Ηράκλειο – Σεισμός: Προβληματισμός των σεισμολόγων – Τι φοβάται ο Ευθύμιος Λέκκας

Petite Perle 300×250

Προβληματίζει τους επιστήμονες το νέο σεισμικό φαινόμενο που εμφανίστηκε ανατολικά του Ηρακλείου και τις τελευταίες ώρες έχει ανησυχήσει τους κατοίκους της πόλης αλλά και όλες τις περιοχές όπως την Αλικαρνασσό, Γούβες, Χερσόνησο κλπ.

Ο Εγκέλαδος "χόρεψε" τα βόρεια παράλια με πάνω από 50 σεισμούς από 1,5 έως 3,8 ρίχτερ γεγονός που έστρεψε την προσοχή των σεισμολόγων στο ρήγμα του Αρκαλοχωρίου και στο πλέγμα ρηγμάτων που αποτελούν προέκτασή του στη βόρεια πλευρά του με κατεύθυνση από βορά προς νότο το οποίο και δίνει αυτούς τους σεισμούς.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) και καθηγητής Γεωλογίας κ. Ευθύμιος Λέκκας τόνισε ότι το φαινόμενο παρακολουθείται στενά αλλά φαίνεται να βαίνει προς απόσβεση.

Στον παρακάτω πίνακα βλέπετε τα ρήγματα που υπάρχουν στο βόρειο μέρος του Ηρακλείου και παρουσιάζει το Ράδιο Κρήτη.Image

Ο χάρτης με τα ρήγματα του Ηρακλείου

Βέβαια σημείωσε ο καθηγητής πρόκειται για εκτιμήσεις αφού η ενεργοποίηση αυτού του πλέγματος μπορεί να μην εμπνέει προς το παρόν μεγάλη ανησυχία ωστόσο εάν δώσει μεγαλύτερους σεισμούς πάνω από 4 – 4,5 ρίχτερ τότε θα επηρεαστούν οι κατοικημένες περιοχές και σαφέστατα η πόλη του Ηρακλείου καθώς αφενός βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο και αφετέρου οι σεισμοί έχουν μικρό εστιακό βάθος.

Την ίδια ώρα ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης που είχε επικοινωνία με τον κ.Λέκκα, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο προειδοποιεί τους κατοίκους να εφαρμόζουν τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας και αναφέρεται σε μετατόπιση των σεισμικών επίκεντρων της ρηξιγενούς ζώνης Θραψανού Καστελίου βορειότερα προς Γούρνες και Αλικαρνασσό.Image

Ανάρτηση Άκη Τσελέντη

Πηγή: ekriti

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ