Λέκκας για σεισμό 5,5 Ρίχτερ στην Κρήτη: «Δεν εμπνέει καμία ανησυχία και δεν υπάρχει περίπτωση για τσουνάμι»

Petite Perle 300×250

Καθησυχαστικός για τον σεισμό των 5,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 21 Νοεμβρίου, στην Κρήτη εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ και στον ΣΚΑΪ ο σεισμός αυτός «δεν εμπνέει καμία ανησυχία» εξηγώντας ότι είναι ένας σεισμός «σχετικά μεγάλου εστιακού βάθους στα 70χλμ.».

«Αυτοί οι σεισμοί χάνουν ενέργεια καθώς ανεβαίνει το σεισμικό κύμα στην επιφάνεια και δεν έχουν πλούσια μετασεισμική ακολουθία» πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

Όσον αφορά την προειδοποίηση για τσουνάμι εξήγησε ότι υπήρξε αυτή η πιθανότητα και ότι αυτό δεν μπορεί να προβλεφθεί εξ αρχή, γι' αυτό και εκδόθηκε σήμα. «Δεν υπάρχει πλέον περίπτωση για τσουνάμι, γι' αυτό και ακυρώνεται η προειδοποίηση. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» τόνισε ο κ. Λέκκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για «μια τυπική σεισμική δραστηριότητα και δεν πρέπει να ανησυχούμε». Εξήγησε, παράλληλα, ότι «ο σεισμός έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές επειδή είναι σεισμός βάθους και βλέπει πιο μεγάλη επιφάνεια στη γη».

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός σημειώθηκε 63 χλμ. βορειοδυτικά της Κάσου και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε περίπου στα 43 χλμ.

Ο σεισμός ήταν μεγάλης χρονικής διάρκειας και έντασης κάνοντας τους κατοίκους των περιοχών στα ανατολικά μέρη της Κρήτης να πεταχτούν έντρομοι από τα σπίτια τους.

Ειδικότερα, εξαιτίας του ισχυρού σεισμού, λόγω της ανησυχίας που προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση, υπερφορτώθηκαν οι γραμμές κινητής τηλεφωνίας, με αποτέλεσμα να πέσουν για 30 λεπτά. 

Σε χρήστες κινητής τηλεφωνίας μάλιστα, στάλθηκε το παρακάτω μήνυμα – ειδοποίηση:

Σημειώνεται ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές στην Κρήτη, από τον ισχυρό σεισμό που έγινε αισθητός σε Ευρώπη, Αφρική Ασία, ο οποίος μάλιστα είχε μεγάλη διάρκεια ενώ υπήρξε και προειδοποίηση για τσουνάμι από το Ευρωμεσογεϊακό Ινστιτούτο.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ