Βρετανία: Τον έβρισε με αναφορά στην φαλάκρα και θα πληρώσει αποζημίωση

Petite Perle 300×250

Στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται ακόμα ότι, το να σχολιάζει κανείς την έλλειψη μαλλιών ενός άντρα είναι αντίστοιχο με το να παρατηρεί το μέγεθος του στήθους μίας γυναίκας

Ο Τόνι Φιν που εργαζόταν σε κατασκευαστική εταιρεία του Δυτικού Γιορκσάιρ της Βρετανίας επί 24 χρόνια, θα λάβει αποζημίωση.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από την ετυμηγορία του δικαστηρίου ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, με έναν… διαφορετικό τρόπο, καθόλου συνηθισμένο.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Φιν απολύθηκε από την British Bung Company, μετά από 24 χρόνια, τον περασμένο Μάιο. Ο ίδιος προσέφυγε κατά της εταιρείας στο δικαστήριο ισχυριζόμενος, μεταξύ άλλων, ότι είχε πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης μετά από ένα περιστατικό με τον προϊστάμενο του εργοστασίου, Τζέιμι Κινγκ.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Φιν, κατά τη διάρκεια ενός καβγά με τον προϊστάμενό του, τον Ιούλιο του 2019, ο τελευταίος τον αποκάλεσε «φαλακρό μ@@@ί». Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο απολυμένος εργαζόμενος αναστατώθηκε λιγότερο από τους χυδαίους χαρακτηρισμούς του Κινγκ, παρά από τον χαρακτηρισμό για την απώλεια των μαλλιών του.

Οι δικαστές, με επικεφαλής των Τζόναθαν Μπρέιν, αποφάνθηκαν ότι η παρατήρηση για τη φαλάκρα του προσφεύγοντα δεν ήταν απλώς προσβλητική, αλλά, στην πραγματικότητα λεκτική κακοποίηση.

Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, και με δεδομένο ότι η απώλεια μαλλιών στους άντρες είναι πολύ πιο διαδεδομένη απ' όσο στις γυναίκες, το να χαρακτηρίζεις κάποιον «φαλακρό» αποτελεί μορφή διάκρισης με βάση το φύλο του.

Στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται ακόμα ότι, το να σχολιάζει κανείς την φαλάκρα ενός άντρα είναι αντίστοιχο με το να παρατηρεί το μέγεθος του στήθους μίας γυναίκας.

Η απόφαση ελήφθη από τρεις άντρες δικαστές, οι οποίοι, κατά την ανάγνωσή της εξέφρασαν θλίψη και για τη δική τους έλλειψη μαλλιών.

Το σκεπτικό των δικαστών στην υπόθεση του Τόνι Φιν στη Βρετανία
«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η αναφορά σε αυτόν τον υποτιμητικό τρόπο ήταν ανεπιθύμητη συμπεριφορά όσον αφορά στον εργαζόμενο», διαπίστωσε το δικαστήριο.

«Η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο κ. Κινγκ ήταν εριστική. Παρότι, όπως διαπιστώνουμε, η έντονη γλώσσα ήταν συνηθισμένο στο εργοστάσιο του Γιορκσάιρ, ο κ. Κινγκ κατά τη γνώμη μας ξεπέρασε τα όρια κάνοντας προσωπικές παρατηρήσεις στον ενάγοντα αναφορικά με την εμφάνισή του», υπογράμμισαν οι δικαστές.

«Είναι δύσκολο να θεωρήσουμε ότι ο κ. Κινγκ εκστόμισε αυτές τις λέξεις με άλλο σκοπό, από το να θίξει την αξιοπρέπεια του κ. Φιν και να δημιουργήσει εκφοβιστικό, εχθρικό, ταπεινωτικό, εξευτελιστικό ή προσβλητικό κλίμα για τον εργαζόμενο», σημειώνεται στην απόφαση.

«Όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, η πρόθεσή του ήταν να απειλήσει και να προσβάλλει τον υφιστάμενό του.

«Σύνδεση μεταξύ της χρήσης της λέξης "φαλακρό" και του φύλου του προσφεύγοντα»
Κατά την κρίση μας, υπάρχει σύνδεση μεταξύ της χρήσης της λέξης "φαλακρό" και του φύλου του προσφεύγοντα», διαπίστωσαν οι δικαστές και κατέληξαν: «Θεωρούμε ότι (ο χαρακτηρισμός) σχετίζεται εγγενώς με το φύλο».

Στο πλαίσιο της απόφασής τους, οι δικαστές αναφέρθηκαν σε μία προηγούμενη υπόθεση κατά την οποία ένας άνδρας κρίθηκε ένοχος για την σεξουαλική παρενόχληση μίας γυναίκας, μετά από παρατήρηση που έκανε σχετικά με το μέγεθος του στήθους της.

«Είναι πολύ πιο πιθανό ένα άτομο που θα γινόταν αποδέκτης ενός σχολίου όπως αυτό που έγινε στην εν λόγω υπόθεση να ήταν γυναίκα», αποφάνθηκαν οι δικαστές. «Αντίστοιχα, ο αποδέκτης ενός σχολίου για την απώλεια των μαλλιών του, πιθανότερα θα ήταν άντρας.

Ο κ. Κινγκ σχολίασε την εμφάνιση του προσφεύγοντα, αναφερόμενος σε ένα χαρακτηριστικό το οποίο απαντάται συχνότερα μεταξύ των αντρών.

Το δικαστήριο, επομένως, διαπιστώνει ότι η συμπεριφορά του κ. Κινγκ ήταν ανεπιθύμητη και αποτέλεσε παραβίαση της αξιοπρέπειας του ενάγοντα, δημιουργώντας ένα εκφοβιστικό περιβάλλον γι' αυτόν, ενώ η πρόθεση ήταν ακριβώς αυτή και σχετιζόταν άμεσα με το φύλο του», κατέληξαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ακόμα, δεν έχει οριστεί το μέγεθος της αποζημίωσης που θα λάβει ο Φιν.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ