Άνοιξη η απόφαση νέας στήριξης ευάλωτων

Petite Perle 300×250

Mάρτιο και Απρίλιο θα μπουν στο τραπέζι της κυβέρνησης τα νέα δεδομένα για την ανάπτυξη, τις τιμές της ενέργειας και τον πληθωρισμό, προκειμένου να αποφασιστούν τα δημοσιονομικά περιθώρια για περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών από την ακρίβεια.

Mάρτιο και Απρίλιο θα μπουν στο τραπέζι της κυβέρνησης τα νέα δεδομένα για την ανάπτυξη, τις τιμές της ενέργειας και τον πληθωρισμό, προκειμένου να αποφασιστούν τα δημοσιονομικά περιθώρια για περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών από την ακρίβεια.

Τα παραπάνω διεμήνυσε χθες αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας ότι τα όποια μέτρα δεν θα είναι οριζόντια, αλλά στοχευμένα στους κοινωνικά ευάλωτους, σύμφωνα με όσα είπε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Από κει και πέρα, η κυβέρνηση ποντάρει στην ανάκαμψη για την ανακούφιση των νοικοκυριών.

«Η οικονομία δεν πρέπει να μπει σε τρένο πληθωριστικών προσδοκιών», τόνισε. «Θέλουμε να παρέμβουμε στοχευμένα και να βοηθήσουμε τους κοινωνικά ευάλωτους. Από κει και πέρα η ανάπτυξη θα ελαφρύνει την πίεση».

Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που υπήρχαν την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού, ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Ξεκαθάρισε ότι ο προϋπολογισμός θα εκτελεσθεί με το πρωτογενές έλλειμμα που προβλέπεται, 1,4% του ΑΕΠ.

Είπε, όμως, ότι θα εξετασθούν ενδεχόμενα περιθώρια παρεμβάσεων, αφού πρώτα ληφθεί υπόψη το ΑΕΠ του 2018 (που θα γνωστοποιηθεί στις 4 Μαρτίου) και καταρτισθεί το νέο πρόγραμμα σταθερότητας της χώρας, τον Απρίλιο, βάσει ενός νέου μακροοικονομικού σεναρίου, με παραδοχές για υψηλότερο πληθωρισμό (σύμφωνα με την Κομισιόν 3,1%).

Τουρισμός και Ουκρανικό

Εως τον Απρίλιο θα είναι σαφέστερη και η εικόνα για τον τουρισμό, που εκτιμάται ήδη ότι θα κινηθεί καλύτερα από την εκτίμηση του προϋπολογισμού για έσοδα στο 80% του 2019.

Τέλος, θα έχει πιθανώς σταθεροποιηθεί και το διεθνές περιβάλλον, ειδικότερα οι εξελίξεις στην Ουκρανία, που επηρεάζουν τις τιμές του φυσικού αερίου. Για κάθε 10 ευρώ αύξησης της τιμής του φυσι-κού αερίου, σημείωσε, μειώνεται το ΑΕΠ κατά 600 εκατ. ευρώ. Σε ακραίο σενάριο κρίσης στην Ουκρανία θα πληγεί και ο τουρισμός.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ίδιο, θα σταθμίσει επίσης το γεγονός ότι οι πόροι του ταμείου ενεργειακής μετάβασης ίσως να μην αποδειχθούν αρκετοί για να συνεχιστεί η στήριξη της τιμής του ρεύματος.

Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να υπάρχει ένα περιθώριο στήριξης από τον προϋπολογισμό. «Οι τιμές του ηλεκτρισμού από μόνες τους μπορεί να καταβροχθίσουν τον δημοσιονομικό χώρο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τον Ιανουάριο, τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού υστέρησαν κατά 224 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, αλλά σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, αν δεν είχαν αναβληθεί οι καταβολές ΦΠΑ και άλλων φόρων για τις 4 Φεβρουαρίου, θα είχαν ξεπεράσει τον στόχο κατά 100 εκατ. ευρώ.

anoixi-i-apofasi-neas-stirixis-eyaloton0

Δύο μέσοι μισθοί η ετήσια επιβάρυνση νοικοκυριών

Πάνω από δύο μέσους μισθούς χάνουν τα ελληνικά νοικοκυριά με την αύξηση του κόστους ζωής που επιφέρει η εκτίναξη των τιμών στα ύψη. Η μηνιαία επιβάρυνση πλέον για μια οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά που μένει σε ενοικιασμένο σπίτι υπολογίζεται σε περίπου 183 ευρώ και αυτό με συντηρητικές εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά μια σειρά παραγόντων, όπως για παράδειγμα το ύψος του ενοικίου και το κόστος της θέρμανσης ή τα δίδακτρα για εκπαιδευτικές – αθλητικές δραστηριότητες των παιδιών.

Σε ετήσια βάση η αύξηση της μέσης μηνιαίας δαπάνης ανέρχεται σε 2.196 ευρώ, ποσό που ισούται περίπου με το ποσό δύο και 1/3 μέσων μισθών (σ.σ. σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ ο μέσος μισθός στην Ελλάδα ήταν τον Δεκέμβριο του 2020 960 ευρώ). Μόνο στην κατηγορία των ειδών διατροφής η επιβάρυνση εκτιμάται σε μηνιαία βάση σε 22 ευρώ, σε 41 ευρώ η επιβάρυνση στο ηλεκτρικό ρεύμα, σε 49 ευρώ η αύξηση του κόστους για τις μεταφορές με βενζινοκίνητο αυτοκίνητο. Σημαντική είναι επίσης η επιβάρυνση για την αγορά ειδών ένδυσης και υπόδησης, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθεί και το κόστος για το φαγητό εκτός σπιτιού, καθώς ο κλάδος της εστίασης προειδοποιεί για ανατιμήσεις λόγω της μεγάλης αύξησης του ενεργειακού κόστους και των πρώτων υλών.

Πηγή: kathimerini

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ