Δείτε live – Μητσοτάκης για [email protected]: Για τη δική μας παράταξη, υπέρτατος αυτοσκοπός είναι η άμυνα της χώρας

by fonimaleviziou.gr

Τελευταία Ενημέρωση:

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον κ. Τσίπρα και τον ρώτησε εάν επιμένει στη δήλωση που έκανε ο Γιώργος Τσίπρας πως η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός όπως είχε ο ίδιος πει νωρίτερα – «Καταψηφίσατε την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, τις αμυντικές δαπάνες όλα δηλαδή όσα χαιρέτισαν οι Ελληνες»


Οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν στη Βουλή στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείο Εθνικής Άμυνας «Για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας». Στο βήμα αυτή την ώρα βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναμένεται το λόγο να λάβει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αρχικά στην προμήθεια των 6 ακόμα Rafale, των 3 φρεγατών [email protected] και των 44 τορπιλών υποβρυχίων Sea Hake Mod 4.

Όπως είπε, το μήνυμα που καλείται να εκπέμψει σήμερα το κοινοβούλιο είναι μήνυμα ενότητας και εθνικής ευθύνης. «Με αυτά τα λόγια έκλεινα την ομιλία μου για την εταιρική σχέση Ελλάδας Γαλλίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας τόνισε πως 130 ημέρες μετά με τα ίδια λόγια ξεκινώ την ομιλία μου σήμερα γιατί με το νομοσχέδιο που θα ψηφίσουμε υπηρετούνται 2 κομβικοί στόχοι:

Να ενισχυθούν το εθνικό οπλοστάσιο. Δίδυμος πυλώνας διπλωματίας μας
Να αναβαθμιστεί εμφατικά και στην πράξη η γεωπολιτική θέση Ελλάδας στον Ευρωπαίκό και παγκόσμιο χάρτη

Για πρώτη φορά το ΥΠΕΘΑ επεξεργάστηκε τόσο γρήγορα προγράμματα εξοπλιστικά που είκναι σημαντικά. Όχι γιατί το επέβαλαν οι προκλήσεις γειτόνων αλλά και προκειμένου να αξιοποιηθεί η συγκυρία ώστε να προωθηθεί η ευρύτερη έννοια της ευρωπαίκής αυτονομίας. Μιλάμε για αμυντική στρατηγική με πολιτικό περιεχόμενο.

«Η περιγραφή μιας τέτοιας σύνθετης πολιτικής ακούγεται απλούστερη από την υλοποίησή της. Απαιτεί παρεμβάσεις και λεπτούς χειρισμούς. Συμπέρασμα που προέκυψε από την συζήτηση όσο το επιτρέπει ο δημόσιος χαρακτήρας της για θέματα εθνικής ασφάλειας», είπε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός είπε: «Το κύριο μέρος αφορά τις φρεγάτες Belharra. Η δεκαετής κρίση καθυστέρησε την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού. Το επιτελείο του ΠΝ μελέτησε εξαντλητικά όλες τις λύσεις και η ηγεσία ικανοποίησε τις προτάσεις του. Η επιφάνεια και ο βυθός θωρακίζονται απόλυτα».

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «οι νέες φρεγάτες συνεργάζονται κα με τα νέα μαχητικά αεροσκάφη Rafale τα πρώτα τα παραλάβαμε στο αεροδρόμιο Τανάγρας. Όπως θα συνεργάζονται και με τα νέα ελικόπτερα Romeo. Συνδέονται οι επιλογές με ταυτόχρονη προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου».

Οι νέες φρεγάτες θα υποδεχθούν δίπλα τους 4 νέα μικρότερα πλοία επιφάνειας με γνώμονα του επιτελείου, σημείωσε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως «οι αποφάσεις θα ληφθούν εως τέλος καλοκαιρίου».

«Πρόκειται για συνεκτικό και καλά διαρθρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο που απλώνεται και στους 3 κλάδους. Προβλέπονται πρόνοιες και στρατό ξηράς. Συγκροτεί υπόδειγμα διακρατικής συνεργασίας. Όπως συνέβη με Rafale έτσι και οι νέες φρεγάτες θα φτάσουν στην Ελλάδα νωρίς. Χάρη στις προσπάθειες Αθήνας και κατανόηση Παρισιού οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες από τις αρχικές».

«Εκμεταλλευτήκαμε συγκυρία και πετύχαμε επωφελή συμφωνία. Συνοδεές εργασίες έχουν δυνατότητα να αναλάβουν και Ναυπηγεία Σκαραμαγκά που ενεργοποιούνται πάλι ενώ η συναρμο.όγιση τορπιλών θα γίνεται στην Ξάνθη».

«Η συγκεκριμένη πτυχή του αμυντικού προγράμματος απαντά αποτελεσματικά στις ανάγκες ΕΔ συμβαδίζει με διπλωματικές μας στοχεύσεις και δίνουν ρόλο πρωταγωνιστή στην Ελλάδα σε ΕΕ και Μεσόγειο. Εισάγει πολύτιμη τεχνογνωσία στην χώρα. Δεν ξεφεύγει από την δημοσιονομική ισορροπία».

«Οι ίδιες αρχές διατρέχουν προβλέψεις για Ραφάλ που θα συνθέτουν αυτόνομη μοίρα. Μια ποσοστική και ποιοτική διαφορά . Παράδοσή τους εως τέλη 2024 θα παρακολουθεί και την εξέλιξη οπλικών συστημάτων. Στο Αιγαίο θα περιπολούν τα πιο εξελιγμένα Rafale». «Αυτή η επιλογή υπήρξε εισήγηση ελλήνων Ικάρων. Ο τύπος του μαχητικού ενδείκνυται και μας δίνουν σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα απέναντι σε όποιους σκέφτονται επιβουλεύονται εθνική μας κυριαρχία».

Στην συνέχεια είπε ο πρωθυπουργός:

«Δικαιούνται τα στελέχη των ΕΔ την ευγνωμοσύνη και το έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτείας. Ένα μικρό δείγμα του έμπρακτου ενδιαφέροντος αποτέλεσε και η απόφασή μας για απαλλαγή από κάθε φόρο των πτητικών και καταδυτικών επιδομάτων.

Απόφαση που παρά δύσκολο οικονομικό περιβάλλον ανακουφίζει ένστολους μας αίροντας μια αδικία. Μια κίνηση που θα έχει συνέχεια όταν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες. Γύρω από το κόστος και το πλαίσιο των εξοπλισμών ζητώ από όλους αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα καθώς συνδέεται με ευαίσθητες πτυχές ασφάλειάς μας. Η χώρα απέκτησε Rafale γρήγορα και φθηνότερα.

Δεν είναι η Δημόσια συνεδρίαση της Βουλής ο χώρος συζήτησης με λεπτομέρειες των εξοπλιστικών μας προγραμμάτων. Σήμερα εξετάζουμε την πολιτική έγκριση αυτών των συμβάσεων».

Αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αποστροφή του τομεάρχη Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Τσίπρα ο οποίος σε προηγούμενη τοποθέτηση είπε μεταξύ άλλων πως η Άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός.

«Πρέπει να σας πω ότι μου έκανε εντύπωση η στάση αξιωματικής αντιπολίτευσης συνολικά στο ζήτημα που συζητούμε. Λέτε ναι στις [email protected] και τορπίλες, λέτε όχι στα Rafale. Όλα αυτά τα βάζετε σε μίξερ για να καταλήξετε στο “παρών”. Είναι υπεύθυνη στάση αξιωματικής αντιπολίτευση αυτό;»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα εάν επιμένει στην συγκεκριμένη δήλωση του Γιώργου Τσίπρα.  «Καταψηφίσατε την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, τις αμυντικές δαπάνες. Όλα δηλαδή όσα χαιρέτισαν οι Ελληνες. Και μιας και είστε στην αίθουσα καλό θα ήταν να δώσετε μια διευκρίνιση γι’ αυτό που άκουσα από τον Γιώργο Τσίπρα ότι, «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι έτσι;Γι αυτή την παράταξη η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός. Εκτός αν εννοούσατε κάτι διαφορετικό οπότε θα έχει την ευκαιρία ο εξάδερφός σας να διορθώσει αυτή την λεκτική αστοχία». 

Πηγή: protothema

Related Articles