Κορωνοϊός -Έρευνα: Οι επαναλοιμώξεις αυξάνουν τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου

Petite Perle 300×250


Οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις από κορωνοϊό στον ίδιο άνθρωπο αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε νοσηλεία ή θάνατο, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Όσες περισσότερες φορές έχει περάσει Covid-19 το ίδιο άτομο, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για τους πνεύμονές του, την καρδιά, τον εγκέφαλο, το αίμα, το μυοσκελετικό και το γαστρεντερικό σύστημα, τα νεφρά του, καθώς επίσης για διαβήτη και ψυχικές διαταραχές.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κλινικό επιδημιολόγο Ζιγιάντ Αλ-Άλι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine», ανέλυσαν ιατρικά αρχεία για περίπου 5,8 εκατομμύρια ανθρώπους, από τους οποίους οι 443.000 είχαν περάσει μια λοίμωξη Covid-19, και άλλους 41.000 που είχαν δύο ή περισσότερες λοιμώξεις Covid-19 μεταξύ Μαρτίου 2020-Απριλίου 2022 (οι περισσότεροι είχαν δύο ή τρεις επαναλοιμώξεις, λίγοι είχαν τέσσερις, ενώ πέντε δεν είχε κανένας).

Η έρευνα έλαβε υπόψη της όλες τις γνωστές παραλλαγές, όπως τη Δέλτα, την Όμικρον και τις υποπαραλλαγές της. Διαπιστώθηκε ότι γενικά οι άνθρωποι με επαναλοιμώξεις από τον κορωνοϊό έχουν διπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν και τριπλάσια να χρειαστούν νοσηλεία, σε σχέση με όσους δεν έπαθαν ποτέ επαναλοίμωξη.

Επιτακτική η αποτροπή ή μείωση του κινδύνου επαναλοίμωξης από κορωνοϊό
Επιπλέον, οι άνθρωποι με επαναλοιμώξεις έχουν 3,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν προβλήματα των πνευμόνων, τριπλάσια για καρδιολογικά προβλήματα και μιάμιση φορά μεγαλύτερη πιθανότητα για προβλήματα στον εγκέφαλο, σε σχέση με όσους αρρώστησαν μία φορά με Covid-19.

«Τα ευρήματά μας έχουν ευρείες επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία, καθώς δείχνουν ότι πρέπει να εφαρμοστούν στρατηγικές για την αποτροπή ή τη μείωση του κινδύνου για επαναλοίμωξη. Καθώς πλησιάζει η χειμερινή περίοδος, οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν επίγνωση για τους κινδύνους και να προσέχουν ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο λοίμωξης ή επαναλοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2», δήλωσε ο δρ Αλ-Άλι.

Πηγή: iefimerida.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ