Το 80% δεν ανταποκρίθηκε στο κτηματολόγιο! -Τα στοιχεία για το Μαλεβίζι

Petite Perle 300×250

Οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στη κτηματογράφηση και τώρα κινδυνεύουν να χάσουν ακόμα και τις περιουσίες τους

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κορίνα Καφετζοπούλου

Μια κατάσταση εξαιρετικά σοβαρή και επικίνδυνη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων των Δήμων Μαλεβιζίου, Χερσονήσου, και στο υπόλοιπο περιοχών του Δήμου Ηρακλείου, που δεν έλαβαν μέρος στη διαδικασία της κτηματογράφισης, είναι η παρούσα.

Με την λήξη της προθεσμίας του κτηματολογίου στις 22 Νοεμβρίου, τα ποσοστά είναι δραματικά χαμηλά αφού ανταποκρίθηκε μόνο το 20% των ιδιοκτητών. Αυτό σημαίνει ότι το 80% των δικαιωμάτων επί ιδιοκτησιών είναι αδήλωτο.
Όταν ξεκίνησε ακριβώς πριν ένα χρόνο η διαδικασία του κτηματολογίου για τις εν λόγω περιοχές, οι προεκτιμήσεις των δικαιωμάτων ανέρχονταν περίπου στα 700.000 δικαιώματα. Σήμερα έχουν δηλωθεί περίπου 140.000 (αναλυτικός πίνακας δίπλα).

Ως δικαίωμα θεωρείται αυτό που κατέχουν οι πολίτες επί της ακίνητης περιουσίας.
Τα δικαιώματα δεν έχουν καμία σχέση με πληθυσμό ή έκταση.

Η προεκτίμηση των δικαιωμάτων προκύπτει με βάση τα μαθηματικά μοντέλα του Εθνικού Κτηματολογίου από τα στοιχεία των δηλωθέντων του Ε9 ( αποδοχές κληρονομιάς, μεταβιβάσεις, επικαρπίες, κυριότητες κ.ο.κ). Αυτή τη στιγμή δηλαδή, χιλιάδες δικαιώματα είναι μετέωρα και ελλοχεύει κίνδυνος να μπουν σε περιπέτειες χιλιάδες ιδιοκτήτες και να χαθούν ακόμα και περιούσιες. Αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση προβληματίζει το Ελληνικό Κτηματολόγιο και κανείς δεν ξέρει μέχρι στιγμής ποια είναι τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν. Η κτηματογράφηση με τόσα χαμηλά ποσοστά δεν μπορεί να προχωρήσει και γίνεται έκκληση στους υπόχρεους να σπεύσουν έστω και εκπρόθεσμα για τη δήλωση στο κτηματολόγιο, που είναι υποχρεωτική διότι έτσι κατοχυρώνονται οι περιουσίες.

«Το λιγότερο κακό θα είναι τυχόν επιβολή προστίμων. Οι κίνδυνοι είναι πιο σοβαροί. Αν οι ιδιοκτήτες δεν ενεργοποιηθούν τώρα για να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους, όταν αποφασίσουν να το κάνουν μελλοντικά, θα αναγκαστούν να βάλουν το χέρι τόσο βαθιά στην τσέπη, καθώς η διαδικασία αυτή είναι πιο δαπανηρή πολλές φορές ακόμα και από την αξία των ακινήτων και δεν θα τους συμφέρει!» σχολίαζαν με νόημα έμπειρα στελέχη του φορέα στη "Φωνή του Μαλεβιζίου".
Η όλη διαδικασία της καταγραφής των ιδιοκτησιών είναι κρίσιμη για όλους τους κατόχους εμπράγματων δικαιωμάτων, και ζωτικής σημασίας και για τις εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες.
Σε αντίθετη περίπτωση τα ακίνητά χάνουν την εμπορική τους αξία, αφού δεν θα μπορούν να μεταβιβαστούν, να πουληθούν και να αξιοποιηθούν προς όφελος του ιδιοκτήτη.

Μόνο στο 17,5% οι δηλώσεις στο Μαλεβίζι

Όπως φαίνεται στον πίνακα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας το ακριβές ποσοστό συμμετοχής στην κτηματογράφηση ήταν στο 19,9%, στο σύνολο των τριών δήμων.
Στο Μαλεβίζι, η ανταπόκριση κυμάνθηκε στο ελάχιστο ποσοστό του 17,5% .
Τα προεκτιμώμενα δικαιώματα της περιοχής υπολογίζονται στα 219.723 και δηλώθηκαν μόνο 38.429.
Πλέον αυτών, έχουν προγραμματιστεί (μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του αναδόχου), «ραντεβού εμπρόθεσμης προσέλευσης» για το επόμενο χρονικό διάστημα σε ποσοστό περίπου 13%.

Αχαρτογράφητη η διαδικασία μετά την τόσο χαμηλή προσέλευση

Η διευθύντρια Έργων του Κτηματολογίου, Άρια Ιωαννιδή φανερά προβληματισμένη από τις εξελίξεις, τόνισε με νόημα ότι τέτοια κατάσταση αντιμετωπίζει για πρώτη φορά το Κτηματολόγιο.
Το ζήτημα είναι κρίσιμο και πολυσύνθετο για όλους. «Αυτή τη στιγμή διακυβεύεται το έργο της κτηματογράφισης το οποίο είναι συγχρηματοδοτούμενο και έχει συγκεκριμένες προθεσμίες. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε ποια θα είναι η συνέχεια».
Εξ΄αιτίας της ελάχιστης ανταπόκρισης είναι άγνωστο και πότε θα γίνει η προανάρτηση. Συνήθως γίνεται όταν έχει συλλεγεί το 50%-55% των δικαιωμάτων.
Η ίδια κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν έστω και εκπρόθεσμα για τη δήλωση στο Κτηματολόγιο.
Το ζητούμενο τώρα δεν είναι η επιβολή του προστίμου, είναι να γίνει η δήλωση στο Κτηματολόγιο.
Ο κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου οφείλει να συμμετέχει σε αυτήν την διαδικασία, με την οποία ξεκαθαρίζει επιτέλους «σε ποιόν ανήκει τι», και να καταγράψει, να οριοθετήσει και να κατοχυρώσει, εν τέλει, τα δικαιώματά του, ακόμα και εκείνα που δεν είναι μεταγραμμένα στο υποθηκοφυλακείο, όπως οι χρησικτησίες και οι κληρονομιές .
Όσον αφορά στην επιβολή των προστίμων που προβλέπονται για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις, και κυμαίνονται ανά περίπτωση από 300-2.000 ευρώ, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής υπουργική απόφαση ως προς αυτό.
Εξίσου προβληματισμένη κι η νόμιμη εκπρόσωπος της κοινοπραξίας "Γεωκαταγραφή" που έχει αναλάβει το Κτηματολόγιο, Γεωργία Σακαρέλλου. Μιλώντας στη "Φωνή του Μαλεβιζίου", αναφέρθηκε στην πρωτόγνωρη κατάσταση που καλούνται να διαχειριστούν όλοι.
«Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Το μόνο που έχει σημασία είναι να έρθει ο κόσμος στο κτηματολόγιο. Εμείς θα δούμε τα στοιχεία, θα μελετήσουμε τα δεδομένα και με ψυχραιμία θα κάνουμε την επίσημη πρότασή μας προς το Ελληνικό Κτηματολόγιο».
Η κα Σακαρέλλου με τη σειρά της αναφέρθηκε στην κρίσιμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για χιλιάδες ιδιοκτήτες.
Πολλοί θεωρούν ότι είναι αδύνατο να χάσουν τις περιούσιες τους επειδή δεν τις έχουν δηλώσει στο κτηματολόγιο ή ότι είναι κάτι που αναφέρεται ως υπερβολή, όπως σημείωσε.
Οι αδήλωτες ωστόσο περιουσίες περιέρχονται κάποια στο δημόσιο αν δεν ασκηθεί αγωγή. Όταν φτάσει η υπόθεση εκεί, είναι τόσο κοστοβόρα η διαδικασία που πολλές φορές ξεπερνάει ακόμα και την αξία του ακινήτου. Καλύτερα τα πράγματα να μην φτάσουν εκεί.
Είναι εξαιρετικά κρίσιμο να γίνουν τώρα οι δηλώσεις για να έχουν δικαίωμα οι ιδιοκτήτες της ανέξοδης διόρθωσης λαθών κατά τη διαδικασία της προανάρτησης και ανάρτησης, τονίζεται με έμφαση.
«Αν δεν γίνει αυτό τώρα, το μετά είναι τόσο πολύπλοκο και κοστοβόρο που δεν μπορεί να φανταστεί κάποιος, καλύτερα να μην φτάσουν οι ιδιοκτήτες σε αυτό το επίπεδο. Η εκπρόθεσμη δήλωση είναι το λιγότερο κακό, το μεγαλύτερο είναι να μην καταχυρωθούν τα δικαιώματα επί των ακινήτων» σημείωσε η κα Σακαρέλλου.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ