Τρέχει η διαδικασία για να φτάσουν τα πρώτα χρήματα στους πληγέντες -Πρόταση για διαγραφή λογαριασμών της ΔΕΑΥΜ

Petite Perle 300×250

Συνεχίζεται η μάχη με τις λάσπες  -Απομακρύνονται τα οχήματα από το βυθό

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Σε βαρύ  κλίμα έγινε, το μεσημέρι της Τρίτης, η πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού  συμβουλίου Μαλεβιζίου, μετά τη  φονική κακοκαιρία της 15ης Οκτωβρίου, και για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό υπήρχε πλήρη απαρτία των μελών.

Ο δήμαρχος Μενέλαος Μποκέας  και οι επικεφαλής των παρατάξεων, Θανάσης Κύρκος και Μιχάλης Χουστουλάκης,  εξέφρασαν τη βαθιά τους θλίψη για τον άδικο χαμό των δυο συνανθρώπων μας και τα συλλυπητήρια  στις οικογένειες τους. « Εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη για την απώλεια των δυο συνανθρώπων μας. Δυο νέοι άνθρωποι έχασαν άδικα τη ζωή τους  από την πρωτοφανή κακοκαιρία που έπληξε το Μαλεβίζι. Ανυπολόγιστες οι ζημιές και οι πληγές ανοικτές.  Κανείς  δεν θα ήθελε να κρυφτεί  πίσω από παθογένειες  και παραλείψεις ή την κλιματική αλλαγή. Αυτό που έχει σημασία τώρα και αυτό που όλοι μας πρέπει να κάνουμε είναι να τιμήσουμε τη μνήμη αυτών των ανθρώπων με τα  απαραίτητα έργα και τις υποδομές με ένα νέο σχεδιασμό που θα θωρακίσει στο μέλλον συνολικά τον τόπο μας από αντίστοιχα φαινόμενα που μπορούν να καταστρέψουν τα πάντα στο πέρασμά τους, αυτή είναι η δική μας, η ευθύνη. Συστρατευμένοι σε ένα  κοινό σκοπό να ενισχύσουμε  κάθε υποδομή να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες», σημείωσε ο δήμαρχος κατά τη διάρκεια της πρώτης του τοποθέτησης.

Τα συλλυπητήρια εξέφρασε με τη σειρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θανάσης Κύρκος: «Η   ένταση της κακοκαιρίας μας αιφνιδίασε όλους.  Όταν πριν από χρόνια λέγαμε για την αναγκαιότητα του κατασκευής του  αντιπλημμυρικό  στην  Αγία Πελαγία, δεν περιμέναμε ότι θα αντιμετωπίσουμε αυτό.

Δεν ξέρω και δεν είμαι ειδικός, ούτε έχω γνώσει να πω αν κάτι πήγε στραβά σε σχέση με αστοχίες του έργου, αλλά νομίζω ότι αυτή η τρομερή καταστροφή που συνέβη θα πρέπει να αποτελέσει την αρχή για να διορθωθούν ζητήματα και σε σχέση με το αυτό το έργο αλλά και για τα αντιπλημμυρικά  του Γαζίου και του Παλαιοκάστρου.  Είμαστε δίπλα στη δημοτική Αρχή για ένα κοινό μέτωπο για να γίνουν οι κατάλληλες  διορθώσεις στο  σχεδιασμό» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κύρκος.

Τα ειλικρινή του συλλυπητήρια εξέφρασε κι ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Μιχάλης Χουστουλάκης ο καυτηρίασε τα όσα διαδραματίστηκαν στην κυβερνητική σύσκεψη που έγινε μια ημέρα μετά τη φονική κακοκαιρία :   «Το θέμα αυτό έπρεπε να είναι μοναδικό θέμα συζήτησης με την παρουσία των  προέδρων των κοινοτήτων.  Μένω έκπληκτος που δεν πήρε κάποιος την ευθύνη ούτε στη σύσκεψη, για μια καταστροφή που έγινε για τρίτη φορά στην Αγία Πελαγία».  

Η συζήτηση για αυτό το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο έγινε σε  κλίμα ενότητας παρά τις όποιες διαφορές στη βάση του ζητήματος που εκφράζονται από τη Λαϊκή Συσπείρωση.   Η  επιδίωξη είναι να  υπάρχει ένα κοινό μέτωπο για τον σχεδιασμό των έργων από εδώ και πέρα καθώς είναι πλήρως αποδεκτό ότι χρειάζεται επανασχεδιασμός σε όλα τα επίπεδα για να θωρακιστεί το Μαλεβίζι και πίεση για χρηματοδοτήσεις από τα κεντρικά υπουργεία.

Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης από όλους τους ομιλούντες.

 Ένα ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί ωστόσο είναι το πόσο γρήγορα μπορούν να γίνουν όλα αυτά κι αν  προλάβουμε την επόμενη κακοκαιρία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διήρκησε περίπου μια ώρα για αυτό το θέμα ο δήμαρχος Μαλεβιζίου ενημέρωσε το σώμα για την εξέλιξη  της διαδικασίας των καταγραφών στις οικίες που είναι και στην αρμοδιότητα του.

Αυτό που προέχει είναι η οριοθέτηση των περιοχών με βάσει τα στοιχεία που ήδη έχουν σταλεί από τον δήμο Μαλεβιζίου και την περιφέρεια Κρήτης,  προς το υπουργείο Υποδομών για να αρχίσουν να καταβάλλονται οι πρώτες αποζημιώσεις στους πληγέντες που είδαν τα σπίτια τους να γεμίζουν λάσπες και να καταστρέφονται τα πάντα που έχουν μέσα, από τα συναρμόδια υπουργεία.
Ο κ. Μποκέας ενημέρωσε επίσης ότι  ήδη έχει στείλει επιστολή προς τη ΔΕΑΥΜ, με το αίτημα να μην πληρώσουν τους λογαριασμούς  του νερού του τελευταίου τριμήνου του τρέχοντος έτους οι πληγέντες που ήδη έχουν καταγραφεί κι ως προς αυτό θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα. Δεν αποκλείεται να ληφθούν κι άλλα μέτρα ελαφρύνσεις.

Ο πρόεδρος της ΜΑΕΔΗΜ, Γιάννης Μαρής, που είναι καθημερινά στις πληγείσες περιοχές ενημέρωσε ότι σε συνεργασία και με την Τεχνική Υπηρεσία  ήδη από την Τρίτη έχει ξεκινήσει η διαδικασία απομάκρυνσης των αυτοκινήτων που βρίσκονται μέσα στη θάλασσα, σε Παλαιόκαστρο και Λυγαριά, και αύριο σειρά έχει η Αγία Πελαγία. Από το βυθό επίσης απομακρύνονται και ογκώδη αντικείμενα  όπως ψυγεία κ. α  . Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο ίδιος το δύσκολο έργο για την απομάκρυνση της λάσπης από  τους οικισμούς και τις επιχειρήσεις  συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς και έχουν φτάσει ήδη  στο 95%.  Θα ακολουθήσουν οι καθαρισμοί των δρόμων. Αυτό που πρωτεύει για όλους είναι να επανέλθει πρώτα οι κανονικότητα στους πληγέντες στα σπίτια και τις επιχειρήσεις.

Σειρά στη συνέχεια θα πάρουν οι δημόσιες υποδομές. Χρειάζεται και εκεί αναλυτική καταγραφή καθώς οι πληγές είναι ανοικτές και στον δήμο

Η αντιδήμαρχος Χρύσα Ζερβού ενημέρωσε για τις ενέργειες που είναι σε εξέλιξη για την στήριξη των πληγέντων  και τη συνεισφορά των ιδιωτών και των εθελοντικών ομάδων.

Ειπώθηκε επίσης ότι το θέμα της στήριξης των οικογενειών δεν σταματάει εδώ.

Η διαδικασία για τις επιχειρήσεις είναι από την Περιφέρεια Κρήτης

Άνοιξε τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου η πλατφόρμα arogi.gov.gr για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 15ης Οκτωβρίου στην Κρήτη και επιθυμούν να λάβουν πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης, σε συνέχεια της έκδοσης σχετικής κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Επικρατείας (ΦΕΚ Β΄ 5499/24.10.2022). Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε 1.000 ευρώ προς επιχειρήσεις με ελαφρές υλικές ζημιές, 3.000 ευρώ προς επιχειρήσεις με σοβαρές υλικές ζημιές και 6.000 ευρώ προς επιχειρήσεις με πολύ σοβαρές υλικές ζημιές.

Δικαιούχοι είναι επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς -με την εξαίρεση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, δηλαδή όσων έχουν αποκλειστικά αγροτική δραστηριότητα- που βρίσκονται σε περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Σητείας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης και της Δημοτικής Ενότητας Γαζίου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, οι οποίες επλήγησαν σοβαρά από τις πλημμύρες και έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή για την υποβολή αιτήσεων έως τις 7 Νοεμβρίου 2022.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, αναφέρει σχετικά: «Ο μηχανισμός της κρατικής αρωγής κινείται με ταχύτητες που απέχουν παρασάγγας από ό,τι ίσχυε στο παρελθόν, με έμφαση τόσο στη μείωση της γραφειοκρατίας, όσο και στην επέκταση της ψηφιοποίησης. Έτσι, σε συνέχεια της έκδοσης της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης, άνοιξε τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου η πλατφόρμα arogi.gov.gr για τη χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης προς τις επιχειρήσεις στις Δημοτικές Ενότητες Σητείας και Γαζίου που επλήγησαν σημαντικά από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 7 Νοεμβρίου, καθώς ο στόχος είναι το ταχύτερο δυνατόν οι επιχειρήσεις που το δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν άμεσα τη στήριξη που τους αναλογεί – έπειτα από την ολοκλήρωση των απαραίτητων διασταυρώσεων. Η πρώτη αρωγή κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 6.000 ευρώ, ανάλογα με την έκταση της ζημιάς που υπέστη κάθε επιχείρηση.

Μετά την πρώτη αρωγή ακολουθεί η προκαταβολή στο 25% της εκτιμηθείσας ζημιάς και, φυσικά, το τελικό ποσό της επιχορήγησης για την κάλυψη της ζημιάς στις επιχειρήσεις που επλήγησαν. Όσον αφορά το τελευταίο, ήδη έχει ξεκινήσει η συνεργασία των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών με τις επιτροπές κρατικής αρμογής της Περιφέρειας, αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και να τρέξουν οι διαδικασίες με υψηλές ταχύτητες. Σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, συνεχίζουμε την υλοποίηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης στις πλημμυροπαθείς περιοχές της Κρήτης».

Διευκρινίζεται ότι για τη χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης, θα προηγηθεί διασταύρωση των στοιχείων των αιτήσεων με τα στοιχεία των αιτήσεων που υποβάλλονται στην οικεία περιφέρεια για εκτίμηση και καταγραφή ζημιών από τις επιτροπές κρατικής αρωγής. Επίσης, το ποσό της πρώτης αρωγής που λαμβάνει κάθε επιχείρηση συμψηφίζεται με το ποσό της τελικής επιχορήγησης, όπως αυτό θα προσδιοριστεί από το Υπουργείο Οικονομικών, μετά την καταγραφή ζημιών από τις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφέρειας.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ