Καύσιμα: Ερχονται μειώσεις στις τιμές μετά την πτώση στην τιμή του βαρελιού του πετρελαίου

Petite Perle 300×250

Μικρές μειώσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων στα πρατήρια αναμένονται από την προσεχή Δευτέρα απόρροια της σημαντικής πτώσης που έχει καταγραφεί στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Επί του παρόντος η αγορά δείχνει σταθεροποιητικές τάσεις και αυτό διότι αφενός δεν έχει εκπνεύσει το 4μηνο «συμμόρφωσης» με τις νέες τιμές που διαμορφώνονται και αφετέρου η ελληνική αγορά καυσίμων εγκλωβισμένη στις παθογένειες της, δεν αντιδρά με την ίδια ταχύτητα στην πτώση των τιμών, από ότι αντιδρά στην άνοδο αυτών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς οι μειώσεις στις τιμές αναμένεται να κυμανθούν έως και 7 με 8 λεπτά το λίτρο, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι δεν θα υπάρξει ανοδική αντίδραση στις διεθνείς τιμές.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Να σημειωθεί ότι κατά την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους η διεθνής τιμή του Brent κατρακύλησε από τα 86,33 δολάρια το βαρέλι που ήταν κατά την τελευταία ημέρα του 2022 στα 78,60 δολάρια το βαρέλι την περασμένη Παρασκευή. Μία κάμψη της τάξεως των 7,73 δολαρίων το βαρέλι ή σε ποσοστό περίπου 9%.

Άνοδος στην ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες και έχει επανέλθει στα επίπεδα του τέλους του 2022, μετά την πρόσκαιρη όπως φάνηκε πτώση, δημιουργεί σοβαρές προσδοκίες ότι οι τιμές στα πρατήρια θα ακολουθήσουν πιστά τους κανόνες της αγοράς.

Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου είναι πλέον στα 1,0644, ενώ είχε βρεθεί και στα 1,0487.

Πάντως αναλυτές σημειώνουν ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μία ανοδική αντίδραση της τιμής του Brent και αυτό θα είναι συνάρτηση των εξελίξεων στην Κίνα. Οι ίδιο σημειώνουν, ότι εφόσον δεν υπάρξουν περιοριστικά μέτρα και ως εκ τούτου δεν τεθεί εν αμφιβόλω η ζήτηση, τότε δεν αποκλείεται να επιστρέψει άμεσα η τιμή του Brent πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Ωστόσο οι ίδιοι σημειώνουν ότι το διεθνές περιβάλλον, τόσο από οικονομικής άποψής, όσο και γεωπολιτικής και υγειονομικής είναι τόσο ρευστό που τα πάντα κυριολεκτικά μπορεί να αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή.

Πηγή: www.imerisia.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ