Τερμίτες στην Αυστραλία λόγω ζέστης τρώνε μέχρι και άσφαλτο

Petite Perle 300×250

Επίδραση στους τερμίτες έχει η κλιματική αλλαγή, με αρνητικό για τον άνθρωπο, τρόπο. Οι τερμίτες ξετρελαίνονται για τη ζέστη, όπως επιβεβαίωσε πρόσφατα η μελέτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι για κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς Κελσίου η κατανάλωση ξύλου από τερμίτες αυξήθηκε περίπου επτά φορές.

Στην Αυστραλία υπάρχει ένα είδος τερμιτών που ονομάζεται «mastos» ή γιγάντιοι βόρειοι τερμίτες, οι οποίοι έχουν μια αναπαραγωγική υπερδύναμη: Σχεδόν κάθε μέλος μιας αποικίας μπορεί να μετατραπεί σε βασίλισσα αναπαραγωγής, εάν η προηγούμενη θανατωθεί.

Έχουν έναν ευρύ ουρανίσκο και είναι γνωστό ότι τρώνε μόλυβδο, πλαστικό, δέρμα, ελεφαντόδοντο, μέχρι και…. άσφαλτο. Μια αποικία έφαγε τους σωλήνες νερού ενός τσιμεντένιου κτιρίου και ανέβηκε σε οκτώ ορόφους, όπως γράφει η Washington Post.

Το είδος αυτό ταλαιπωρεί όσους ζουν στα βόρεια της Αυστραλίας και πλέον τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι γιγάντιοι τερμίτες έχουν μετακινηθεί και προς τα νοτιότερα. Ο Τέο Έβανς, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας που ειδικεύεται στους τερμίτες, δήλωσε ότι ο γιγάντιος βόρειος τερμίτης εμφανίστηκε για πρώτη φορά πριν από περίπου 20 χρόνια στην πόλη Ti Tree, 800 μίλια νότια του Ντάργουιν. Είναι πλέον ένα κοινό παράσιτο εκεί, που μασουλάει τις κατασκευές και ξεφλουδίζει τους τοπικούς φοίνικες, ένα ιδιαίτερα αγαπημένο του γεύμα.

Αν κάτι έσωζε τις άνυδρες περιοχές της Αυστραλίας μέχρι σήμερα, αυτό ήταν οι ακραίες θερμοκρασίες. Στις τροπικές ζώνες ωστόσο, όπου ο καιρός είναι ήπιος, οι τερμίτες γίγαντες ζουν και βασιλεύουν.

Όπως και τα ερπετά, οι τερμίτες δεν παράγουν τη δική τους θερμότητα από το σώμα τους αλλά την απορροφούν από το περιβάλλον, σύμφωνα με την WP. Έτσι, η κλιματική αλλαγή έχει ως συνέπεια το διπλασιασμό των ημερών με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, γεγονός που βοηθά τους τερμίτες να αυξάνονται και να τρώνε ακόμα περισσότερα υλικά.

«Οι άνθρωποι στο Σικάγο, οι οποίοι έχουν πολύ λίγα προβλήματα με τερμίτες μπορεί να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που θα είχαν οι άνθρωποι νοτιότερα», αναφέρει ο  ο Έβανς. «Και οι άνθρωποι στο Τορόντο που βασικά δεν έχουν καθόλου προβλήματα με τερμίτες, μπορεί να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Σικάγο», σημειώνει ο ίδιος.

ΠΗΓΗ ethnos.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ