Ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι και στην Κρήτη για αλυσίδες στα οχήματα

Petite Perle 300×250

Κλιμάκιά της αστυνομίας αναμένεται να βρεθούν από σήμερα στους δρόμους της Κρήτης, για να ελέγχουν αν τα οχήματα έχουν αλυσίδες για τα χιόνια ενόψει και της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα, που θα φέρει μεταξύ άλλων και χιόνια σε αρκετά σημεία στην Κρήτη.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι χιονοπτώσεις, το τσουχτερό κρύο και η πτώση της θερμοκρασίας. Μονάδες της ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκονται, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Ιωάννη Αρτοποιό, σε δρόμους της Αττικής από το πρωί του Σαββάτου, προκειμένου να κάνουν ελέγχους για αντιολισθητικές αλυσίδες. Υπενθυμίζεται ότι οι αλυσίδες για τα χιόνια είναι υποχρεωτικές για όλους τους οδηγούς και το να μην της φέρει ΙΧ αποτελεί παράβαση.

Σε ό,τι αφορά στην κακοκαιρία, η οποία αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας από την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, ο κ. Αρτοποιός απηύθυνε ισχυρή σύσταση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες, λόγω του χιονιά. Ο κ. Αρτοποιός επισήμανε, παράλληλα, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να απαγορευτεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων σε περιοχές με ιδιαίτερη χιονόπτωση, ενώ τόνισε ότι πλέον είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικά μέσα.

Παράλληλα, ευρεία συντονιστική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί και σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη με τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργών της φυσικής ηγεσίας του πυροσβεστικού σώματος, όλων των εμπλεκόμενων φορέων, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, καθώς και επιστημονικής ομάδας μετεωρολόγων.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, έχουν ήδη ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας. Επιπλέον, με εντολή αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρνάρα, έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα επιχειρησιακά σχέδια για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση χιονοπτώσεων, καθώς και των συνοδών φαινομένων τους.

Σπεύδουν για αντιολισθητικές οι πολίτες

Καθώς ήδη σε αρκετά καταστήματα, που πωλούν «αλυσίδες χιονιού» ή αλλιώς αντιολισθητικές αλυσίδες έχουν δημιουργηθεί ουρές. Μάλιστα, όπως μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός του «Open» οι πρώτες ουρές στα ανάλογα καταστήματα άρχισαν να δημιουργούνται από τη στιγμή που εκδόθηκε από την ΕΜΥ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Μαρία Σπυράκη, ο κόσμος βλέποντας το δελτίο που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει σπεύσει να αγοράσει αλυσίδες, όσοι δεν έχουν τουλάχιστον, αλλά και κουβέρτες, οι οποίες θα είναι απαραίτητες για όσους οδηγούς θα είναι έξω εκείνες τις ώρες. Αντίστοιχες εικόνες παρατηρούνται και στα βενζινάδικα, καθώς και οι σχετικές αλυσίδες είναι υποχρεωτικές για τους οδηγούς.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ