Πλεύρης: Ποιοι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών δεν θα πληρώσουν τώρα πρόστιμο

Petite Perle 300×250

Δεδομένου ότι υπήρξε διαθεσιμότητα ραντεβού για εμβολιασμούς, όσοι έχουν κλείσει ραντεβού, αλλά δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι τις 17 Ιανουαρίου θα πληρώσουν πρόστιμο 50 ευρώ. Οι πολίτες γνώριζαν εδώ και τρεις μήνες την ημερομηνία που θα άρχιζε να ισχύει το πρόστιμο, ενώ πρόβλεψη απαλλαγής  από το πρόστιμο υπάρχει μόνο εκεί που η καθυστέρηση είναι θέμα της Πολιτείας, σύμφωννα με τον υπουργό Υγείας.

Όσοι έχουν κλείσει ραντεβού για κατοίκον εμβολιασμό και δεν μπορούν οι κινητές μονάδες να ανταποκριθούν σε αυτό τον χρόνο, δεν θα επιβληθεί πρόστιμο, όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε δηλώσεις του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα». Αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει και για το θέμα των ενστάσεων που θα πρέπει να εξεταστούν από ειδική επιτροπή και θα δικαιωθούν. Ωστόσο το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού άνω των 60 ετών κρίνεται επιτυχημένο, αφού, σχεδόν το 50% των ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών  εμβολιάστηκε ή έκλεισε ραντεβού με την ανακοίνωση του μέτρου εξήγησε ο υπουργός Υγείας.

Σχετικά με την επιδημική έξαρση ο υπουργός ανέφερε ότι πλέον η αναλογία των κρουσμάτων με την παραλλαγή Όμικρον είναι 9 προς 1 σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα. Ωστόσο, η κατάσταση με τις  νοσηλείες  διαφέρει καθώς τα μισά περιστατικά έχουν μολυνθεί με στέλεχος όμικρον.

Self tests στα σχολεία

Για τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο σε μαθητές που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο υπουργός, προέκυψαν σχεδόν 6.500  θετικά τεστ. Ωστόσο δεν θεωρούνται κρούσματα μέχρι να επιβεβαιωθούν  με μοριακό τεστ. Ενδεχομένως ο αριθμός  να ανέβει καθώς αναμένονται να δηλωθούν σήμερα και άλλα τεστ. Ωστόσο εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερος από αυτόν της προηγούμενης Δευτέρας στο άνοιγμα των σχολείων. Σταθεροποίηση των κρουσμάτων διαπιστώνεται τις τελευταίες ημέρες, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός καταγράφηκε την Κυριακή γιατί δεν είχαν ελεγχθεί τα παιδιά κατά τις σχολικές διακοπές, όπως εξήγησε ο υπουργός. Σχετικά με τον φόβο των γονέων να στείλουν τα παιδιά στο  σχολείο, ο υπουργός τόνισε ότι τα παιδιά κυκλοφορούν στον κοινωνικό ιστό και με ανοιχτά τα σχολεία υπάρχει, χάρη στα τεστ, πρόληψη περιπτώσεων που θα έρχονταν σε επαφή με ηλικιωμένους.

Πρωτόκολλο για την επιστροφή  στην εργασία

Όσοι νοσήσουν, σύμφωνα με την οδηγία του ΕΟΔΥ κατά το πρώτυπο του CDC, μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά την πέμπτη ημέρα από την νόσηση εάν δεν έχουν συμπτώματα ακόμη και χωρίς αρνητικό τεστ.  Ο  κ. Πλεύρης τόνισε ότι είναι αμιγώς επιστημονικό θέμα κι οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι εφόσον δε έχει συμπτώματα δεν μεταδίδει ή ο κίνδυνος είναι πολύ μικρό. Οι νοσήσαντες δεν απελευθερώνονται στην πέμπτη ημέρα, πρέπει να τηρούν αυστηρά μέτρα, όπως επεσήμανε ο υπουργός. Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι στη διεθνή επιστημονική κοινότητα επικρατεί μια ολόκληρη φιλοσοφία για την παραλλαγή Όμικρον  που θέλει να αρχίσει να αντιμετωπίζεται με χαρακτηριστικά επιδημικές νόσου.

Αναφορικά με την απεργία του ιατρικού προσωπικού στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης ο υπουργός υποστήριξε πως προσέφυγε στην δικαιοσύνη γιατί η απεργία προκηρύχθηκε χωρίς να οριστεί προσωπικό ασφαλείας. Ως εκ τούτου, θα παρεμποδίζονταν οι εμβολιασμοί των παιδιών που θα προσέρχονταν σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ