Αναντρανιστά και ντρέτα

Petite Perle 300×250

Η ομιλία του Βασίλη Σμπώκου στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ:

Συντρόφισσες και σύντροφοι
"Αναντρανιστά και ντρέτα στο απάλε" λέμε στην Κρήτη.

Μετάφραση: Mε υπερηφάνια και αυτοπεποίθηση στη μάχη. Ξεκινώ έτσι, γιατί παρακολουθώντας κάποιες ομιλίες, αλλά και σε συζητήσεις συντρόφων, διακρίνω μία μεμψοιμιρία, μία απογοήτευση.

Συντρόφισσες και συντρόφοι,

δεν ταιριάζει στο κόμμα μας αυτή η εικόνα. Δεν ταιριάζει στο κόμμα μας το κεφάλι κάτω.
Δεν έχουμε καμία μουζουδιά στη μούρη, για να ντρεπόμαστε. Είμαστε εμείς, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα των 4,5 δύσκολων χρόνων, που έβγαλε τη χώρα από τη μέγγενη των μνημονίων.
Είμαστε εμείς, που αυτά τα 4,5 χρόνια, πετύχαμε 2 ριζοσπαστικά αποτελέσματα διακυβέρνησης που αποτυπώνουν το στίγμα της διαφορετικότητας μας.

Όσο κι αν αυτά είναι αυτονόητα, για πρώτη φορά σε 4,5 χρόνια διακυβέρνησης, κανένα κυβερνητικό στέλεχος να μην βρεθεί μπλεγμένο σε οικονομικά σκανδαλα διαφθοράς και για πρώτη φορά τουλάχιστον μετά τη μεταπολίτευση, μία κυβέρνηση παραλαμβάνει ένα άδειο ταμείο και το παραδείνει γεμάτο με 37 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά, τα αυτονόητα, τα έκαναν ριζοσπαστικά, ο βίος και η πολιτεία αυτών, που κυβέρνησαν τον τόπο μας 40 χρόνια.

Που τον κατέκλεψαν και τον φτωχοποίησαν, βάζοντας τον σε μνημόνια και επιτροπείες.
Και σήμερα επέστρεψαν στον τόπο του εγκλήματος, και μας κουνάνε το δάκτυλο.
Και λένε σε εμάς, να απολογηθούμε.
Έγιναν και τιμητές από πάνω. Όχι Άριστοι!!! Δεν είμαστε το ίδιο.
Εμείς είμαστε αυτοί που είχαμε, έχουμε και θα έχουμε το ηθικό πλεονέκτημα.
Και αυτό το καταδεικνύει η πορεία μας ως κόμμα της Αριστεράς, αλλά πολύ περισσότερο οι αποφάσεις και τα αποτελέσματα τη διακυβέρνησης των 4,5 χρόνων.
Με κορυφαία τα 2 παραπάνω που ανέφερα.
Αυτά που λέω αφορούν και όλους τους συντρόφους που βγαίνετε στα τηλεοπτικά μέσα. Που πολλές φορές σας μπουρδουκλώνουν δημοσιογράφοι και πολιτικοί αντίπαλοι και βγαίνει μία εικόνα απολογιτική για το ΣΥΡΙΖΑ.

Προτείνω λοιπόν, να προστεθεί άλλο ένα Α που αφορά εμάς εδώ μέσα, στα τρία Α της ομιλίας του προέδρου(Αντίσταση Αλληλεγγύη Αλλάγή). Το Α της Αυτοπεποίθησης.


Συντρόφισσες και σύντροφοι,

βρισκόμαστε στον 4ο χρόνο διακυβέρνησης της Χώρας μας από το Επιτελικό Κράτος.
Το Επιτελικό Κράτος, βρίσκεται σήμερα στη διαδικασία εφαρμογής της φάσης δύο του σχεδίου να μην ξαναέρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και να τελειώσουν τον Αλέξη Τσίπρα.
Η πρώτη φάση του σχεδίου ήτανε, το 39% των εκλογών της ΝΔ, να το μετατρέψουν με σύμμαχο τα καλοταγισμένα ΜΜΕ και εταιρείες δημοσκοπήσεων σε 59 και 69%.
Με 30 μονάδες διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας επιπλέον να εμπεδώσουν στη συνείδηση του πολίτη, ότι σαν το Μητσοτάκη δεν κυβέρνησε πότε άλλοτε, Πρωθυπουργός αυτόν τον Τόπο.Ή κι αν τον κυβέρνησε, αυτός ενδεχομένως να ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Η πρώτη φάση εξεφούσκωσε. Ξεφούσκωσε από την ανικανότητα της κυβερνητικής διαχείρισης των τριών αυτών χρόνων.

Και βρισκόμαστε πλέον στη δεύτερη φάση. Η δεύτερη φάση, πάλι με τις σταθερές των ΜΜΕ και των δημοσκόπων, παρουσιάζει μια κατάσταση, όπου υπάρχει μεν παραδοχή οτι η κυβέρνηση έχει φθορά, αλλά η φθορά της είναι σε σχέση με το 59% της πρώτης φάσης και όχι με το 39% των εκλογών.

Και το απόσταγμα των επιχειρημάτων των δημοσιολογούντων πολιτικών αναλυτών, δημοσκόπων, αλλά και των ίδιων των στελεχών της ΝΔ που υποστηρίζουν αυτό το σχέδιο, όταν αποδομείς τα επιχειρηματα τους είναι, ότι "στην τελική όλοι το ίδιο είναι", μην το ψάχνεις περισσότερο και πήγαινε απλά ψήφισε τον λιγότερο κακό, που αυτός είναι ο Μητσοτάκης σήμερα.

Κεντρικός πυρήνας της φάσης δύο, η απουσία της πολιτικής από παντού.
Το κλίμα που συμφέρει το Επιτελικό Κράτος. Και η δεύτερη φάση όμως θα ξεφουσκώσει. Και έχει ήδη ξεφουσκώσει με τη διαχείριση στο θέμα της ακρίβειας.
Κι αυτό θα φανεί στις εκλογές οπότε κι αν γίνουν.
Τι κάνουμε όμως εμείς για να πείσουμε τον συμπολίτη μας να μας στηρίξει ως τη μόνη εναλλακτική πρόταση ελπίδας και προοπτικής για τον τόπο μας;

Προσωπικά παρακολουθώ ανελλιπώς την δραστηριότητα του κόμματος μας τα 3 και κάτι αυτά χρόνια.
Δεν συμφωνώ ότι δεν κάνουμε αντιπολίτευση. Απλά το μήνυμα μας δεν περνάει όπως θα έπρεπε στον κόσμο και λόγω των συνθηκών της πανδημίας και λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στο τοπίο της ενημέρωσης. Η απάντηση σε αυτήν την κατάσταση είναι μία. Η παρουσία μας παντού και η δια ζώσης επαφή με τον κόσμο. Η οργάνωση εκδηλώσεων σε καθημερινή βάση. Όλα τα στελέχη στο δρόμο, στις πλατείες στα καφενεία στους εργασιακούς χώρους.
Να επαναφέρουμε την πολιτική στο προσκήνιο. Άλλη πράξη αντίδρασης δεν έχουμε απέναντι στις απολίτικες πρακτικές τους.

Έτσι θα γίνουν πράξεις και οι 4 σημερινές εισηγήσεις της Πολιτικής Γραμματείας.
Γιατί καλή η θεωρεία, αλλά πρέπει να γίνει πράξη.

Στο σημείο αυτό θέλω επιπλέον να κάνω δύο προτάσεις. Την άμεση διενέργεια εσωκομματικών εκλογών στις ΟΜ με τη συμμετοχή όλων των μελών που ψήφισαν και εγράφησαν μέλη το καλοκαίρι. Μόνο θετικά θα προσφέρει αυτή η διαδικασία.
Και η δεύτερη, να δοθεί ένα πλάνο στις Νομαρχιακές, να δεσμευσούν από τώρα δύο(2)μέλη του κόμματος για κάθε εκλογικό τμήμα. Αυτό είναι επιτακτική ανάγκη, γιατί δείχνει ετοιμότητα και αποφασιστικότητα.
Και επειδή όλοι γνωρίζουμε, ότι σε μια εκλογική μάχη, η παρουσία, η αγωνιστικότητα και η όρεξη που δείχνεις ότι το κάνεις αυτό, ιδιαίτερα την ημέρα των εκλογών, είναι πολύ σημαντικά για ένα εκλογικό σώμα, που το δέκα 10 με 15% αυτού αποφασίζει τι θα ψηφίσει, μέσα στο παραβάν.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.
Ποιά είναι αλήθεια τα προτάγματα των πολιτικών μας αντιπάλων;
Η ΝΔ επενδύει στο φόβο των πολιτών και τον πατριωτισμό της.
Λέει πρόσεξε λαέ, γιατί μπορεί να μην έχεις να περάσεις αξιοπρεπώς την κάθε σου ημέρα, αλλά κάνε το σταυρό σου να κυβερνά ο Μητσοτάκης, γιατί αν έρθει στα πράγματα ο Τσίπρας, θα μπουκάρει την επαύριο ο Τούρκος. Και ψήφισε μας ξανά, γιατί εμείς είμαστε οι πατριώτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ πούλησε τη Μακεδονία και θα συνεχίσει την πώληση αν βγει ξανά. Το Κινάλ από την άλλη προτάση την παρακαλετή ψήφο προς αυτό, στα όρια της ζητιανιάς. Λέει ουσιαστικά, δώστε μου κι εμένα του κακορίζικου μία ψήφο, για να μπορώ να παίξω κι εγώ ρόλο. Απάντηση στη ΝΔ. Δεν δέχομαι να μου πουλάτε πατριωτισμό, εσείς που έχετε γράψει ως παράταξη, μαύρες σελίδες Ιστορίας με την ενεργό συμμετοχή σας σε όλες τις Εθνικές ήττες και τις Εθνικές μειοδοσίες του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους.

Δεν δέχομαι να μου πουλάτε πατριωτισμό εσείς, που χθες αντιδρούσατε στην πιο Ιστορική και Πατριωτική απόφαση που έλαβε Έλληνας Πρωθυπουργός στην εξωτερική πολιτική τουλάχιστον μετά τη μεταπολίτευση.
Την υπογραφή της Συνθήκης των Πρεσπών. Και σήμερα παρουσιάζεστε ως εγγυητές και προστάτες της.
Δεν δέχομαι να μου πουλάνε πατριωτισμό οι Γερουνγεράδες και οι Βαστασοϊμπλέδες, που ήταν οι ίδιοι άνθρωποι την προηγούμενη φορά που ήρθαμε σε κατάσταση πολέμου, στα Ίμια, που κατέκλυσαν τα αεροδρόμια της Πατρίδας μας τότε και έψαχναν ένα εισιτήριο να φύγουν για να γλιτώσουν τη στράτευση. Όπως το είχαν κάνει οι πρόγονοι τους στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μπορώ να λέω μέχρι αύριο το πρωί για τον πατριωτισμό τους. Κι έχω το δικαίωμα, γιατί αν "ω μη γένοιτο" συμβεί κάτι, εγώ ο αριστερός και οι γιοί μου θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή και οι περισσότεροι των Αρίστων θα βρουν τρυποθύριδα στο εξωτερικό να κρυφτούν και θα έρθουν μετά τη λήξη να οικειοποιηθούν την αντίσταση και να συνεχίσουν την Πατριδοκαπηλεία.Ειπαμε.Το έχουν ξανακάνει.
Απάντηση στο Κινάλ. Ο Ελληνικός λαός το έχει ήδη κατανοήσει και όσοι δεν το κατανοούν θα πρέπει να το φωνάξουμε δυνατά.

Όποιος θέλει σήμερα να φύγει ο Μητσοτάκης, ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα Πρωθυπουργό της Πατρίδας μας. Η επίκληση του συναισθήματος δεν θα περάσει. Ο λαός θα ψηφίσει το κόμμα και τον υποψήφιο Πρωθυπουργό της ελπίδας και της προοπτικής.
Θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ-Αλέξη Τσίπρα
Θα ψηφίσει το κόμμα που μιλάει και πράττει πολιτικά προς όφελος των πολλών
Το κόμμα που έχει σχέδιο, που έχει πρόγραμμα να βάλει τέλος στον εφιάλτη.
Κλείνω με μια κουβέντα για τις παρακολουθήσεις. Στην Κρήτη, έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία με τις λέξεις και τις έννοιες, πράκτορας, ρουφιάνος, προδότης.

Αντί άλλου σχολίου, αφιερώνω μια μαντινάδα σε όλους τους αρνητικά εμπλεκόμενους πρωταγωνιστές, σε αυτή τη ζοφερή υπόθεση, αλλά και σε όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα στους συντοπίτες μου Κρητικούς, που θεωρούν δευτερεύων και μη ουσιαστικό ζήτημα το πρακτοριλίκι και το ρουφιανιλίκι ως πολιτική πρακτική.
Μια μαντινάδα που τα λέει όλα:
"Απ'όταν ήμουνα μικρός
άκουσα και θυμούμαι
ότι κι αν κάμεις στη ζωή
ρουφιάνο μη σε πούνε"

Καλό αγώνα με τη νίκη!

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ