Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία τίμησαν τη μνήμη των 62 Μαρτύρων στο Γάζι (φωτογραφίες – video)

Petite Perle 300×250

Αρχιερατικό Μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των 62 Μαρτύρων που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές στις 3 και τις 14 Ιουνίου του 1942, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στον τόπο της εκτέλεσης, το εκκλησάκι των Αγίων Πάντων στην Αμμουδάρα Γαζίου.

 Την τελετή διοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Μαλεβιζίου και ο Δήμος Ηρακλείου.

Το Μνημόσυνο τέλεσε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Κουνάλης, παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, του Δημάρχου Μαλεβιζίου Μενέλαου  Μποκέα,του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, των βουλευτών  Μάξιμου Σενετάκη, Νίκου Ηγουμενίδη, Βασίλη Κεγκέρογλου, των Αντιπεριφερειαρχών Νίκου Συριγωνάκη, Νίκου Ξυλούρη και Νίκου Σκουλά, του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλου Μπαριτάκη, του Κώστα Φασουλάκη, ως εκπρόσωπος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, εκπρόσωπος του Ευρωβουλευτή Μανόλη Κεφαλογιάννη, της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής της Ν.Δ. , της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και της κομματικής οργάνωσης ΚΚΕ Ηρακλείου, της Διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ Λένας Μπορμπουδάκη, του Αντιδημάρχου Δημοτικής Περιουσίας Μανόλη Βασιλάκη, του πολιτευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Ματαλλιωτάκη, της πολιτεύτριας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Ελένης Βατσινά, εκπροσώπων  τοπικών  φορέων,  σωμάτων ασφαλείας, οικογενειών των εκτελεσθέντων κ.α.

Από τον Δήμο Μαλεβιζίου επίσης παρευρέθηκαν ο προέδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπύρος Καλλέργης, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Πετούσης και Γρηγόρης Περυσινάκης, ο πρόεδρος και αντιπροέδρος της Κοινότητας Γαζίου Βαγγέλης Παρασύρης και Γιάννης Άσπρης, η προέδρος του ΔΟΚΑΠΠΑΜ, Μαρίνα Βογιατζή, η εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού, Εύα Κουτσογιαννάκη και ο εντεταλμένος σε θέματα Αθλητικού Νίκος Πατραμάνη.

Στη διάρκεια της τελετής πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, ενώ παράλληλα αναγνώστηκε το προσκλητήριο των νεκρών.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση ακολούθησε ομιλία από τον διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Επιστημονικό Συνεργάτη Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard Μανόλη Χαλκιαδάκη, προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και η ανάκρουση του εθνικού ύμνου από την Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου.

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας σε δηλώσεις του στη "Φωνή του Μαλεβιζίου" τόνισε τον ηρωισμό των 62 αυτών γενναίων ανδρών, αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Τιμούμε την μνήμη των 62 Εθνομαρτύρων. Μέρα μνήμης, μέρα που οφείλουμε όλοι να τιμούμε τη θυσία αυτών των 62 Ηρώων. Τη θυσία για ελευθερία, για δημοκρατία, για αλληλεγγύη, για μία κοινωνία ελεύθερη. Αυτό είναι το μήνυμα που μεταλαμπαδεύεται στις επόμενες γενιές και αυτό το μήνυμα κι εμείς κάθε χρόνο θα πρέπει να τιμούμε με ευλάβεια και με σεβασμό στη μνήμη τους".

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ