Σάρχος: Στη Βουλή ο ναός της Κεράς

Petite Perle 300×250

Την κατάσταση κινδύνου του ανέδειξε η "Φωνή του Μαλεβιζίου"

Στη Βουλή έφθασε με ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά από πρωτοβουλία του Ηρακλειώτη τομεάρχη Χάρη Μαμουλάκη, το θέμα που ανέδειξε η Φωνή του Μαλεβιζίου για την κατάσταση κινδύνου στην οποία βρίσκεται ο Βυζαντινός Ναός της Παναγίας Κεράς στον Σάρχο.

Ειδικότερα τον ορατό κίνδυνο κατάρρευσης του Βυζαντινού Ναού της Παναγίας Κεράς που βρίσκεται στον Σάρχο του Δήμου Μαλεβιζίου, αναδεικνύει με την ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού ο αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή της Τομεάρχου Σίας Αναγνωστοπούλου και των Βουλευτών Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκου Ηγουμενίδη.

«Ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Κρήτης που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, κινδυνεύει με κατάρρευση εξαιτίας της αδιαφορίας του Υπουργείου Πολιτισμού» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, επισημαίνοντας: «Η αρχαιολογική υπηρεσία έχει καταρτίσει τον κατάλογο των απαραίτητων μελετών προκειμένου να προχωρήσουν οι τεχνικές εργασίες για τη διάσωση του ναού, όπως είναι η υπόγεια στήριξη και η αποκατάσταση της οροφής, αλλά δυστυχώς, το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει εξασφαλιστεί την απαιτούμενη χρηματοδότησή μτους. Είναι ένα σοβαρό θέμα για το οποίο οφείλουμε να αφυπνίσουμε την Υπουργό, έτσι ώστε να διασωθεί ο ναός και να αναδειχθεί η σπουδαιότητά του, με τρόπο που να ενισχύει και την αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής του Μαλεβιζίου».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Θέμα: «Κινδυνεύει με κατάρρευση ο βυζαντινός ναός της Παναγίας Κεράς Σάρχου Δ. Μαλεβιζίου».

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας Κεράς στο Σάρχο του δήμου Μαλεβιζίου Ηρακλείου είναι ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Κρήτης και χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό δίκλιτο ναό ο οποίος είναι αφιερωμένος στη Γέννηση της Θεοτόκου και βρίσκεται σε μια κατάφυτη τοποθεσία δίπλα σε φαράγγι. Είναι κυρίως γνωστός για τον γλυπτό του διάκοσμο σε όλες σχεδόν τις πλευρές του Ναού ενώ εντυπωσιακά χαρακτηρίζονται το τρίλοβο οξυκόρυφο θύρωμα πάνω από τη θύρα της βόρειας πλευράς και το αετωματικό θύρωμα αναγεννησιακού τύπου του 1635.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αρχικά ο ναός λειτουργούσε ως Μονή, ίχνη από τα κελιά της οποίας σώζονται μέχρι σήμερα, όπως σώζεται και ολόκληρο το καθολικό του μοναστηριού. Το 2012 αποφεύχθηκε ο άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης του ναού από φαινόμενα κατολίσθησης στο πρανές στο οποίο είναι κτισμένος, χάρη στις προσπάθειες του Δήμου Μαλεβιζίου ο οποίος με ιδία χρηματοδότηση και τη στενή συνεργασία της 13ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κατασκεύασε τοιχίο αντιστήριξης και κανάλι απορροής υδάτων, ενώ προχώρησε στην τσιμεντόστρωση   1,5 χιλιομέτρου για την ευκολότερη πρόσβαση των επισκεπτών στο μνημείο.

Σήμερα, ο βυζαντινός ναός βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης και χρήζει άμεσης αναστήλωσης και αποκατάστασης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, η αρχαιολογική υπηρεσία από ετών, έχει καταρτίσει τον κατάλογο των μελετών οι οποίες απαιτούνται προκειμένου να προχωρήσουν οι τεχνικές εργασίες για τη διάσωση του ναού. Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται η υπόγεια στήριξη και η αποκατάσταση της οροφής. Παρόλα αυτά, σύμφωνα και πάλι με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, καμία αναστηλωτική εργασία δεν έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.

Με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντκότερα βυζαντινά μνημεία της Κρήτης. Με δεδομένο ότι η ύπαρξη του βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο δεδομένης της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας του εδάφους.

Με δεδομένο ότι η αναστύλωση του θα ενισχύσει την επισκεψιμότητα της περιοχής και θα συμβάλει μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για τις απαιτούμενες μελέτες και εργασίες αναστύλωσης και αποκατάστασης του Βυζαντινού Ναού της Παναγίας Κεράς στο Σάρχο;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές και Βουλεύτριες

Μαμουλάκης Χάρης, Αναγνωστοπούλου Σία, Βαρδάκης Σωκράτης, Ηγουμενίδης Νίκος»

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ