Προς παράταση τα μέτρα για την πανδημία – Συνεδριάζει η Επιτροπή

Τελευταία Ενημέρωση:

Συνεδριάζει αυτή την ώρα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας προκειμένου να εκτιμήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και να κάνει τις εισηγήσεις της προς την κυβέρνηση όσον αφορά το κατά πόσο τα υφιστάμενα υγειονομικά μέτρα, τα οποία ισχύουν μέχρι την Κυριακή θα παραταθούν ή όχι.

Η επιτροπή θα επανεξετάσει το πλήθος των νέων κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία, και την πίεση στο Ε.Σ.Υ. προκειμένου να σχηματίσει μία εικόνα για το ποιος είναι ο καταλληλότερος βηματισμός για τις επόμενες εβδομάδες. Αναφορικά με την συζήτηση περί επαναφοράς της μουσικής στην εστίαση και αύξησης της χωρητικότητας στα γήπεδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν κάποιες σημειακές παρεμβάσεις στα μέτρα, ωστόσο τόνισε ότι είναι πρόωρο να μιλάμε αυτή τη στιγμή για χαλάρωση και να εκπέμψουμε αυτό το μήνυμα.

Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με τις πληροφορίες οι επιστήμονες πιθανολογείται να εισηγηθούν την συνέχεια στο καθεστώς των υγειονομικών μέτρων, οδεύοντας προς παράταση τουλάχιστον μίας εβδομάδας, ίσως και έως τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Omicron παραμένει σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που προκαλεί πίεση κυρίως σε απλές κλίνες νοσηλείας. Από τις εισαγωγές όμως που γίνονται καθημερινά στα νοσοκομεία μας για κορωνοϊό, ένα σημαντικό ποσοστό αφορά μολύνσεις της μετάλλαξης «Δέλτα», με βαρύτερη νόσηση, γεγονός που συντηρεί την πίεση στις Μ.Ε.Θ.. Ενώ δηλαδή στην κοινότητα η αναλογία της διασποράς είναι 80% Omicron και 20% «Δ», οι νοσηλείες είναι 50% «Ο» και 50% «Δ». Φαίνεται έτσι ότι η «Δ» υπάρχει ακόμα και προκαλεί σοβαρές νοσηλείες.

Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται πως είναι πρόωρο να μιλάμε για άρση των μέτρων που ισχύουν από το τέλος του 2021. Αμέσως μετά την συνεδρίαση των επιστημόνων η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει υπόψιν τις εισηγήσεις τους και να πάρει τις αποφάσεις της.

Χθες πάντως, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τοποθετούμενος για το θέμα των περιορισμών, σημείωσε πως «τα πάρα πολύ περιοριστικά μέτρα, λόγω της μεταδοτικότητας, δεν έχουν απόδοση» και συμπλήρωσε πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα είναι επαρκή, ενώ πρόσθεσε πως «δεν χρειάζονται επιπλέον». «Αλλά από εκεί και πέρα υπήρξαν και κάποια μέτρα τα οποία ελήφθησαν κυρίως με γνώμονα την εορταστική περίοδο, όπως λόγου χάριν η μουσική, για τα οποία θα συζητήσουμε με την Επιτροπή εάν αυτά τα μέτρα που είχαν στόχευση να περιορίσουν κάποια πάρτι, τα οποία συνήθως γίνονταν μέσα στην εορταστική περίοδο, έχουν κάποιο νόημα» σχολίασε και κατέληξε, λέγοντας πως «αν τώρα η Επιτροπή εισηγηθεί με βάση τα στοιχεία τα οποία έχει ότι πρέπει να παραμείνουμε σε αυτό το καθεστώς για παραπάνω χρόνο προφανώς και αυτό θα εκτιμηθεί».

Το πρόστιμο των 100 ευρώ

Την ίδια ώρα υπενθυμίζεται πως λίγα 24ωρα παραμένουν μέχρι την λήξη της προθεσμίας για τους άνω των 60 ετών προκειμένου να εμβολιαστούν, ειδάλλως θα βρεθούν αντιμέτωποι με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως.

Μιλώντας επ αυτού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τετάρτης, ξεκαθάρισε ότι το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ θα αρχίσει να βεβαιώνεται από την επόμενη ημέρα που θα εκπνεύσει η σχετική προθεσμία, δηλαδή από τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εσωτερικών Βορίδης είπε για το συγκεκριμένο θέμα ότι «δεν έχει νόημα να πούμε σε όσους συμμορφώθηκαν, ότι καλά κάνατε εσείς που συμμορφωθήκατε, αλλά οι άλλοι που δεν συμμορφώθηκαν, δεν θα έχουν καμία κύρωση. Τότε ακυρώνεται οποιαδήποτε προσπάθεια κάνουμε για να ενισχύσουμε τον εμβολιασμό».

Πηγη: https://www.protothema.gr/

Related Articles