Μεσαρά: Έρχονται άτομα για μεροκάματα που δεν ξέρουν τίποτα από ελαιοσυγκομιδή!

Petite Perle 300×250

Το οξύ πρόβλημα που υπάρχει με το εργατικό δυναμικό στα λιόφυτα του Νομού Ηρακλείου έχει γράψει το newshub.gr.  Δε φτάνει που τα μεροκάματα κατά τη φετινή χρονιά έχουν φτάσει στα ύψη τώρα έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και φαινόμενα κλοπής εργατών αφήνοντας μερίδα ελαιοπαραγωγών στην κυριολεξία σύξυλους.
Σύμφωνα με  πληροφορίες που έχει στη διάθεση του το Newshub.gr πάνω στην αγωνία ανεύρεσης εργατών, για να προβούν σε συγκομιδή της ελιάς, τους κάποιοι, σε χωριά του Ηρακλείου, δε διστάζουν να προσεγγίσουν εργάτες που ήδη εργάζονται για λογαριασμό άλλων ελαιοπαραγωγών και αντιπροτείνοντας τους υψηλότερα μεροκάματα να τους αρπάξουν μέσα από τα λιόφυτα.

Μάλιστα υπάρχει άτομο που του έκλεψαν τους εργάτες ήδη τρεις φορές αφήνοντας το «ξεκρέμαστο», χωρίς να μπορεί να ολοκληρώσει τη συγκομιδή του.

Οι εργάτες γης είναι δυσεύρετοι και το ελαιόλαδο πωλείται σε καλές τιμές, οπότε ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης παρουσιάζει σοβαρές αρρυθμίες που ενίοτε ξεφεύγουν από κάθε λογική και ηθική.

Τα μεροκάματα που ξεκίνησαν από 40 ευρώ εκτινάσσονται ακόμα και σε 70 ευρώ εκεί όπου ορισμένοι βλέπουν ότι τους «παίρνει», δηλαδή έχουν απέναντι τους ιδιοκτήτες με πολλά και φορτωμένα ελαιόδεντρα και αδυνατούν μόνοι τους να μαζέψουν τον καρπό, όπως έχει ήδη επισημάνει το Newshub.gr.

Είναι μια κατάσταση που έχει οδηγήσει πολλούς ελαιοπαραγωγούς στην αναζήτηση εργατών, είτε μέσω αγγελιών, είτε μέσω γραφείων ευρέσεως εργασίας.

Υπαρχουν περιπτώσεις αγροτών και αγροτικών Συνεταιρισμών, κατα τις οποίες οι ίδιοι έχουν βάλει αγγελίες σε εφημερίδες και σάιτ, προκειμένου να γνωστοποιήσουν το ενδιαφέρον τους και την ανάγκη τους για να βρουν εργάτες.

Άλλοι είναι τυχεροί και άλλοι άτυχοι σε αυτή την προσπάθεια αναζήτησης, καθώς για να βρεθεί ο απαιτούμενος αριθμός εργατών, είναι ένα παζλ για δύσκολους λύτες.

Ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες ελαιοπαραγωγοί, που αρχικά αισθάνθηκαν τυχεροί αφού βρήκαν εργάτες για να ραβδίσουν τις ελιές τους, γρήγορα άρχισαν να νιώθουν εξαιρετικά άτυχοι! ο λόγος είναι γιατί προσέλαβαν για τα λιόφυτα τους άτομα, τα οποία δεν έχουν ουτε κατ΄ελάχιστον, επαφή με την ελαιοσυγκομιδή στο παρελθόν. Δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ ξανά με τα λιόφυτα, δηλώνοντας όμως ότι ξέρουν, προφανώς για να πάρουν τη δουλειά και να βγάλουν ένα μεροκάματο.

Οπως αναφέρει στο newshub.gr ελαιοπαραγωγός από τη Μεσαρά (ο οποιος δεν είναι ο μοναδικός που την έχει «πατήσει»), πριν λίγες μέρες, είδε καμία δεκαριά άτομα να ταξιδεύουν από την Αθήνα στην Κρήτη. Οπως λέει όμως γρήγορα η ανακούφιση του για την εξεύρεση των εργατών, διαδέχτηκε την απογοήτευση, όταν είδε ότι ήταν όλοι τους άσχετοι με το λιομάζωμα!

«Ηρθαν με 40 ευρώ μεροκάματο απο την Αθήνα. Μια τιμή, που με βάση τα φετινά δεδομένα, θεωρείται φυσιολογική. Όταν όμως μπήκαν μέσα στα λιόφυτα, είδα ότι δεν αξίζουν ούτε ένα ευρώ! Ταξίδεψαν προφανώς καθαρα εχοντας κίνητρο το μεροκάματο, θεωρώντας ότι η ελαιοσυγκομιδή είναι μια δουλειά εύκολη. Κάτι που όμως δεν ισχύει στην πράξη. Τωρα είμαι αναγκασμένος να βρω άλλα άτομα για να τους αντικαταστώσω…», αναφερει αγρότης.

Στη Βουλή η συμφωνία

Υπενθυμίζεται ότι προς κύρωση στη Βουλή κατατέθηκε η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την εποχική απασχόληση στον πρωτογενή τομέα 5.000 εργατών γης.

Με την υπό κύρωση Συμφωνία καθορίζονται οι όροι εισόδου και διαμονής των πολιτών της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Ελλάδα, με σκοπό την απασχόλησή τους στον αγροτικό τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον αγροτικό τομέα, υπογράφηκε στο Κάιρο, στις 22 Νοεμβρίου 2022, από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον Αιγύπτιο βοηθό υπουργό Εξωτερικών, κ. Ιχαμπ Νασρ εξ ονόματος της ελληνικής και της αιγυπτιακής κυβέρνησης, αντίστοιχα.

Η υπό κύρωση συμφωνία αφορά στα υπουργεία Μετανάστευσης και Ασύλου, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Προστασίας του Πολίτη και Εξωτερικών, καθώς και στις αρμόδιες υπηρεσίες για την έκδοση αδειών διαμονής σύμφωνα με τη μεταναστευτική νομοθεσία. 

Επίσης αφορά, στους εργοδότες στον αγροτικό τομέα, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να μετακαλούν ετησίως εργάτες γης από την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου για την κάλυψη των αναγκών τους στον πρωτογενή τομέα, καθώς και στους πολίτες της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια με σκοπό τη προσωρινή διαμονή και εργασία τους στον αγροτικό τομέα.

Πιλοτικό το πρώτο έτος εφαρμογής

Το πρώτο έτος εφαρμογής της Συμφωνίας αποτελεί πιλοτική φάση για την πρακτική αξιολόγηση των διαδικασιών και των όρων εισδοχής, διαμονής και προσωρινής απασχόλησης των πολιτών της Αιγύπτου ως εποχικών εργαζομένων στον γεωργικό τομέα στην Ελλάδα.

Μέσω των διπλωματικών αποστολών, τα δύο μέρη διαβουλεύονται και σε συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές αρχές, προσδιορίζουν τον αριθμό των θέσεων εργασίας στην αγροτική οικονομία που μπορούν να καλύπτονται ετησίως από Αιγύπτιους εργαζόμενους. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται το αργότερο έως την 31η Ιανουαρίου κάθε έτους. Ο αριθμός των εποχικών εργατών γης κατά το πρώτο έτος πιλοτικής εφαρμογής, ορίζεται στους 5.000, ενώ η γεωγραφική τους κατανομή θα καθοριστεί από τις αρμόδιες εθνικές αρχές των δύο μερών. 

Διάρκεια διαμονής και απασχόλησης

Οι προξενικές αρχές της Ελλάδας δύνανται να εκδίδουν εθνικές θεωρήσεις συνολικής διάρκειας έως 9 μηνών ανά περίοδο 12 μηνών.

Η απασχόληση των εποχικών εργαζόμενων θα έχει διάρκεια όχι μικρότερη των 90 ημερών και έως 9 μήνες κατ' ανώτατο όριο σε κάθε περίοδο 12 μηνών. Εντός της μέγιστης διάρκειας της θεώρησης εισόδου του, ο υπήκοος τρίτης χώρας μπορεί να παρατείνει τη σύμβαση εργασίας του με τον ίδιο εργοδότη ή να εργαστεί σε έτερο εργοδότη με νέα σύμβαση εργασίας.

Η Συμφωνία συνάπτεται για αρχική περίοδο 3 ετών και παρατείνεται ανά ένα ή δύο έτη, κάθε φορά, μέσω της διαδικασίας ανταλλαγής Ρηματικών Διακοινώσεων μεταξύ των δύο Μερών, τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τη λήξη της αρχικής ή οποιασδήποτε μεταγενέστερης περιόδου.

Πηγή: Newshub.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ