Δε θα μείνει μουριά στο Γάζι- Συνεχίζονται οι κοπές εκατοντάδων δέντρων

Petite Perle 300×250

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Μόνο τώρα που είδαν όλοι να κόβεται η μια μετά την άλλη μουριά κατάλαβαν τη σοβαρότητα της υπόθεσης και το μέγεθος της καταστροφής με την εισβολή του ξυλοφάγου εντόμου που έχει έρθει από την Κίνα και κατατρώει τα  εν λόγω δέντρα της περιοχής.

Το θέμα έχει αναδείξει με συνεχή ρεπορτάζ η Φωνή του Μαλεβιζίου.

Τα δέντρα που θα κοπούν  συνολικά ξεπερνούν τα 350  μόνο στην Αμμουδάρα και το κέντρο του Γαζίου.

Η αρχή έγινε πριν λίγες εβδομάδες από την Αμμουδάρα ενώ αρχές αυτής, ξεκίνησε η κοπή των δέντρων μέσα στο Γάζι με μερικά από αυτά να κοσμούν την περιοχή περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες.

Το πρωί στο κέντρο του Γαζίου πολλοί έβλεπαν με λύπη να κόβονται τα δέντρα που τους έκαναν ίσκιο χρόνια τώρα,  από το συνεργείου του δήμου Μαλεβιζίου.

Η διαδικασία αυτή που είναι σε εξέλιξη γίνεται  υπό την επίβλεψη του εντομολόγου –Γεωπόνου  Α.Τ.Ε.Ι., M.Sc, Παύλου  Μαυρικάκη, στελέχος της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Πρασίνου, του δήμου Μαλεβιζίου.

Οι επόμενες περιοχές που θα γίνει κοπή δέντρων είναι η Αγία Μαρίνα, το Καβροχώρι και η Τύλισος.

 Όπως εξελίσσεται αυτή η υπόθεση στο Μαλεβίζι είναι χειρότερη από αυτή του Ηρακλείου το 2018 όπου κόπηκαν περίπου 500 δέντρα.

Το κόψιμο των δέντρων είναι η έσχατη λύση καθώς δεν υπάρχει φάρμακο για θεραπεία ενώ η αντιμετώπιση του κάθε δέντρου είναι διαφορετική αναλόγως με το μέγεθος της προσβολής του.

Σε ορισμένα εφαρμόζεται  δενδροχειρουργική σε μια προσπάθεια  σωθούν μερικά.  Άλλα κόβονται από τη ρίζα διότι η προσβολή τους είναι σε τέτοιο μέγεθος που δεν υπάρχει άλλη λύση.

Στη συνέχεια αυτά θα εκριζωθούν και στη θέση τους θα φυτευτεί άλλο είδος, όπως είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γρηγόρης Περισυνάκης.

Τα δέντρα που κόβονται θα καταστραφούν.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ