Απεγκλωβισμός μετ' εμποδίων για τους άμαχους Μαριουπολίτες

Petite Perle 300×250

Ξεκινά η φιλόδοξη επιχείρηση έπειτα από μια μικρή καθυστέρηση που φαίνεται πως οφείλεται στην απαίτηση των Ρώσων να ελέγχουν εξονυχιστικά τα κομβόι των αμάχων τα οποία θα αποχωρούν από τη Μαριούπολη, ώστε να συλλαμβάνουν τυχόν Ουκρανούς μαχητές ή αξιωματούχους αν προσπαθήσουν να ξεφύγουν.

Για σήμερα το πρωί στις δέκα μετατέθηκε τελικά η μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού χιλιάδων αμάχων από τη μαρτυρική Μαριούπολη, υπό την αιγίδα του Ερυθρού Σταυρού, την ώρα που οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ και οι «σπεσιαλίστες» στις οδομαχίες Τσετσένοι πολεμιστές του Ραζμάν Καντίροφ συνεχίζουν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στους ύστατους ουκρανικούς θύλακες αντίστασης, και ιδιαίτερα στην περιοχή μέσα και γύρω από την τεράστια χαλυβουργία «Αζοφστάλ».

Ο περιορισμός των Ουκρανών μαχητών σε μια μικρή ζώνη γύρω από τη χαλυβουργία «Αζοφστάλ» επιτρέπει ουσιαστικά την εκκένωση προς την ουκρανική πόλη Ζαπορίζια, σχεδόν 200 χιλιόμετρα μακριά, και το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ήδη από τη νύχτα της Τετάρτης κατάπαυση του πυρός και άνοιγμα των διαδρόμων: όμως η έναρξη της επιχείρησης μετατέθηκε μία μέρα αργότερα «για επιμελητειακούς λόγους και λόγους ασφάλειας», καθώς οι δύο πλευρές φαίνεται ότι διαφώνησαν «στους ακριβείς όρους, συμπεριλαμβανομένων του δρομολογίου, της ώρας έναρξης και της διάρκειας», όπως διευκρινίζει επίσης η διεθνής οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Η βασική διαφωνία φαίνεται πως έχει να κάνει με την απαίτηση των Ρώσων για στάθμευση και «φιλτράρισμα» των επιβαινόντων στα 45 λεωφορεία στη ρωσοκρατούμενη πόλη Μπερντιάνσκ, καθώς εκτιμούν ότι ίσως επιχειρήσουν να διαφύγουν ανάμεσά τους κάποιοι από τους παγιδευμένους στην πόλη αξιωματικούς και μαχητές του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ, αλλά και ξένοι μισθοφόροι και «στρατιωτικοί σύμβουλοι», τους οποίους θεωρούν εγκληματίες πολέμου και θέλουν να οδηγήσουν σε στρατοδικεία.

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν άλλωστε ότι το τελευταίο τριήμερο έχουν καταρρίψει τρία ουκρανικά μεταγωγικά ελικόπτερα που επιχείρησαν μάταια να απομακρύνουν από την πόλη ηγετικά στελέχη της ηγεσίας των «Αζόφτσκι» και χτες παρουσίασαν εικόνες και βίντεο από ένα εξ αυτών, υποστηρίζοντας ότι μία από τις 15 σορούς των επιβαινόντων ανήκει στον υποδιοικητή του τάγματος Σβιατοσλάβ Παλαμάρ, γνωστό με το Nom de guerre «Καλίνα».

Λένε ακόμη ότι βρέθηκαν και τρεις επιζώντες, που συνελήφθησαν. Η ειρωνεία είναι, σύμφωνα με τους ρωσόφωνους, ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε, λέει, με έναν αμερικανικής κατασκευής πύραυλο Stinger, ένα από τα εκατοντάδες δυτικά όπλα που κατασχέθηκαν στη μάχη…

Στα άλλα μέτωπα του πολέμου και ιδιαίτερα στο βόρειο Ντονμπάς, στο τρίγωνο μεταξύ Ιζιούμ, Σλαβιάνσκ και Σεβεροντονέτσκ, οι Ρώσοι επιτελείς εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εξουδετέρωση της «αφρόκρεμας» του ουκρανικού στρατού ξηράς, επιτιθέμενοι με τρεις πλευρές: χτες οι Ρώσοι προχώρησαν από τον Βορρά περίπου 6 χιλιόμετρα, κατέλαβαν το χωριό Ζολοτάγια Νίβα και διέσχισαν τον ποταμό Κασλαγκάχ, ενώ οι ρωσόφωνοι του Λουγκάνσκ πήραν τον οικισμό της Ζιγλόφκα και προχώρησαν ακόμη πέντε χιλιόμετρα προς το χωριό Κρεμέναγια. Ταυτόχρονα η ρωσική αεροπορία έπληξε και χτες με πυραυλικά χτυπήματα ακριβείας αποθήκες καυσίμων στο Λισιτσάνσκ, το Νοβομοσκόφσκ αλλά και την πόλη-κλειδί του Ντνίπρο, στον Δνείπερο.

Η μάχη είναι πλέον σκληρότατη και ορισμένοι αναλυτές τη χαρακτηρίζουν τη μεγαλύτερη, σε προσωπικό και εξοπλισμό, που έχει διεξαχθεί σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς από Βορρά (με δυνάμεις που αποσύρονται από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ) και Νότο (με δυνάμεις από Μαριούπολη και Μπερντιάνσκ), ενώ οι πάνω από 60.000 καλά οχυρωμένοι Ουκρανοί αντιστέκονται με όλα τα μέσα, αν και έχουν πρακτικά κυκλωθεί.

Το ουκρανικό επιτελείο προσπαθεί να αλλάξει τη ροή της μάχης με τοπικές αντεπιθέσεις στο Κίεβο, το Χάρκοβο, και ειδικά στο Μικολάιφ και στη Χερσώνα, στη δεξιά (δυτική) όχθη του Δνείπερου. Αλλά σύμφωνα με τους περισσότερους επιχειρησιακούς χάρτες, δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να τρυπήσει την αμυντική γραμμή των Ρώσων, που εστιάζουν πλέον όλη τη μαχητική τους δύναμη στο Ντονμπάς.

Αν μάλιστα «σπάσει» το μέτωπο ανατολικά της πόλης Ζαπορίζια και οι ρωσικές τεθωρακισμένες λαβίδες ενωθούν στο Ντνίπρο και στην Πολτάβα, τότε η Ουκρανία κινδυνεύει να χάσει πολύ περισσότερα εδάφη από το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ…

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ