Δρόμος "ΛΕΜΟΝΟΜΠΟΎΚΑΛΟ" και επικίνδυνος ή δρόμος ταχείας κυκλοφορίας και ασφάλειας;;;

Petite Perle 300×250

Του Βασίλη Σμπώκου*

Η Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022 καταγράφεται ως μία σημαντική ημέρα, για την κατασκευή του δρόμου Γάζι-Ορεινό Μαλεβύζι-Ανώγεια-Ορεινό Μυλοπόταμο.

Υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον εκπρόσωπο της αναδόχου  εταιρείας Δομική Κρήτης, η σύμβαση εκτέλεσης του έργου της κατασκευής του δρόμου Ανώγεια-Σίσαρχα μήκους 2 περίπου χιλιομέτρων και πλάτους 11 μέτρων, προϋπολογισμού 7,8 εκατομμυρίων ευρώ και πραγματικού κόστους με βάση τη σημερινή σύμβαση εκτέλεσης στα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Εκπροσώπησα στην τελετή που έλαβε χώρα στο γραφείο του Περιφερειάρχη, την παράταξη "Ανώγεια μπροστά", τη μείζονα αντιπολίτευση του Δήμου Ανωγείων με επικεφαλής το Μανόλη Καλλέργη.

Είναι πολύ σημαντικό και νιώθεις μεγάλη ηθική ικανοποίηση,  όταν βλέπεις τους κόπους του αγώνα σου να δικαιώνοται.
Ετσι νιώθω κι εγώ σήμερα  όπως και όλη η δημοτική μας Παράταξη με επικεφαλής το Μανόλη Καλλέργη και όλοι οι  δημοτικοί συμβούλοι, που αγωνιστήκαμε και για τη συλλογή των υπογραφών της δωρεά παραχώρησης των ιδιοκτητών των εκτάσεων της απαλλοτριόσιμης γης και για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των 5 εκατομμυρίων ευρώ για το συγκεκριμένο έργο την περίοδο της θητείας μας στη διοίκηση του Δήμου(2014-2019), με απόφαση του συντρόφου Αλέξη Τσίπρα και του Υπουργού Υποδομών, του φίλου και αδερφού Χρήστου Σπίρτζη.

Θερμά συγχαρητήρια στην τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης, στο υπαλληλικό προσωπικό και στους Αντιπεριφερειάρχες Ξυλούρη Νίκο και Σκουλά Νίκο, για την ουσιαστική συμβολή και αποτελεσματική προσπάθεια τους, για να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα.

Ενα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους και ιδιαίτερα στον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, στον Αλέξη Τσίπρα, στο Χρήστο Σπίρτζη και στο Γιάννη Αχ.Κεφαλογιάννη, για την αποφασιστική συμβολή τους στην εξασφάλιση του ποσού 9,4 εκατομμυρίων ευρώ περίπου(τα 5 επί Τσίπρα, τα 4,4 επί Μητσοτάκη) που αφορούν το κόστος του συγκεκριμένου έργου(7,8 για το δρόμο Ανώγεια-Σίσαρχα και τα υπόλοιπα για το κόστος των 2 μελετών του δρόμου στα σημεία Κυλιστός-Αστυράκι και Βουλισμένο Αλώνι-Σερβιλής(παραδοσιακό χωριό Αρόλιθος).

Από τη συζήτηση που ακολούθησε τη διαδικασία υπογραφής της σύμβασης, αναδείχθηκαν δύο σπουδαία ζητήματα που θεωρώ υποχρέωση μου να αναφέρω.

Το ένα είναι ότι ο νέος δρόμος έχει δοθεί στην κυκλοφορία σήμερα, γιατί υπήρξε η κομβική απόφαση χρηματοδότησης των Τσίπρα-Σπίρτζη στο μέσο της κυβερνητικής τους θητείας, ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, μετά από επιμονή του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη και του Δημάρχου Μανόλη Καλλέργη, για το κομμάτι "Λάκος Στρουμπούλου-Αστυράκι" όπου ο εργολάβος που το εκτελούσε, είχε ουσιαστικά αποσυρθεί από το έργο επικαλούμενος διάφορα ζητήματα που είχαν σχέση το πλείστον με τη χρηματοδότηση του έργου.

Το δεύτερο και πιο σημαντικό για τη δεδομένη χρονική στιγμή που διανύουμε,  είναι η μελέτη που ετοιμάζεται στο κομμάτι Βουλισμένο Αλώνι-Σερβιλής(παραδοσιακό χωριό Αρόλιθος).

Στην ενημέρωση που έγινε για την πορεία του έργου της συγκεκριμένης μελέτης από τους τεχνικούς της Περιφέρειας, άκουσα έκπληκτος ότι το έργο που μελετάται, αφορά τη βελτίωση της υφιστάμενης Παλαιάς Εθνικής οδού μήκους 4,5 περίπου χιλιομέτρων και ΠΛΑΤΟΥΣ 8 ΜΕΤΡΩΝ!!!!!!

Η αντίδραση μου ήταν άμεση και κάλεσα τον Περιφερειάρχη να δώσει εντολή να σταματήσουν άμεσα όλες οι ενέργειες που εξελίσσονται στο πλαίσιο αυτό.

Το 2006  έγινε η πρώτη ουσιαστικά παρέμβαση για να ξεκινήσει η κατασκευή του δρόμου Ηράκλειο-Ορεινό Μαλεβύζι-Ανώγεια και να συνεχίσει προς το Ορεινό Μυλοπόταμο,
με πρωτοβουλία του τότε βουλευτή Ρεθύμνης, πρώην υπουργού Ιωάννη Κεφαλογιάννη και του Φώλια υπουργού της τότε κυβέρνησης Καραμανλή. Η φιλοσοφία του δρόμου αυτού, σε όλες τις συναντήσεις και διαβουλεύσεις που γινόταν και γίνονται από τότε, "μιλούσε" και "μιλάει" για ένα δρόμο πλάτους 11 μέτρων σε όλο του το μήκος και επί του χάρτου, είχε οριοθετηθεί σε 5 τμήματα.
1ο Γάζι(Ρογδιανή διακλάδωση)-Σερβιλής
2ο Σερβιλής-Λάκος Στρουμπούλου
3ο Λάκος Στρουμπούλου -Αστυράκι
4ο Αστυράκι-Κυλιστός
5ο Κυλιστός-Ανώγεια(βόρεια πλευρά ως τοποθεσία Κουνούπι)

Ο δρόμος  ξεκίνησε το 2007-08  στο 2ο τμήμα του Σερβιλής-Βουλισμένο Αλώνι-Λάκος Στρουμπούλου και έχοντας γίνει ένα μεγάλο μέρος του έργου, με ένα κομμάτι μήκους κοντά 2 χιλιομέτρων(Βουλισμένο Αλώνι-Λάκος Στρουμπούλου) να έχει δοθεί σήμερα στην κυκλοφορία, τελικά σταμάτησε, στο υπόλοιπο κομμάτι ΒουλισμένοΑλώνι-Σερβιλής.
Αλλοι λένε λόγω ενός σπηλαίου που ανακαλύφθηκε στην εκσκαφή και άλλοι λόγω των υπέρογκων ποσών που διεκδίκησαν και πέτυχαν οι ιδιοκτήτες της γης που απαλλοτριονόταν.

Σήμερα που ξεκινά η μελέτη αυτή, θεωρώ αδιανόητο να μην αξιοποιηθεί το χαραγμένο και κατασκευασμένο εν πολλοίς κομμάτι του έργου, από το Βουλισμένο Αλώνι μέχρι το ανακαλυφθέν σπήλαιο και με επίκεντρό αυτό το κομμάτι, να αναζητηθεί η νέα χάραξη προς Σερβιλή(Παραδοσιακό χωριό Αρόλιθος).

Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες για τις αντιδράσεις κάποιων παρευρισκόμενων στα λόγια μου,  που ομολογουμένως μου προξένησαν νέα έκπληξη.
Θεωρώ πως ήταν αντιδράσεις της στιγμής.

Επειδή το θέμα όμως είναι πολύ σοβαρό,  θα επανέλθω.
Κατ' αρχάς καλώ πέρα από τον Περιφερειάρχη, να πάρουν θέση για το θέμα οι Δημάρχοι Ανωγείων και Μαλεβυζίου.

Το όραμα για ένα δρόμο πλάτους 11 μέτρων σε όλο το μήκος του από το Γάζι μέσω Ορεινού Μαλεβυζίου μέχρι τα Ανώγεια και το Ορεινού Μυλοπόταμο δεν χωράει εκπτώσεις.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε ένα δρόμο "λεμονομπούκαλο", όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από κάποιον, όπου το πλάτος του από τα Ανώγεια μέχρι το Βουλισμένο Αλώνι θα είναι 11 μέτρα(ο πάτος μέχρι τη μέση του λεμονομπούκαλου) και από το Βουλισμένο Αλώνι μέχρι το Γάζι θα είναι 8 μέτρα ( το στόμιο του λεμονομπούκαλου).
Σημερα και με δεδομένο τη συζήτηση για το νέο ΒΟΑΚ, θα πρέπει να "κλειδώσουμε" το πλάτος των 11 μετρών  σε όλο το μήκος του δρόμου και να διεκδικήσουμε εκ νέου, η αφετηρία του δρόμου αυτού, να είναι ο κοντινότερος κόμβος του νέου ΒΟΑΚ στο Γάζι.

Πιστεύω ότι μετά  από ώριμη σκέψη, θα συνταχθούν όλοι με τα λεγόμενα και γραφόμενα μου και θα πράξουν τα δέοντα.

*Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ανωγείων
  Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ