19χρονος κατέρρευσε σε γήπεδο 5X5: «Είδα το παιδί πεθαμένο, το έσωσε ο απινιδωτής»

Petite Perle 300×250

Σωτηρία ήταν η επέμβαση των διασωστών που με τη συνδρομή απινιδωτή επανέφεραν στη ζωή τον 19χρονο, ο οποίος κατέρρευσε σε γήπεδο 5Χ5 στη Θεσσαλονίκη.

Οι μαρτυρίες ανθρώπων που από την πρώτη στιγμή έπεσαν πάνω από τον νεαρό, συγκλονίζουν. Ο εκπαιδευτής πρώτων βοηθειών, Κώστας Μαυροχωρίτης είναι ο άνθρωπος που μαζί με τον Στέλιο Ναβροζίδη έσπευσαν για τις καθοριστικές πρώτες βοήθειες, όπως μεταδίδει το thesstoday.gr.

«Το παιδί ήταν πεθαμένο, δεν είχε αναπνοή»

«Ξαφνικά είδα τον κόουτς να τρέχει προς τη μεριά των γραφείων, μετά είδα τον Στέλιο Ναβροζίδη να παίρνει τον απινιδωτή στα χέρια και έτρεξα και εγώ από πίσω του. Πήγαμε στο τελευταίο γηπεδάκι και μόλις μπήκα μέσα είδα κοντά στον πάγκο το παιδί πεθαμένο. Δεν είχε αναπνοή, το πήρα, το τράβηξα και ξεκίνησα να του κάνω ΚΑΡΠΑ. Αυτομάτως βάλαμε τον αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή και ξεκινήσαμε την απινίδωση» ανέφερε στο thesstoday.gr.

Σύμφωνα με τον ίδιο στη δεύτερη απινίδωση άρχισε να ανακτά τις αισθήσεις του. «Στο μεταξύ καλέσαμε το ΕΚΑΒ και μετά από περίπου δέκα λεπτά έφτασε το εξειδικευμένο προσωπικό. Όταν ανέλαβαν το παιδί, είχε ήδη αναπνοή. Έτσι ξεκίνησε η διακομιδή του στο Παπαγεωργίου» τόνισε στο ίδιο μέσο, υπογραμμίζοντας ότι «αν δεν υπήρχε απινιδωτής δεν θα το προλαβαίναμε το παιδί. Είμαι συγκινημένος με την προσπάθεια του ΕΚΑΒ».

Είχαμε την τύχη να έχουμε απινιδωτή, ανέφερε φυσιοθεραπευτής
Ο Φυσικοθεραπευτής του Γ.Σ. Ηρακλή και υπεύθυνος για τις πρώτες βοήθειες, Στέλιος Ναβροζίδης περίγραψε τις σοκαριστικές εκείνες στιγμές.

«Δουλεύω στον Γ.Σ. και είμαι υπεύθυνος για πρώτες βοήθειες. Με τη βοήθεια χορηγών είχαμε την τύχη να έχουμε απινιδωτή. Με φώναξαν για να δώσω πρώτες βοήθειες πήρα τον απινιδωτή και είδα ένα παιδάκι αναίσθητο το οποίο ζήτησε πρώτες βοήθειες για ανάνηψη. Καταφέραμε να το επαναφέρουμε μετά από τρεις απινιδώσεις και ΚΑΡΠΑ, είχε 80% οξυγόνο και εκείνη τη στιγμή ήρθε και το ΕΚΑΒ και το ανέλαβαν οι γιατροί», ανέφερε χαρακτηριστικά στο thesstoday.gr.

Ο ίδιος σημείωσε στο ίδιο μέσο, ότι «το συμβάν διήρκησε τουλάχιστον πέντε δέκα λεπτά. Σαν γονείς θέλουμε να κάνουμε ότι δυνατόν καλύτερο».

Πώς έγινε το περιστατικό σύμφωνα με τον υπεύθυνο των γηπέδων
Παράλληλα, στην ΕΡΤ μίλησε ο υπεύθυνος των γηπέδων 5χ5 Αλέξανδρος Σάμπας και τόνισε, ότι η παρέα των νεαρών έφτασαν περίπου στις 5 το απόγευμα στο χώρο για να παίξουν ποδόσφαιρο και λίγα λεπτά μετά το «ζέσταμα» ο νεαρός ένιωσε αδιαθεσία και ζήτησε να καθίσει στον πάγκο.

Σε λίγο ένιωσε καλύτερα και είπε ότι θα παίξει στον αγώνα. Ο υπεύθυνος του χώρου δέχθηκε λίγη ώρα μετά κλήση με την οποία τον ενημέρωσαν ότι ο νεαρός είχε λιποθυμήσει. Έτρεξε αμέσως στο σημείο, είδε το παιδί ξαπλωμένο στον πάγκο και άμεσα ζήτησε να φέρουν τον απινιδωτή για να του κάνουν ανανήψεις.

Οι παρόντες προσπάθησαν να τον επαναφέρουν με απινιδωτή, ενώ κάλεσαν άμεσα και το ΕΚΑΒ. Στο σημείο έσπευσαν τρία ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με τον κ. Σάμπα το παιδί άρχισε να συνέρχεται, αλλά σύντομα άρχισε πάλι «να μην έχει τις αναπνοές του». Όλη η διαδικασία αυτή κράτησε περίπου μιάμιση ώρα με τους διασώστες να προσπαθούν να τον επαναφέρουν στη ζωή και τους φίλους του να είναι πολύ αναστατωμένοι.

Σύμφωνα με τον κ. Σάμπα όλα έγιναν αστραπιαία και όλοι κινητοποιήθηκαν άμεσα, ενώ ο ίδιος τόνισε πως σε όλους τους αθλητικούς χώρους είναι απαραίτητο να υπάρχει απινιδωτής.

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ