Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Στα… ύψη οι τιμές κρέατος – Το συνολικό κόστος

Petite Perle 300×250

Τι λέει ο πρόεδρος Κρεοπωλών Ηρακλείου, Μανώλης Δατσέρης

«Τσιμπημένο» αναμένεται να είναι φέτος το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι συγκριτικά με πέρυσι καθώς η ενεργειακή κρίση αλλά και ο πληθωρισμός έχουν οδηγήσει σε… ανοδική πορεία τις τιμές.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από τα κρεοπωλεία του νομού Ηρακλείου που φέτος οι τιμές που αναγράφονται είναι ανεβασμένες πάνω από 1 ευρώ το κιλό, σε όλα σχεδόν τα είδη κρεάτων.

Πιο συγκεκριμένα, στο γουρουνόπουλο γάλακτος οι τιμές κυμαίνονται από 9,50 έως 10 ευρώ το κιλό (1,30 ευρώ παραπάνω από πέρυσι), η ντόπια γαλοπούλα από 9,50 – 10 ευρώ το κιλό, το αρνί από 12-12,50 ευρώ το κιλό (1 ευρώ παραπάνω από πέρυσι) και το λουκάνικο από 12,50-13 ευρώ το κιλό.

«Οι τιμές έχουν αυξηθεί ωστόσο και πάλι είναι συγκρατημένες βάσει των αυξήσεων και των εξόδων που έχουν τα καταστήματα», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ν. Ηρακλείου Μανόλης Δατσέρης και εξήγησε: «οι πρώτες ύλες έχουν πάρει αύξηση ενώ ένα από τα βασικότερα έξοδα είναι η ηλεκτρική ενέργεια. Τα καταστήματα έχουν απορροφήσει αρκετές αυξήσεις αλλά δεν μπορούν να τις απορροφήσουν και όλες».

ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ: Ακριβότερο κατά 12% το συνολικό κόστος

Ακριβότερα κατά περίπου 11-12% θα κοστίσει εφέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2021, σύμφωνα με την εκτίμηση του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ).

Το Ινστιτούτο προχώρησε στην ετήσια έρευνα σχετικά με το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για το 2022 σύμφωνα με την πάγια πρακτική του και -όπως ανακοινώθηκε- από την τιμοληψίες προκύπτει πως το κόστος για το εφετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, 6 έως 8 ατόμων, κυμαίνεται από 92,55 έως 127,07 ευρώ.

Πρόκειται για μεταβολή της τάξης του 11,6% έως 12,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2021.

Το εύρος των τιμών, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων.

Υπογραμμίζεται ότι για λόγους συγκρισιμότητας των δεδομένων με τις προηγούμενες ετήσιες έρευνες του ΙΝΕΜΥ για την εκτίμηση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού δεν έχουν συμπεριληφθεί κάποια προϊόντα που εντάσσονται στο «εορταστικό καλάθι».

Αντίθετα, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες καταγράφονται όπως κάθε χρόνο ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» ή στο «εορταστικό καλάθι».

Mετά την εορταστική περίοδο, το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ πρόκειται να διενεργήσει πανελλαδική έρευνα σχετικά με την εξέλιξη των πωλήσεων κατά την εορταστική περίοδο στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου.

Πηγή: cretapost.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ