Ενδοοικογενειακή βία: Η πανδημία και τα lockdown έφεραν την αύξηση των περιστατικών

Petite Perle 300×250

Τι αναφέρουν στο cretapost μέλη του επιστημονικού προσωπικού των Ξενώνων Κακοποιημένης Γυναίκας

Τεράστια είναι η αύξηση που παρατηρήθηκε το περασμένο χρόνο σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Η πανδημία του κορωνοϊού και τα lockdown ήταν μία από τις βασικότερες αιτίες που παρατηρήθηκε η αύξηση των συγκεκριμένων συμβάντων.

Σχεδόν κάθε μέρα έβγαιναν στο… φως της δημοσιότητας καταγγελίες από γυναίκες που κακοποιήθηκαν από συντρόφους, πρώην συντρόφους ή μελών της οικογενείας τους ενώ το 2021 στην Κρήτη είχαμε και τρεις γυναικοκτονίες.

Ωστόσο, το επιστημονικό προσωπικό του Ξενώνα Κακοποιημένης Γυναίκας στα Χανιά αναφέρει πως πάντα υπήρχαν περιστατικά βίας ωστόσο η υγειονομική κρίση τα έφερε στην επιφάνεια.

«Περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Απλώς η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού έφερε τα lockdown με αποτέλεσμα οι κακοποιητές να κλειστούν σπίτι μαζί με τα θύματα και αυτό εξελίχθηκε άσχημα. Το αποτέλεσμα ήταν πως πριν το θύμα μπορούσε να ήταν κάποιες ώρες μόνο του γιατί ο σύντροφος ή ο σύζυγος πήγαινε στη δουλειά. Αντίθετα, στην καραντίνα έμεναν συνέχεια μαζί κι αυτό – όταν υπάρχει και θέμα αλκοολισμού – γινόταν ακόμα χειρότερο καθώς ο δράστης ξεσπούσε πιο εύκολα πάνω στο θύμα», αναφέρουν μέλη του επιστημονικού προσωπικού του Ξενώνα στο cretapost τονίζοντας πως εξαιτίας αυτής της κατάστασης «οι γυναίκες που παλαιότερα θα άντεχαν περισσότερο μία κακοποιητική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της καραντίνας δεν μπορούσαν. Είχαν μεγαλύτερο κίνητρο για να φύγουν πιο γρήγορα».

Το θετικό όμως είναι πως εξαιτίας όλης της ενημέρωσης οι γυναίκες έχουν αρχίζει και αφυπνίζονται.

«Οι νέες γυναίκες έχουν αρχίσει να αφυπνίζονται και φεύγουν πιο γρήγορα από μία κακοποιητική συμπεριφορά. Βέβαια, πολύ σημαντική προϋπόθεση είναι να υπάρχει το υποστηρικτικό δίκτυο που δεν είναι άλλο από την οικογένεια και τους φίλους. Αρχικά, πολλές γυναίκες ντρέπονται, φοβούνται και απομονώνονται. Όταν όμως αρχίσουν να το λένε τότε βλέπουν ποιος είναι πραγματικά δίπλα τους. Όταν έχουν οικογένεια τότε είναι όλοι δίπλα τους, με εξαίρεση κάποιες κλειστές κοινωνίες», τονίζουν σχετικά τα μέλη του επιστημονικού προσωπικού του Ξενώνα.

Ποιος ο ρόλος του Ξενώνα Κακοποιημένης Γυναίκας

Στην Κρήτη υπάρχουν τρεις Ξενώνες Κακοποιημένης Γυναίκας και συγκεκριμένα ένας στα Χανιά και δύο στο Ηράκλειο (ένας του δήμου και ένας ΜΚΟ).

Παράλληλα, υπάρχει ένα συμβουλευτικό κέντρο στο Ρέθυμνο και ένα στο Ηράκλειο που βρίσκονται συνεχώς στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών.

Ωστόσο, δεν πηγαίνουν όλες οι περιπτώσεις στους Ξενώνες.

«Ο Ξενώνας μπαίνει στις περιπτώσεις που είτε δεν υπάρχει υποστηρικτικό περιβάλλον, είτε υπάρχει φόβος της ζωής της γυναίκας. Και από την πρώτη ημέρα ξεκινάει η δουλειά. Οι γυναίκες που μένουν στον Ξενώνα μπορούν να βγαίνουν, δεν είναι έγκλειστες. Ωστόσο, για αυτές τις γυναίκες είναι δύσκολο να ξαναβρουν τα χαμένα τους κομμάτια, όπως αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση κτλ. Υπάρχει η στήριξη της οικογένειας αλλά και η δική μας. Οι γυναίκες που έρχονται στους Ξενώνες αν έχουν παιδιά τα φέρνουν μαζί τους. Γίνεται η μεταγραφή τους σε σχολείο κοντά στους Ξενώνες και συνεχίζεται η δραστηριότητά τους αλλά και η επαφή τους με παιδοψυχολόγο. Την ίδια ώρα, ξεκινά και η ενδυνάμωση της γυναίκας με κοινωνική λειτουργό και ψυχολόγο. Εμάς ο ρόλος μας δεν είναι να βρούμε στην κακοποιημένη γυναίκα δουλειά αλλά να την ενδυναμώσουμε ώστε να ορθοποδήσει και να ξαναπάρει τη ζωή της στα χέρια της», ανέφερε σχετικά μέλος του επιστημονικού προσωπικού του Ξενώνα.

Η δουλειά που γίνεται μέσα στους Ξενώνες είναι χρονοβόρα γι' αυτό και μία γυναίκα θα παραμείνει εκεί για όσο χρειαστεί.

«Για αρχή ξεκινάμε με ένα τρίμηνο ωστόσο υπάρχουν και γυναίκες που έχουν μείνει περισσότερο χρόνο. Καμία γυναίκα δεν φεύγει από τον Ξενώνα αν δεν είναι έτοιμη», τονίζουν σχετικά οι άνθρωποι από τον Ξενώνα.

Τι γίνεται όταν κινδυνεύει η ζωή μίας γυναίκας

Πολλές φορές το επιστημονικό προσωπικό των Ξενώνων καλούνται να αντιμετωπίσουν περιπτώσεις γυναικών που η ζωή τους κινδυνεύει.

«Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που έχουμε κληθεί ν' αντιμετωπίσουμε και αφορούν γυναίκες που κινδυνεύει η ζωή τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις εμείς προτείνουμε ή και η ίδια μπορεί να το πει να φύγει από την συγκεκριμένη περιοχή. Να πάει και εκτός Κρήτης. Όλοι οι Ξενώνες σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος συνεργάζονται μεταξύ τους. Υπάρχουν λοιπόν περιπτώσεις που έχουν φύγει από την Κρήτη ή γυναίκες που έχουν έρθει από άλλες περιοχές στο νησί. Οι γυναίκες αυτές θέλουν να χαθούν εντελώς τα ίχνη τους και τους βοηθάμε σε αυτό το κομμάτι», επισημαίνουν μέλη του επιστημονικού προσωπικού των Ξενώνων.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι οι Ξενώνες βρίσκονται σε απόρρητη τοποθεσία που την γνωρίζει μόνο η αστυνομία και οι εργαζόμενοι.  Μάλιστα, κάθε γυναίκα που μπαίνει μέσα υπογράφει ένα απόρρητο ώστε να μην προδοθεί ποτέ η τοποθεσία του εκάστοτε Ξενώνα.

Ποιες οι κινήσεις που πρέπει να κάνει μία γυναίκα που είναι θύμα κακοποίησης

Μία γυναίκα που δέχεται κακοποιητική συμπεριφορά μέσα στην οικογένειά της θα πρέπει να το καταγγείλει στην αστυνομία.

«Με το νόμο της ενδοοικογενειακής βίας μία γυναίκα δεν υποχρεούται το παράβολο στην αστυνομία για να καταθέσει μήνυση. Επίσης με το αντίγραφο της μήνυσης μπορεί να πάει στο Πρωτοδικείο και να ζητήσει δωρεάν νομική βοήθεια ανεξάρτητα της οικονομικής κατάστασής της. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι γυναίκες. Όταν υπάρχουν ανήλικα παιδιά και γίνεται η μήνυση ενημερώνεται και ο εισαγγελέας ανηλικων ότι η μητέρα παίρνει τα παιδιά και φεύγει από το σπίτι είτε πηγαίνοντας σε σπίτι φίλων/οικογένειας είτε στον Ξενώνα. Για να μην την κατηγορήσει ο σύζυγος για αρπαγή ανηλίκου», ανέφερε σχετικά μέλος του επιστημονικού προσωπικού του Ξενώνα που τονίζει πως ειδικά τα τελευταία χρόνια στην αστυνομία έχουν δημιουργηθεί τμήματα ενδοοικογενειακής βίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τηλεφωνικός αριθμός για τέτοιες περιπτώσεις είναι το 15900.

«Είναι η γραμμή υποστήριξης τόσο για τις κακοποιημένες γυναίκες όσο και για το περιβάλλον τους. Σε αυτόν τον αριθμό, που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, οι ειδικοί καθοδηγούν τις γυναίκες για τα βήματα που πρέπει να κάνουν», υπογραμμίζουν τα μέλη του επιστημονικού προσωπικού των Ξενώνων.

Πηγή: cretapost

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ