Θρίλερ με το μπαλόνι… κατάσκοπο πάνω από τις ΗΠΑ: Γιατί δεν το καταρρίπτει ο Μπάιντεν; Τι λέει το Πεκίνο

Petite Perle 300×250

Τι είναι, πότε χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά και γιατί το κάνει η Κίνα τώρα, αν το κάνει – Έρευνες σε ΗΠΑ, Κίνα και Καναδά

Κινητοποίηση σε ΗΠΑΚίνα και Καναδά έχει προκαλέσει ένα… μπαλόνι-κατάσκοπος που εθεάθη να πετά πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και μέσα σε «ευαίσθητες» περιοχές με στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν βέβαιοι πως ανήκει στην Κίνα, η Κίνα «το εξετάζει» και ο Καναδάς μιλά για «δυνητικά δεύτερο τέτοιο συμβάν».

Ειδικότερα, οι ΗΠΑ παρακολουθούν ένα ύποπτο κινεζικό αερόστατο που έχει ρόλο… κατασκόπου και πετά σε μεγάλο ύψος πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως έχουν γνωστοποιήσει αξιωματούχοι της Άμυνας την Πέμπτη. Πρόκειται για μία ανακάλυψη που ενδεχομένως να επηρεάσει περισσότερο τις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας -οι οποίες το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε «τεντωμένο σχοινί».

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πάτρικ Ράιντερ, δήλωσε πως η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθούσε το αερόστατο εδώ και αρκετές ημέρες, καθώς πραγματοποιούσε την πορεία του πάνω από τις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ πρόσθεσε ότι «ταξίδευε σε ύψος πολύ πάνω από την εμπορική εναέρια κυκλοφορία και δεν αποτελεί στρατιωτική ή φυσική απειλή για τους ανθρώπους στο έδαφος».

Ο ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας δήλωσε ότι άλλοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι είχαν συμβουλεύσει τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να μην το καταρρίψει, επειδή φοβόταν ότι τα συντρίμμια θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια των ανθρώπων στο έδαφος.

«Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό το αερόστατο επιτήρησης ανήκει στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», δήλωσε ο ανώτερος αμυντικός αξιωματούχος, σύμφωνα με το CNN. «Περιπτώσεις σαν αυτή τώρα έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων και πριν από την παρούσα κυβέρνηση».

Ενώ η τρέχουσα πορεία πτήσης του αερόστατου το δείχνει πάνω από «έναν αριθμό ευαίσθητων περιοχών» (σ.σ. με στρατιωτικές εγκαταστάσεις), ο αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν παρουσιάζει σημαντικό κίνδυνο για συλλογή πληροφοριών.

Οι ΗΠΑ, είπε ο αξιωματούχος, «λαμβάνουν ωστόσο μέτρα για να προστατευθούν από την πιθανή συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών από ξένες μυστικές υπηρεσίες. Παρακολουθούμε επίσης ποιες δυνατότητες θα μπορούσε να έχει όσον αφορά στην απόκτηση πληροφοριών και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε το αερόστατο καθώς βρισκόταν πάνω από τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες».

Οι ΗΠΑ, πάντως, θεωρούν ότι οι κινεζικοί κατασκοπευτικοί δορυφόροι σε χαμηλή τροχιά είναι σε θέση να προσφέρουν παρόμοιες ή καλύτερες πληροφορίες, περιορίζοντας την αξία όσων μπορεί να συλλέξει το Πεκίνο από το αερόστατο μεγάλου ύψους, το οποίο έχει το μέγεθος τριών λεωφορείων, σύμφωνα με έναν άλλο αξιωματούχο της άμυνας.

Συνεργασία ΗΠΑ και Κίνας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει συνεργαστεί με την κινεζική κυβέρνηση τόσο μέσω της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον όσο και μέσω της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στην Κίνα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Οι αξιωματούχοι της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ προειδοποιούν συνεχώς για τις κινεζικές προσπάθειες κατασκοπείας και η παρουσία του αερόστατου στις ΗΠΑ έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή, με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να αναμένεται να ταξιδέψει στο Πεκίνο τις επόμενες ημέρες -ένα σημαντικό ταξίδι που προορίζεται να δώσει συνέχεια στη συνάντηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ πέρυσι.

Ο Τζος Λίπσκι, ανώτερος διευθυντής του Κέντρου Γεωοικονομίας του Ατλαντικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ ήθελαν να γνωστοποιήσουν στην Κίνα πως γνώριζαν για το αερόστατο πριν ο Μπλίνκεν προσγειωθεί στην Κίνα.

«Θέτει τις βάσεις για μια εξαιρετικά τεταμένη συνάντηση μεταξύ του Μπλίνκεν και του Κιν Γκανγκ», δήλωσε ο Λίπσκι, αναφερόμενος στον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών. «Βάζει τους Κινέζους αξιωματούχους σε δύσκολη θέση ενόψει των συναντήσεων», όπως πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι η Κίνα είναι «η πιο σημαντική γεωπολιτική πρόκληση της Αμερικής» και ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο παγκόσμιων υπερδυνάμεων είναι έντονος. Οι εντάσεις έχουν αναζωπυρωθεί τα τελευταία χρόνια για το αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν, το ιστορικό της Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις στρατιωτικές της δραστηριότητες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μεταξύ πολλών άλλων θεμάτων.

Το κινεζικό ΥΠΕΞ είναι ενήμερο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε την Παρασκευή ότι ήταν ενήμερο για τις αναφορές του περιστατικού, αλλά προειδοποίησε κατά των «εσκεμμένων εικασιών».

«Προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις συνθήκες και να επαληθεύσουμε τις λεπτομέρειες της κατάστασης. Θα ήθελα να τονίσω ότι πριν γίνει σαφές τι συνέβη, οποιαδήποτε εσκεμμένη κερδοσκοπία ή υπερβολή δεν θα βοηθούσε στον χειρισμό του θέματος», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Μάο Νινγκ σε τακτική συνέντευξη Τύπου, απαντώντας σε ερώτημα του CNN.

«Η Κίνα είναι μια υπεύθυνη χώρα. Ενεργούμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να παραβιάσουμε τον εναέριο χώρο άλλων χωρών. Ελπίζουμε ότι οι αρμόδιοι θα χειριστούν το θέμα με ψυχραιμία».

Εν τω μεταξύ, και ο Καναδάς δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι παρακολουθεί επίσης τις κινήσεις του αερόστατου και συνεργάζεται με τους Αμερικανούς εταίρους του.

Ο Καναδάς κάνει λόγο για «δυνητικό δεύτερο συμβάν»

Η κυβέρνηση του Καναδά αναφέρθηκε σήμερα σε «δυνητικό δεύτερο συμβάν», μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ πως παρακολουθείται κατασκοπευτικό μπαλόνι που πετά σε μεγάλο ύψος πάνω από την επικράτειά τους εδώ και κάποια 24ωρα.

«Οι Καναδοί είναι ασφαλείς και ο Καναδάς λαμβάνει μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια του εναέριου χώρου του, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης δυνητικού δεύτερου συμβάντος» αυτής της φύσης, ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το καναδικό υπουργείο Άμυνας.

Ο Μπάιντεν συμβουλεύτηκε να μην καταρρίψει το αερόστατο

Ο Αμερικανός πρόεδρος ενημερώθηκε για τις κινήσεις του αερόστατου και ζήτησε στρατιωτικές συμβουλές για την αντιμετώπισή του, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης.

Έτσι, ο Μπάιντεν έλαβε τη συμβουλή να μην διατάξει την κατάρριψη του αερόστατου.

Τι είναι τα μπαλόνια κατασκοπείας;

Ένα κατασκοπευτικό μπαλόνι είναι ένα κομμάτι κατασκοπευτικού εξοπλισμού, για παράδειγμα μία κάμερα, που αναρτάται κάτω από ένα μπαλόνι το οποίο αιωρείται πάνω από μια συγκεκριμένη περιοχή. Ο εξοπλισμός που είναι προσαρτημένος στα μπαλόνια μπορεί να περιλαμβάνει ραντάρ και να λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια.

Τα αερόστατα λειτουργούν συνήθως σε ύψος 24.000 μέτρων – 37.000 μέτρων (80.000-120.000 πόδια), πολύ πιο πάνω από εκεί που πετάει η εμπορική εναέρια κυκλοφορία -καθώς τα αεροπλάνα δεν πετούν σχεδόν ποτέ ψηλότερα από 12.000 μέτρα.

Πότε χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά;

Τα κατασκοπευτικά αερόστατα χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1860, κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου, όταν άνδρες της Ένωσης με αερόστατα θερμού αέρα και κιάλια, προσπαθούσαν να συλλέξουν πληροφορίες για τις δραστηριότητες των Συνομοσπονδιακών κρατών που βρίσκονταν πιο μακριά.

Οι ΗΠΑ αναβίωσαν την ιδέα τα τελευταία χρόνια, αλλά είχαν την τάση να χρησιμοποιούν αερόστατα μόνο σε αμερικανικό έδαφος.

«Πάνω από την ατμόσφαιρα κάποιου άλλου, απαιτείται να ζητήσεις άδεια», λέει αξιωματούχος στη Guardian. «Ή αν πρόκειται να το κάνεις χωρίς άδεια, τότε να περιμένεις ότι δεν θα τύχει καλής υποδοχής».

Ο Κρεγκ Σίνγκλετον, ειδικός σε θέματα Κίνας του Ιδρύματος για την Άμυνα των Δημοκρατιών, δήλωσε στο Reuters ότι τέτοια αερόστατα είχαν χρησιμοποιηθεί ευρέως από τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου και αποτελούσαν μια μέθοδο συλλογής πληροφοριών χαμηλού κόστους.

Γιατί το κάνει αυτό η Κίνα;

Ο Blaxland εκτιμά ότι είναι απίθανο οι Κινέζοι να μην περίμεναν να πιαστούν: μάλιστα, το να πιαστούν ήταν μάλλον ο στόχος και είχαν δύο πιθανά αποτελέσματα στο μυαλό τους.

Ο πρώτος λόγος για τον οποίο εκτοξεύθηκε το αερόστατο, πιστεύει, ήταν να φέρει σε δύσκολη θέση τις ΗΠΑ -και τόσο το καλύτερο αν κατά τη διάρκεια της διαδρομής συνέλαβε κάποιες πληροφορίες.

«Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς πώς θα μπορούσαν να πιστέψουν ότι δεν θα τους αντιλαμβάνονταν. Ο αμερικανικός εναέριος χώρος μελετάται τόσο στενά, από τις αμερικανικές Αρχές πολιτικής αεροπορίας, την αμερικανική πολεμική αεροπορία, τη διαστημική δύναμη των ΗΠΑ, τα μετεωρολογικά δίκτυα -πρόκειται για έναν εξαιρετικά προσεγμένο εναέριο χώρο»,.

Ο δεύτερος λόγος είναι να γνωρίζουν οι ΗΠΑ ότι η Κίνα παρακολουθεί κρυφά την τεχνολογία της και την αντιγράφει.

«Οι κινεζικές υπηρεσίες ασφαλείας είναι αριστοτέχνες στη συμπεριφορά αντιγραφής. Είναι πολύ, πολύ καλοί στο να διαπιστώνουν ποια είναι η τεχνολογία και στη συνέχεια να επιδιώκουν να την αναπαράγουν», τονίζει ο Blaxland.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ