Ηράκλειο: Πού δεν τα βρίσκουν ξενοδοχοϋπάλληλοι και ξενοδόχοι

Petite Perle 300×250

Μετά από τέσσερις συναντήσεις μεταξύ των ξενοδόχων και των ξενοδοχοϋπαλλήλων οι δυο πλευρές δεν τα κατάφεραν να «δώσουν τα χέρια» και να υπογράψουν τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας και η αιτία της διαφωνίας τους δεν είναι οι μισθοί, αλλά ο τρόπος αμοιβής της υπερωριακής εργασίας.

Ο Σύνδεσμος ξενοδοχοϋπαλλήλων ν.Ηρακλείου όπως είπε στο ekriti ο πρόεδρος Νίκος Κοκολάκης είχε ζητήσει αυξήσεις μισθών 15% και τελικά συμφώνησαν με την Ένωση Ξενοδοχείων σε αύξηση της τάξης του 11,5 %.

Ωστόσο το σημείο αιχμής που παραμένει άλυτο, είναι αυτό της υπερωριακής απασχόλησης και το πως θα αμείβεται.

Ο κ.Κοκολάκης υπογράμμισε ότι αυτό που ζητά ο Σύνδεσμος είναι να μην ισχύσει η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δηλαδή να γίνεται προσμέτρηση των έξτρα ωρών και ημερών εργασίας και να αμείβονται ή να δίνονται ρεπό κατόπιν συμφωνίας, αλλά η υπερωριακή απασχόληση να πληρώνεται όπως προβλέπεται από την σύμβαση, κάθε μήνα.

«Αυτό το ζήτημα για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτο» τόνισε ο κ.Κοκολάκης επισημαίνοντας ότι αν δεν συμφωνήσουν οι ξενοδόχοι, θα απευθυνθούν στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

«Δυστυχώς οι ξενοδόχοι θέλουν εργαζόμενους σκλάβους και θέλουν να επανέλθει εργασιακός  μεσαίωνας» επισημαίνουν στην ανακοίνωση τους και κατηγορούν τους ξενοδόχους για «παραλογισμό και θράσος.»

«Είχαν το θράσος να θέσουν ως αδιαπραγμάτευτο όρο για την υπογραφή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας να αναφέρεται ότι ο εκάστοτε ξενοδόχος νομιμοποιείται να απασχολεί τον εργαζόμενο καθημερινά δυο ώρες πέραν του οκταώρου χωρίς την αντίστοιχη χρηματική αμοιβή» ανέφεραν.

Ξενοδόχοι: Μάλλον, δεν κατάλαβαν καλά..

Ωστόσο, από την πλευρά των ξενοδόχων λένε ότι κανείς δεν είπε στους ξενοδοχοϋπάλληλους να μην πληρώνονται τις υπερωρίες

«Μάλλον δεν κατάλαβαν καλά, φυσικά και θα αμείβονται για τις υπερωρίες τους», είπε στο ekriti ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου κ.Νίκος Χαλκιαδάκης τονίζοντας ότι και οι αυξήσεις στους μισθούς τους είναι επιπλέον 1% απο την σύμβαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

«Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις, θέλουμε να υπογράψουμε το συντομότερο δυνατόν την σύμβαση και αναζητούμε την «χρυσή» τομή», επεσήμανε.

Στην ανακοίνωσε που εξέδωσε η Ένωση, αναφέρονται,μεταξύ άλλων τα εξης: «Στις πρώτες συναντήσεις οι δύο πλευρές προσήλθαν με συγκεκριμένο πακέτο προτάσεων και αιτημάτων με στόχο να διατηρηθεί το καλό κλίμα που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ τους. Η Ένωση Ξενοδοχείων  Ηρακλείου έλαβε σοβαρά υπόψη τι σημαντικές αυξήσεις που περιλαμβάνει η νέα σύμβαση της ΠΟΞ και οριοθέτησε την νέα τοπική κλαδική σύμβαση ψηλά στη βάση της συμφωνίας αυτής. 

Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν με στόχο την επίτευξη μίας συμφωνίας σε τοπικό επίπεδο, παρά το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο των Ενώσεων αποδέχεται και υπογράφει την εθνική συλλογική σύμβαση. Αυτό δείχνει την προσήλωση των ξενοδόχων στην ικανοποίηση των εργαζομένων με γνώμονα και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους. Αν βγει κανείς από την προεκλογική φούσκα, θα διαπιστώσει ότι πολλές επιχειρήσεις άλλαξαν χέρια και πολλές άλλες αναζητούν κλήσεις στο σύνθετο παζλ ενεργειακή κρίση, κρίση πρώτων υλών, αύξηση επιτοκίων δανεισμού και αύξηση εργατικού κόστους.  

Είμαστε πεπεισμένοι ότι μετά τις σημαντικές αυξήσεις που προτείνει η ΠΟΞ και αποδέχτηκε το σύνολο των εργαζομένων στην φιλοξενία στην Ελλάδα θα βρεθεί γρήγορα και η χρυσή τομή στο Ηράκλειο.»

Πηγή: ekriti.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ