Ειδικό Πολεοδομικό για όλον τον Δήμο

Petite Perle 300×250

Μετά την καταστροφή επιταχύνετε μια διαδικασία που έχει μακρύ δρόμο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κορίνα Καφετζοπούλου

Με τον πιο βίαιο τρόπο ήρθε ξανά στην επιφάνεια η αναγκαιότητα για την εκπόνηση των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων στον δήμο Μαλεβιζίου. Οι fast track διαδικασίες είναι μια τακτική που ακολουθείτε μετά τις καταστροφές από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Το ίδιο συνέβη στις πυρόπληκτες περιοχές στο Μάτι, στις Γούβες και τη Χερσόνησο μετά τις πλημμύρες, αλλά και στο Αρκαλοχώρι μετά το σεισμό.

Ο δήμος Μαλεβιζίου αν και ήδη είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων για τις δημοτικές ενότητες Γαζίου, Τυλίσου, Κρουσώνα, στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και ήταν στην αναμονή μετά τη φονική κακοκαιρία μπαίνει σε άλλη προτεραιότητα και σε άλλη βαθμίδα επικινδυνότητας για το αρμόδιο υπουργείο.
Την περασμένη Πέμπτη ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, για αυτό το θέμα είχε συνάντηση με τον Γεν. Γραμμ. Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, Ευθύμη Μπακογιάννη.

Είχε προηγηθεί η δέσμευση κατά την κάθοδο στο Μαλεβίζι, του κυβερνητικού κλιμακίου. Στη συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμμετείχε επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης. Εκεί συμφωνήθηκε η εκπόνηση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το σύνολο του Δήμου Μαλεβιζίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, οι χρηματοδοτήσεις ξεκινάνε άμεσα καθώς κρίθηκε αναγκαίο να επιταχυνθούν με κάθε τρόπο όλες οι απαραίτητες διαδικασίες.

Κατά τις δηλώσεις του ο κ. Μποκέας δήλωσε ότι:
«Αναγνωρίστηκε ως η αναγκαία και πρωταρχική συνθήκη, για να ανοίξει ο δρόμος της οχύρωσης από φυσικές καταστροφές στο σύνολο του Μαλεβιζίου. Και σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια, είναι σημαντική η συνεργασία και ο συντονισμός που ήδη έχουμε με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στον τελικό στόχο, φτάνουμε μόνο με τη συμμετοχή όλων».

Η μόνη αναγκαία συνθήκη και για το σχεδιασμό των έργων

Το ζητούμενο στον Ειδικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό είναι να εφαρμοστεί σε όλον τον Δήμο με προτεραιότητα στις πληγείσες περιοχές ένα πρόγραμμα αστικής ανάπλασης, περιβαλλοντικής προστασίας και αντιμετώπισης των συνεπειών από τις φυσικές καταστροφικές.

Η εμπειρία από αντίστοιχες διαδικασίες δείχνει ότι όντως θα συντομεύσει η εν λόγω γραφειοκρατική διαδικασία αλλά δεν μπορεί κανείς να περιμένει σε θαύματα, να υπάρχει δηλαδή τους επόμενους μήνες, το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, στα χέρια του Δήμου.

Οι μελέτες των Πολεοδομικών Σχεδίων θα καθορίσουν – με Προεδρικά Διατάγματα – χρήσεις γης, όρους δόμησης, περιοχές προστασίας, περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, οριοθετήσεις ρεμάτων, περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων, καθώς και τα μέτρα για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση, την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και τη διαχείριση των συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.

Όλη αυτή η διαδικασία που θα γίνει με τη συμβολή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος επιδιώκει να τακτοποιήσει εκκρεμότητες ετών και να καθορίσει με διαδικασίες γρήγορες, χρήσεις γης και όρους δόμησης, κοινόχρηστους χώρους, σε ενότητες που είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει σχέδιο.

Για το τι επακριβώς καθορίζουν αυτές οι διαδικασίες, αλλά και το πως αυτό μπορεί να γίνει στις πληγείσες περιοχές που είναι άναρχα δομημένες, σημαντικές διευκρινήσεις έδωσε μιλώντας στη "Φωνή του Μαλεβιζίου", ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργος Ταβερναράκης, ο οποίος διατηρεί επιφυλάξεις ως προς τον χρόνο περαίωσης της διαδικασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι χωρίς το Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό δεν μπορεί να προγραμματιστεί κανένα έργο για την οχύρωση της περιοχής, ενώ έχει σημασία να καταδειχτεί και αν η τελευταία καταστροφική πλημμύρα θα αλλάξει τους δείκτες επικινδυνότητας και αν θα χρειαστεί επικαιροποίηση ακόμα και παλιών μελετών, βάσει των νέων πλέον δεδομένων.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι μελετητές θα κληθούν να βρουν λύσεις και να προτείνουν αντίστοιχες παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί η τρωτότητα των περιοχών που επλήγησαν για να αντιμετωπιστούν ανάλογα φαινόμενα.

Η αρχή όλων είναι καθορισμός των χρήσεων γης, που θα καθορίσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για τα οικιστικά σύνολα, τις γεωλογικές μελέτες, τις μελέτες ομβρίων, τις ορειοθετήσεις και τις διευθετήσεις των ρεμάτων.
Αυτή είναι η αρχή και στην επόμενη φάση έρχεται το θέμα της πολεοδόμησης.

Αυτή είναι απαραίτητη διαδικασία για να καθοριστούν και τα έργα που απαιτούνται στην περιοχή, σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργος Ταβερναράκης

Επίσπευση των διαδικασιών και αντιπλημμυρικά

Με επιστολή του προς το ΥΠΕΝ, το ΤΕΕ/ΤΑΚ ζητά να επισπευθούν οι διαδικασίες αποζημίωσης των πληγέντων από την πρόσφατη πλημμύρα στους Δήμους Μαλεβιζίου , Σητείας και Χερσονήσου καθώς και την άμεση κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στις ευάλωτες περιοχές.

Τονίζεται ότι άμεσα πρέπει να ενημερωθούν οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης για τις διαδικασίες για την οριοθέτηση της φυσικής καταστροφής, την επιχορήγηση των επιχειρήσεων και τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής.
Προτείνουν:

  • την άμεση συνεργασία του ΥΠΕΝ με την Περιφέρεια Κρήτης, για τη σωστή αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών (δρόμοι, γέφυρες, διευθέτηση ρεμάτων κλπ), όχι μόνο για τη σύνταξη των απαραίτητων τεχνικών μελετών, αλλά και για την κατασκευή των έργων.
  • την κατασκευή άμεσα και μακροπρόθεσμα έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης των καταγεγραμμένων ευάλωτων περιοχών στη βάση ενός νέου Master Plan, για τη μελλοντική θωράκιση τους έναντι φυσικών καταστροφών αλλά και των δραματικών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.
  • Την επιτάχυνση της σύνταξης επιχειρησιακών σχεδίων, τα οποία πρέπει να είναι λεπτομερή, εξειδικευμένα, κατανοητά, σαφή και εύκολα εφαρμόσιμα από τις δυνάμεις της πολιτικής προστασίας, για τη μείωση των επιπτώσεων από τα προκύπτοντα πλημμυρικά φαινόμενα, κατά τα οριζόμενα στο ν. 4662\20 (Α΄27)

ΒΟΑΚ: Καμπανάκι σε Μποκέα και Λαμπρινό

Η διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ ΤΑΚ με επιστολή της προς τους δημάρχους Μαλεβιζίου και Ηρακλείου τους καλεί να μην επαναπαυθούν με το θέμα των εκκρεμοτήτων της ΜΠΕ για την παράκαμψη του Ηρακλείου. Τους προτείνει μάλιστα να συστήσουν Ομάδας Παρέμβασης η οποία θα απαρτίζεται από Εκπροσώπους του ΤΕΕ/ΤΑΚ και σε συνεργασία με στελέχη των Δήμων, να αναλύσουν τις ήδη κατατεθειμένες προτάσεις σχετικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Παράκαμψη Χανίων – Ρεθύμνου – Ηρακλείου του ΒΟΑΚ».
Στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «είναι σκόπιμο και αναγκαίο την δεδομένη χρονική στιγμή να έρθετε σε επικοινωνία τόσο με τους μελετητές, όσο και με το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, αφενός για να τους καταθέσετε τα εγκεκριμένα, αλλά και υπό εκπόνηση Σχέδια Πόλης των περιοχών που γειτνιάζουν με τον ΒΟΑΚ, ζητώντας να ληφθούν υπόψη από τον μελετητή, και αφετέρου να ενημερωθούν πριν την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τις τελικές αποφάσεις που τους αφορούν. Αυτή μπορεί να είναι μια μία τελευταία προσπάθεια πίεσης για επίτευξη πραγματικών αλλαγών στην προτεινόμενη λύση, έτσι ώστε ο ΒΟΑΚ να καταστεί τμήμα των πόλεων και όχι ένα ακόμη πρόβλημα, που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε».

  • Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Φωνή του Μαλεβιζίου στις 3 Νοεμβρίου 2022.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ