Μητσοτάκης: "Υπήρξα κι εγώ θύμα συνακροάσεων"

Petite Perle 300×250

"Εάν ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει να αμφισβητεί τη νομιμότητα της επισύνδεσης, τον καλώ να προσφύγει σε ευρωπαϊκά δικαστήρια»

Σε εξέλιξη είναι η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Η σημερινή συζήτηση είναι ένα μόνο βήμα στον οδικό χάρτη της έρευνας που θα εξελιχθεί στο πλαίσιο των προβλεπομένων από τον Κανονισμό διαδικασιών, για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Το επόμενο βήμα θα γίνει την προσεχή Δευτέρα, όταν στην κρίση της ολομέλειας θα τεθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής και ενώ εκκρεμεί και απόφαση της Επιτροπής Θεσμών για το πότε και το πώς θα κινηθεί και εκείνη από τη δική της πλευρά.

"Ελπίζω η συζήτηση να οδηγήσει σε λύσεις για τα όποια κενά εντοπίζονται ακόμη και σε κρίσιμες λειτουργίες και να γίνει σε κλίμα εθνικής ευθύνης" επεσήμανε στην έναρξη της τοποθέτησής του ο κ. Μητσοτάκης, αναφέροντας επίσης: 
"Όταν πληροφορήθηκα τη νόμιμη επισύνδεση του κ. Ανδρουλάκη, δεν δίστασα να παραδεχθώ ότι ήταν λάθος. Απάντησα με αλλαγές στην ηγεσία της ΕΥΠ.
Συμφώνησα στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Κατέθεσα προτάσεις αλλαγών.
Τίποτα δεν πρέπει να θέσει υπό αμφισβήτηση τον κρίσιμο βραχίονα του κράτους, την ΕΥΠ. Ένα ολίσθημα δεν πρέπει να μηδενίσει το έργο της ΕΥΠ".

Υπήρξα κι εγώ θύμα συνακροάσεων

Στην συνέχεια ο Πρωθυπουργός τόνισε:
"Όπως ενημερώθηκα υπάρχουν σήμερα περίπου 500 παράνομα λογισμικά που κυκλοφορούν στην αγορά. Πολλά παρέχουν πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα.
Σε πολλές χώρες της Ε.Ε. υπάρχουν ενδείξεις και αποδείξεις για παρακολουθήσεις. Το πρόβλημα είναι διεθνές, αλλά έχει και βαρύ παρελθόν στη χώρα μας. Πληροφορούμαι από έγκριτους δημοσιογράφους πως υπήρξα κι εγώ θύμα συνακροάσεων, όπως και η σύζυγος και η κόρη μου. Έχει ενδιαφέρον να μάθουμε ποια παράκεντρα μας άκουγαν τότε, με τον κύριο Τσίπρα πρωθυπουργό".


«Εάν ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει να αμφισβητεί τη νομιμότητα της επισύνδεσης, τον καλώ να προσφύγει σε ευρωπαϊκά δικαστήρια».

"Αν αμφισβητεί τη νομιμότητα της επισύνδεσης, ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη", υπογράμμισε στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι "πρέπει να προστατεύονται τα δημόσια πρόσωπα, όμως δεν πρέπει να διαχωρίζονται και να νιώθουν πως είναι στο απυρόβλητο". 

Νωρίτερα μίλησε για «τέσσερις αλήθειες», αναφέροντας:
"Πρέπει να εκλείψει κάθε σύγχυση που προκαλείται μεταξύ παρακολουθήσεων με παράνομα λογισμικά και νόμιμες επισυνδέσεις. Δεν υπάρχει σύστημα Predator στις ελληνικές υπηρεσίες 
Η υπόθεση Ανδρουλάκη ανέδειξε ένα σοβαρό κενό. Η διαδικασία τηρήθηκε κανονικά. Όμως υποτιμήθηκε το γεγονός ότι η παρακολούθηση αφορούσε προβεβλημένο πολιτικό. Η ΕΥΠ έπρεπε να έχει τα κατάλληλα φίλτρα και να δείξει αντανακλαστικά. Να επανέλθουμε σε δεύτερο εισαγγελέα.
Σε όλο τον κόσμο οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών είναι απόρρητες. Ας μην κατασκευάζονται εντυπώσεις και σενάρια κατασκοπείας.  Όσο αναγκαία είναι, άλλο τόσο δύσκολη είναι η δημόσια κατανόηση.
Η κυβέρνηση κάλεσε από την πρώτη ώρα τον κ. Ανδρουλάκη να ενημερωθεί προσωπικά, καθώς τα στοιχεία δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν. Συμφωνήσαμε στην εκκίνηση όλων των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και η Δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο. Οφείλουμε να συνδράμουμε το έργο του, αντί κάποιοι να τον στοχοποιούν".

Στην αρχή εξέφρασε την προσδοκία για συζητηση σε κλίμα εθνικής ευθύνης και την ελπίδα να αναζητηθοπυν κάποιες συγκλίσεις.

Υπογράμμισε ότι δέχθηκε με αυτοκριτική όσα έγιναν για τη νόμιμη επισύνδεση Ανδρουλάκη και τόνισε ότι δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι ήταν λάθος.

Έκανε λόγο για εθνικό βραχίονα που δεν επιτρέπεται να παραλύσει και σημείωσε ότι δεν πρέπει να παραλύσει ένα έργο με εθνικό όφελος.

Τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να προστατεύονται αλλά όχι να διαχωρίζονται με την ιδιότητα τους και μόνο και να είναι στο απυρόβλητο, ανέφερε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε ότι ένα μέρος των επισυνδέσεων γίνονται από ΕΥΠ και άλλες από άλλες υπηρεσίες κι ότι επειδή η Ελλάδα είναι σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία εχει τη δύναμη να αντιμετώπιζει τις ελλείψεις της και να προχωράει με διαρθρωτικές τομές. Έκανε λόγο για 4 πεδία αλλαγών στην ΕΥΠ από την κυβέρνηση που θα ενισχύουν διαφάνεια και λογοδοσία.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ