Τα πρώτα θαλάσσια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται από το 2028 και έπειτα, κι εφόσον υλοποιηθούν οι αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις.
Οι πρώτες υπεράκτιες παραχωρήσεις για την ανάπτυξη των πλωτών ή και σταθερής βάσης ανεμογεννητριών θα είναι στη Θράκη και την Κρήτη.
Τα παραπάνω προέκυψαν από τη χθεσινή ημερίδα που διοργάνωσαν η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), η ΕΛΕΤΑΕΝ (ηλεκτροπαραγωγοί αιολικής ενέργειας) και η Grant Thornton.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου ανακοίνωσε πως πρώτη προτεραιότητα για τον πρώτο γύρο παραχωρήσεων θαλάσσιων εκτάσεων για αιολικά πάρκα είναι η Κρήτη και άλλες μία με δύο περιοχές. Η ίδια επανέλαβε την πρόβλεψη του νόμου για την πιλοτική παραχώρηση block ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ Άρης Στεφάτος παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα των πρωτοβουλιών και επόμενων θεσμικών παρεμβάσεων για τον προσδιορισμό των παραχωρήσεων και των διαγωνισμών.
Το roadmap
Σύμφωνα με αυτό τον Μάιο του 2023 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, ενώ στο τρίτο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς αναμένεται η υποβολή των τεχνικών μελετών για τον προσδιορισμό των οργανωμένων θαλάσσιων υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
Το πρώτο τρίμηνο του 2024 θα εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα για τα οργανωμένα πάρκα.
Στο πρώτο με δεύτερο τρίμηνο του ίδιου έτους αναμένεται η υποβολή και η αποδοχή των αιτήσεων υποψήφιων επενδυτών για τον πρώτο γύρο παραχωρήσεων και την έκδοση αδειών ερευνών.
Από το τρίτο τρίμηνο του 2024 έως το τρίτο τρίμηνο του 2026 θα διεξαχθούν οι έρευνες των υποψήφιων επενδυτών στις θαλάσσιες παραχωρήσεις.
Το τρίτο με τέταρτο τρίμηνο του 2026 θα ακολουθήσει η δημόσια διαβούλευση για τις περιοχές εγκατάστασης θαλάσσιων αιολικών πάρκων και στο τέλος της ίδιας χρονιάς θα αποσαφηνιστεί και θα προσδιοριστεί η μέγιστη δυναμικότητα ηλεκτροπαραγωγής
Στο πρώτο τρίμηνο του 2027 θα ανακοινωθεί ο διαγωνισμός της ΡΑΕ για τις αποζημιώσεις των ηλεκτροπαραγωγών.
Το πρώτο τρίμηνο του 2028 θα οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα των διαγωνισμών, θα εκδοθούν οι άδειες και θα υπογραφούν οι συμβάσεις σύνδεσης. Στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς αυτής θα ξεκινήσει η κατασκευή των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
Επενδύσεις
Η κ. Σδούκου επανέλαβε το στόχο για την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 2 GW έως το 2030.
Η ίδια επικαλούμενη μελέτη της Grant Thornton είπε ότι οι επενδύσεις υπολογίζονται σε 6,4 δις. ευρώ συμπεριλαμβανομένης όλης της αλυσίδας των έργων και της συνεισφοράς στην οικονομία, ενώ είναι δυνατόν να δημιουργηθούν πάνω από 8.000 θέσεις εργασίας.
πηγή: www.ot.gr