Νέα επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κρήτη για τις έρευνες της ExxonMobil

Petite Perle 300×250

Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού εντάσσεται νέα επίσκεψη στην Κρήτη, πιθανότατα μέσα στον Φεβρουάριο ή στις αρχές Μαρτίου, προκειμένου να δει από κοντά τις έρευνες που πραγματοποιούν οι Αμερικάνοι της ExxonMobil για φυσικό αέριο στα Νοτιοδυτικά της Μεγαλονήσου.

Νέα επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κρήτη με σκοπό να διαιστώσει την εξέλιξη των ερευνών της ExxonMobil.

Μπορεί η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κρήτη να διακόπηκε κάπως απότομα, λόγω της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε στην Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη είναι να πραγματοποιήσει το προσεχές διάστημα νέα επίσκεψη στην Μεγαλόνησο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GOVNEWS, στις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να επισκεφθεί όλες τις υποδομές που κατασκευάζονται στο νησί, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις έρευνες της ExxonMobil,που πραγματοποιούνται με ταχείς ρυθμούς στα Νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Μάλιστα, όπως τόνισε στέλεχος της κυβέρνησης στο GOVNEWS, δεν αποκλείεται να δούμε τον πρωθυπουργό πάνω σε κάποια «πλατφόρμα» της Αμερικανικής εταιρείας να ξεναγείται από τους Αμερικανούς επιστήμονες, που παρακολουθούν από κοντά τις έρευνες στο βυθό του Κρητικού αρχιπελάγους.

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι Αμερικανοί το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν επιταχύνει τις διαδικασίες για την έρευνα της τεράστιας περιοχής που έχουν «δεσμεύσει».

Και αυτό διότι, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες της ExxonMobil,τα κοιτάσματα που αναμένεται να βρεθούν ξεπερνούν κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη, καθώς μπορεί να είναι ακόμη και υπερδιπλάσια της αρχικής εκτίμησης.

Επομένως, επισπεύδουν τις έρευνες, ώστε να αρχίσει να αποφέρει κέρδη γρηγορότερα η τεράστια επένδυση που έχουν κάνει.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να αρχίσει το συντομότερο η εξόρυξη, ώστε το φυσικό αέριο που θα βρεθεί να αρχίσει να «ρέει» στην Ευρωπαϊκή αγορά, προκειμένου να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο κ. Μητσοτάκης, ειδικά μετά τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στον ενεργειακό τομέα λόγω της επίθεσης της Ρωσίας του Πούτιν στην Ουκρανία, έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην χώρα μας, τόσο στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, όσο και στο Ιόνιο, την Ήπειρο και ανοικτά της Θάσου.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι η Ελλάδα να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη νέα ενεργειακή εποχή, τόσο ως ενεργειακός κόμβος, όσο και ως χώρα παραγωγής ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, πραγματοποιεί συνεχείς επαφές με ξένους επενδυτές, οι οποίοι προτίθενται να συμμετάσχουν σε εταιρείες εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Να σημειωθεί, ότι εάν τελικά επιβεβαιωθούν οι θετικές προβλέψεις στα Νοτιοδυτικά της Κρήτης και βρεθούν τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου, η ExxonMobil έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για έρευνες, τόσο Νότια, όσο και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, με ότι συνεπάγεται αυτό για την αναγνώριση της ελληνικής ΑΟΖ, που διεκδικεί με παράνομες ενέργειες η Τουρκία.

Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, επισημαίνουν ότι ένας από τους βασικούς λόγους, εκτός από την «εμπλοκή με την αγορά των F-16, που αντιδρά το καθεστώς Ερντογάν και προσπαθεί να προκαλέσει «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο, είναι οι προθέσεις των Αμερικανών στα Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Γι' αυτό τον λόγο και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρεθεί σύντομα στην Κρήτη και στο σημείο των ερευνών, για να στείλει ένα σαφές μήνυμα στον νέο Σουλτάνο.

Το μήνυμα αυτό θα αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν παραχωρεί σπιθαμή από την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Πηγή: kriti360.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ