Φαρμακοποιοί Ηρακλείου: Σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών – Ποια φάρμακα παρουσιάζουν ελλείψεις

Petite Perle 300×250

«Ένα στα τρία φάρμακα βρίσκεται σε έλλειψη, ενώ ανάμεσα σε αυτά που λείπουν από τα ράφια, είναι κι αυτά που αφορούν σε καρκινοπαθείς» αναφέρουν οι Φαρμακοποιοί Ηρακλείου

Μια άκρως επικίνδυνη πραγματικότητα, αντιμετωπίζουν πλέον οι φαρμακοποιοί με τις ελλείψεις, καθώς προειδοποιούν ευθέως ότι τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών, που δεν βρίσκουν τα φάρμακα που χρειάζονται.

Σύμφωνα με την απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, σήμερα πραγματοποιείται συμβολική στάση εργασίας σε όλα τα φαρμακεία του νομού, από τη 1 έως και τις 2:30 το μεσημέρι.

Οι φαρμακοποιοί ξεκαθαρίζουν πώς ασθενείς δεν μπορούν να εκτελέσουν τις συνταγές τους και ούτε να βρουν γενόσημα.

Ειδικότερα, σε έλλειψη βρίσκεται ακόμη και φάρμακο για τον καρκίνο του προστάτη, απαραίτητο για τους ογκολογικούς ασθενείς ενώ δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο πολίτες να πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν αυτό που ψάχνουν.

Ένα στα τρία φάρμακα βρίσκεται σε έλλειψη, από άκρως απαραίτητα σκευάσματα μέχρι απλές αντιβιώσεις, εισπνεόμενα και αντιπυρετικά.

Οι φαρμακοποιοί προειδοποιούν ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και οι ίδιοι στα όρια των αντοχών τους.

Όπως υποστηρίζουν για τις ελλείψεις ευθύνεται η μειωμένη παραγωγή λόγω κορωνοϊού σε χώρες όπως η Κίνα και η Ταϊλάνδη, το Brexit καθώς η Ιρλανδία κατευθύνει την παραγωγή της στη Βρετανία και φυσικά οι εξαγωγές φαρμάκων, καλώντας τον ΕΟΦ να παρέμβει δραστικά.

Σε ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, αναφέρει πως η στάση εργασίας γίνεται προκειμένου οι φαρμακοποιοί να διαμαρτυρηθούν για το μεγάλο πρόβλημαελλείψεων των φαρμάκων ενώ στο πλαίσιο της κινητοποίησης, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην Περιφέρεια Κρήτης για να επιδοθεί και ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Ο πρώην πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου και μέλος της διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Γιάννης Τσικανδηλάκης ανέφερε: «Κάποιες εταιρείες δε φέρνουν συγκεκριμένα φάρμακα στη χώρα μας και αποφεύγουν τις εισαγωγές»..

Αλλά εκτός του γεγονότος ότι οι εταιρείες αποφεύγουν να κάνουν εισαγωγές συγκεκριμένων φαρμάκων, δημιουργώντας έτσι ελλείψεις στην αγορά, υπάρχει και το φαινόμενο, όπως καταγγέλλει ο Γιάννης Τσικανδηλάκης, της εισαγωγής φαρμάκων σε μια άλφα τιμή και της εξαγωγής τους αμέσως μετά σε μια νέα τιμή πολλαπλάσια της πρώτης, σε κάποια άλλη χώρα όπου το φάρμακο αυτό είναι πολύ πιο ακριβό.

«Ελλείψεις υπάρχουν σήμερα σε πολλά φάρμακα. Υπάρχουν σε αντιβιοτικά, σε αναπνευστικά, σε φάρμακα του σακχάρου και σε φάρμακα αντιυπερτασικά. Και, μάλιστα, όλα αυτά είναι πρωτότυπα, δεν είναι γενόσημα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τσικανδηλάκης. «Άρα, αν δεν υπάρχουν γενόσημα, δεν μπορείς να καλύψεις την έλλειψή τους», προσθέτει. Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα των καρκινοπαθών, ο ίδιος εξηγεί ότι εικόνα δεν μπορεί να έχει, αφού αυτά δίνονται από τα νοσοκομεία. «Εγώ μιλάω για φάρμακα τα οποία διακινούνται από εμάς. Και θα σας φέρω ένα παράδειγμα: Φάρμακο που στην Ελλάδα έχει 3 ευρώ, εγώ το αγόρασα από τη Γερμανία πριν κάποια χρόνια 21 ευρώ. Τεράστια η διαφορά»!

Για ποιον λόγο, όμως, είναι στην Ελλάδα τα φάρμακα τόσο πολύ φτηνότερα; Όπως εξηγεί ο συνδικαλιστής, «πάνω απ' όλα είναι το μνημόνιο. Οι μνημονιακές υποχρεώσεις ανάγκασαν τις εταιρείες να πουλάνε τα φάρμακα σε πολύ χαμηλότερες τιμές στην Ελλάδα απ' ό,τι τα πουλάνε στις άλλες χώρες»…

Μάλιστα, όπως επισημαίνει, «για να αλλάξει η κατάσταση αυτή, υπάρχει ένας μόνο τρόπος. Η εξομοίωση της τιμής των φαρμάκων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά, αν γίνει αυτό, ο κάθε πολίτης θα επιβαρύνεται τη διαφορά της τιμής από την τσέπη του»…

Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, «δε θα καλύψει τη διαφορά ο ΕΟΠΥ, ο οποίος πριν από τα μνημόνια είχε προϋπολογισμό 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ (μέχρι το 2010) και τώρα έχει μειώσει τον προϋπολογισμό του στα φάρμακα στο 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ».

Ψήφισμα διαμαρτυρίας από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ηρακλείου

«Ο Φαρμακευτικός  Σύλλογος Ηρακλείου, εκπροσωπεί 330 επιστήμονες φαρμακοποιούς οι οποίοι καθημερινά, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, βρίσκονται δίπλα στους ασθενείς και επιτελούν το καθήκον τους που είναι η απρόσκοπτη παροχή της φαρμακευτικής περίθαλψης. Σε αυτόν τον καθημερινό αγώνα, και ενώ η επιδημία έχει κάνει ακόμα πιο απαιτητική και δύσκολη την εργασία μας, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση που μας καθιστά ανήμπορους να επιτελέσουμε το καθήκον μας. Οι ελλείψεις των φαρμάκων, έχουν φθάσει σε τέτοιο σημείο, που βάζουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και ταλαιπωρούν τους ασθενείς.

Η Δημόσια Υγεία αποτελεί μια από τις πρώτες προτεραιότητες μιας ευνομούμενης πολιτείας, η οποία οφείλει να παρέχει στους υγειονομικούς όλα αυτά τα εφόδια που χρειάζονται για να την υπηρετήσουν προς όφελος των ασθενών.

Θεωρούμε απαράδεκτη την περιφρονητική συμπεριφορά της πολιτείας στις συνεχείς μας εκκλήσεις και αναφορές για τις ελλείψεις των φαρμάκων. Αναγνωρίζουμε ότι το πρόβλημα προκαλείται εν μέρει από τις διεθνείς συγκυρίες στην παγκόσμια αγορά του φαρμάκου, προκαλείται όμως σε μεγάλο βαθμό και από την ατολμία των αρμόδιων φορέων να ελέγξουν και να αποδώσουν την πραγματική ευθύνη σε εγχώριους παράγοντες οι οποίοι μένουν στο απυρόβλητο και έξω από την εφαρμογή των νόμων που διέπουν την ελληνική αγορά του φαρμάκου.

Ζητούμε την πλήρη εφαρμογή των σχετικών νόμων που αφορούν την ελληνική αγορά του φαρμάκου, την στελέχωση του ΕΟΦ και όλων των αρμοδίων φορέων με προσωπικό που θα επιτελεί το ελεγκτικό έργο, την πλήρη διαφάνεια στις όποιες συναλλαγές αφορούν τα φάρμακα,   και τον εμπλουτισμό του σημερινού νομοθετικού πλαισίου που θα εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή φαρμακευτική περίθαλψη για τον κάθε ασθενή, ελαχιστοποιώντας το πρόβλημα των ελλείψεων».

Πηγή: neakriti

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ