Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια- Στην Αθήνα την Πέμπτη ο δήμαρχος Μαλεβιζίου

Petite Perle 300×250

Καμία χρηματοδότηση για αντιπλημμυρικά τα τελευταία τρία  χρόνια – Απαιτείται νέος σχεδιασμός σε όλα τα έργα

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Στην Αθήνα θα βρίσκεται την Πέμπτη ο δήμαρχος Μαλεβιζίου προκειμένου να έχει συνάντηση με το γενικό γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιο Μπακογιάννη, για το θέμα των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων στις πληγείσες περιοχές.

Η πρώτη συζήτηση για αυτό έγινε στο δημαρχείο Μαλεβιζίου κατά την άφιξη του κυβερνητικού κλιμακίου, προκειμένου να μπουν σε ειδική μέριμνα οι πληγείσες περιοχές, με fast track διαδικασίες με τη βοήθεια του ΤΕΕ/ΤΑΚ.  

Για τη συνάντηση αυτή ο κ. Μποκέας ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο Μαλεβιζίου, στη συνεδρίαση της Τρίτης 25/10, όταν η συζήτηση επικεντρώθηκε στην επόμενη ημέρα.

Κι  η  επόμενη ημέρα για το Μαλεβίζι μετά από την φονική κακοκαιρία δεν θα είναι η ίδια. Τονίστηκε πολλές φορές ο επανασχεδιασμός όλων των έργων και αυτών που ήδη έχουν μελετηθεί.

Μάλιστα ο κ. Μποκέας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του  κ. Ντουλάκη , που εξέφραζε την αγωνία των κατοίκων του Παλαιόκαστρου για το αν μπορούν να χτίσουν ξανά την ζωή τους ή την επαγγελματική τους δραστηριότητα στην περιοχή  με δεδομένο ότι ήδη υπάρχει αντιπλημμυρική μελέτη απάντησε ότι μετά τα νέα δεδομένα ενδεχομένως το συγκεκριμένο έργο που έχει μελετηθεί να μην μπορεί να προστατέψει την περιοχή. Και να απαιτούνται φράγματα ανάσχεσης ανάντη του αντιπλημμυρικού.

Είναι απόλυτα ξεκάθαρο από τις δημόσιες τοποθετήσεις ότι  τα έργα για τη θωράκιση της περιοχής θα τεθούν πλέον σε άλλη βάση.  Στο αμέσως επόμενο διάστημα ως προς αυτό θα υπάρξουν διευκρινήσεις από τη δημοτική αρχή.

Ότι σχεδιασμός και να γίνει δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν δεν  χρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση.  

Ο δήμαρχος απευθυνόμενος τους δημοτικούς συμβούλους είπε ότι τα τελευταία τρία χρόνια δεν υπάρχει ούτε μισό χρηματοδοτικό πρόγραμμα για αντιπλημμυρικά έργα, παρά τις πιέσεις και τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί. «Μηδέν οι χρηματοδοτήσεις για αντιπλημμυρικά μηδέν για την πολιτική προστασία» ανέφερε συγκεκριμένα.   

Εδώ υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα,  ο  δήμαρχος Μαλεβιζίου ζήτησε τη στήριξη της πολιτείας με αποφασιστικό τρόπο, διευκρινίζοντας ότι «έχει έρθει η ώρα να καταλάβουμε ότι το Μαλεβίζι έχει τεράστια ανάγκη από αντιπλημμυρική προστασία» συμπληρώνοντας ότι στην περιοχή τα τελευταία δυο χρόνια από κύματα κακοκαιρίας, έχουν υπάρξει και άλλες μεγάλες καταστροφές.

 Ο κ. Πέτσας, από την πλευρά τον άκουσε, ωστόσο  δε δεσμεύθηκε  για την άμεση  χρηματοδότηση των δυο αντιπλημμυρικών μελετών που είναι ώριμες, ύψους 5 εκ. ευρώ, για το Παλαιόκαστρο και το Γάζι, που του έθεσε ως αίτημα ο κ. Μποκέας για τη θωράκιση των εν λόγω περιοχών.  

«Είναι θέμα προτεραιότητων σε σχέση με όλα τα αιτήματα της χώρας. Δε θέλω να δεσμευθώ τώρα για τα αντιπλημμυρικά»  είχε πει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

«Δεν μας καλύπτει αυτή η τοποθέτηση» είχε ανταπαντήσει  ο κ. Μποκέας επαναλαμβάνοντας ότι περιοχή χρειάζεται αντιπλημμυρική θωράκιση και έργα.

Το θέμα της διεκδίκησης των πόρων και τις ευθύνες που έχει η πολιτεία συζητήθηκαν εκτενώς στο δημοτικό συμβούλιο, και το σίγουρο ότι ξεκινά ένας δρόμος μακρύς για το Μαλεβίζι.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ