Κρίση ψυχικής υγείας σε νέους και παιδιά-Περισσότερο ευάλωτα τα κορίτσια

Petite Perle 300×250

Πληθαίνουν οι έρευνες οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι τη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκε ο αριθμός των εφήβων που βίωσαν συμπτώματα κατάθλιψης.

• Σύμφωνα με νέα μελέτη, τα συμπτώματα μείζονος κατάθλιψης αυξήθηκαν κατά 6% στους ανήλικους, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
• Προηγούμενη έρευνα είχε καταδείξει πως, κατά την πανδημία, αυξήθηκαν τα ζητήματα ψυχικής υγείας, ειδικά στους εφήβους.
• Ακόμα και πριν από την πανδημία, τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης είχαν ανοδική τάση σε παιδιά κι εφήβους.

Τα συμπτώματα κατάθλιψης σε ανήλικους αυξήθηκαν κατά 6% στη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με νέα έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Royal Society Open Science,  κατέδειξε πως μειώθηκε η ικανοποίηση που αντλούν οι ανήλικοι από τη ζωή, τάση που είναι πιο έντονη στα κορίτσια.

Τα ζητήματα ψυχικής υγείας σημείωναν σταθερή άνοδο πριν από την πανδημία, πιθανόν εξαιτίας της αυξανόμενης χρήσης οθονώντου εκφοβισμού και της ακαδημαϊκής πίεσης.

Αυτά τα συμπτώματα επιδεινώθηκαν κατά την πανδημία, καθώς, με το κλείσιμο σχολείων και γραφείων, οι άνθρωποι βίωσαν μεγαλύτερη κοινωνική απομόνωσηδιακοπή της καθημερινής ρουτίνας και χρόνιο στρες.
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, τα ευρήματα καταδεικνύουν την ανάγκη να δώσουμε προτεραιότητα και να επενδύσουμε στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, προκειμένου να στηρίξουμε τα παιδιά και τους φροντιστές τους.

«Οι καταστροφές μάς ωθούν να αναπτύξουμε νέες στρατηγικές», είπε στο Healthline.com η δρ Κάρλα Άλαν, επικεφαλής του Τμήματος Παιδοψυχολογίας στο Νοσοκομείο Παίδων του Φίνιξ, στις ΗΠΑ. «Πρέπει να σκεφτούμε έξω από τα στεγανά αναφορικά με τις θεραπείες της ψυχικής υγείας, αναπτύσσοντας αποτελεσματικές προσεγγίσεις».

Αύξηση των διαταραχών ψυχικής υγείας στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (University of College London) εξέτασαν την ψυχική υγεία δύο ομάδων ανηλίκων, 11-15 ετών, για δύο περιόδους -η καθεμία διάρκειας 1,5 έτους- πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Συνολικά παρακολούθησαν 11.450 παιδιάΤην πρώτη ομάδα από τα τέλη του 2018 έως αρχές του 2020, και τη δεύτερη μεταξύ 2019 και 2021.
Η ερευνητική ομάδα βρήκε πως τα παιδιά της δεύτερης ομάδας βίωναν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης από εκείνα που παρακολουθήθηκαν πριν από την πανδημία.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η πανδημία συνέβαλε σε μια αύξηση κατά 6% του αριθμού των ανήλικων με συμπτώματα κατάθλιψης, μεταξύ των οποίων πεσμένη διάθεση, μειωμένη συγκέντρωση και αδυναμία άντλησης ικανοποίησης από καταστάσεις και δραστηριότητες. Επίσης, τα κορίτσια επηρεάστηκαν περισσότερο από τα αγόρια και, συνολικά, βίωσαν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης.

«Η έρευνα δείχνει πως τα κορίτσια κινδυνεύουν περισσότερο από την ανάπτυξη εσωτερικευμένων συμπτωμάτων, όπως άγχος και κατάθλιψη, και τα αγόρια κινδυνεύουν να εμφανίσουν εξωτερικευμένα, συμπεριφορικά συμπτώματα», είπε στο Healthline.com η δρ Κάρολ Σουέκι, ψυχολόγος και ιδιοκτήτρια του Harbor Maple Counseling and Psychological Services.

Αύξηση των ζητημάτων ψυχικής υγείας των νέων πριν από την πανδημία

Σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα, μεταξύ 2016 και 2019, οι διαγνώσεις άγχους και κατάθλιψης σε παιδιά αυξήθηκαν κατά 27% και κατά 25% αντίστοιχα.
Παρ' όλο που τα ζητήματα ψυχικής υγείας στους νέους αυξάνονται, οι ερευνητές ακόμα διερευνούν το αίτιο αυτής της έξαρσης.

Η Σουέκι θεωρεί πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που έχουν συνδεθεί με υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους στους εφήβους, ίσως ευθύνονται για την επιδείνωση της ψυχικής υγείας των νέων.

Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες ίσως περιλαμβάνουν τις δύσκολες σχέσεις με συνομήλικους, τον εκφοβισμό, την υψηλή πίεση για ακαδημαϊκή επιτυχία, την καθιστική ζωή που οδηγεί σε παιδική παχυσαρκία, και τη χρήση ουσιών.

Η δρ Αντζάλι Φέργκιουσον, με ειδικότητα στην παιδοψυχολογία, αναφέρει πως η εφηβεία αποτελεί καίρια περίοδο για τη διερεύνηση της ταυτότητας, η οποία περιλαμβάνει πολλή ενδοσκόπηση και ανάλυση σχετικά με τον εαυτό μας και τον κόσμο. Τότε, οι νέοι είναι πιο ευάλωτοι σε προβλήματα ψυχικής υγείας.
«Στο πλαίσιο της ευρύτερης κοινωνίας, με τις αυξανόμενες απαιτήσεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την τελειομανία, τη μυθοποίηση των υψηλών επιτευγμάτων, την εύκολη πρόσβαση κι έκθεση σε παγκόσμια γεγονότα, οι νέοι της εποχής μας επεξεργάζονται περισσότερη πληροφορία από οποιαδήποτε άλλη προηγούμενη γενιά. Ως εκ τούτου, εκτίθενται σε μεγαλύτερο κίνδυνο διαταραχών ψυχικής υγείας», είπε η Φέργκιουσον.

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας κορυφώθηκαν κατά την πανδημία

Οι ερευνητές εξακολουθούν να εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο η πανδημία επηρέασε την ψυχική μας υγεία. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές θεωρίες σχετικά με τον λόγο για τον οποίο αυξήθηκαν τα σχετικά προβλήματα τα τελευταία δύο χρόνια.
«Οι άνθρωποι, μεταξύ αυτών και οι έφηβοι, έχουν ανάγκη τη σύνδεση και τα κοινωνικά δίκτυα για την προαγωγή της ανθεκτικότητας και της ευζωίας. Η πανδημία διατάραξε πολλές από αυτές τις σχέσεις, τόσο για τους νέους όσο και για τους γονείς τους», λέει η Σουέκι.
Η πανδημία διατάραξε και τη ρουτίνα των παιδιών, με το κλείσιμο των σχολείων και των εξωσχολικών δραστηριοτήτων.
Η σταθερότητα είναι απαραίτητος παράγοντας για την ανάπτυξη. «Όταν γύρω τους επικρατεί η αβεβαιότητα, δημιουργούνται αισθήματα άγχους», αναφέρει η Φέργκιουσον.
Η Άλαν σημειώνει πως κατά την έναρξη της πανδημίας υπήρχε αυξημένη διασύνδεση κι ένα συναίσθημα πως «σε αυτό είμαστε όλοι μαζί». «Με το πέρασμα του χρόνου, η πανδημία διατάραξε την αίσθηση κοινότητας και ασφάλειας. Φροντιστές και συγγενείς πέθαναν. Γονείς έχασαν τις δουλειές τουςΑυξήθηκε η κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών. Οι νέοι απώλεσαν σημαντικά κομμάτια της ζωής τους: φιλίες και κοινωνική στήριξη, σχολική ρουτίνα και διαδικασίες ενηλικίωσης», λέει η Άλαν.
Πολλοί έφηβοι ανησυχούσαν τόσο για τη δική τους υγεία, όσο και για την υγεία και την ευζωία των αγαπημένων τους.

Και όταν οι αμυντικοί μηχανισμοί και τα συστήματα στρες επιβαρύνονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορεί να δημιουργηθούν συμπτώματα ψυχικής διαταραχής.

Για τη στήριξη της ψυχικής υγείας, είναι απαραίτητη η εφαρμογή νέων στρατηγικών.
Σύμφωνα με τη Φέργκιουσον, είναι σημαντική η ολιστική προσέγγιση της ψυχικής υγείας για να διασφαλιστεί πως όλα τα συστήματα και οι οργανισμοί -όπως μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας, κέντρα κοινότητας, προγράμματα φροντίδας παιδιών και εξωσχολικές δραστηριότητες- θα εξοπλιστούν, ώστε να διαχειρίζονται τις ανάγκες που προκύπτουν αναφορικά με την ψυχική υγεία των πολιτών.

«Πρέπει να ενσωματώσουμε προληπτικές δράσεις στα σχολεία και να παρατηρήσουμε τα παιδιά εκεί όπου περνούν τον χρόνο τους. Πρέπει να στηρίξουμε γονείς και φροντιστές ώστε να αναπτύξουν καλύτερες στρατηγικές αντιμετώπισης του στρες», είπε η Άλαν.
Συμπέρασμα

Τα κορίτσια φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο από τα αγόρια, πιθανόν επειδή τα κορίτσια έχουν την τάση να εσωτερικεύουν τα συναισθήματά τους περισσότερο. Στο παρελθόν, αυτό έχει συνδεθεί με υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους.
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη να εισαχθούν νέες παρεμβάσεις ψυχικής υγείας, προκειμένου να στηριχθούν οι νέοι και οι φροντιστές τους.

ΠΗΓΗ:Healthline.com

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ