ΤΕΕ/ΤΑΚ: Ζητά πρόγραμμα για την αντισεισμική θωράκιση κτηρίων

Petite Perle 300×250

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Κρήτης προτείνει στην κυβέρνηση ένα αντίστοιχο "Εξοικονομώ" για την αντισεισμική θωράκιση όλων των κτηρίων, στο πλαίσιο του οποίου οι ιδιοκτήτες θα επιδοτούνται για να ελέγχονται τα κτήριά τους και για να προχωρούν σε παρεμβάσεις αποκατάστασης-ενίσχυσης που θα υποδεικνύουν οι έλεγχοι

Το έναυσμα για να ανοίξει για τα καλά η συζήτηση γύρω από το κρίσιμο κεφάλαιο της αντισεισμικής θωράκισης και εδώ στον τόπο μας έχουν δώσει – όπως ήταν αναμενόμενο – τα όσα πρωτοφανή και τραγικά έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες με τον καταστροφικό σεισμό και την εκατόμβη νεκρών σε Τουρκία και Συρία, με τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς να προχωρούν σε σημαντικές παρεμβάσεις-προτάσεις προς το κεντρικό κράτος.

Μια ενδιαφέρουσα τέτοια παρέμβαση έρχεται από το Παράρτημα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που ζητά από την κυβέρνηση να προκηρύξει ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας τόσο για τα δημόσια όσο και για τα ιδιωτικά κτήρια.

Στη σχετική επιστολή του ΤΕΕ/ΤΑΚ προς τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος-Ενέργειας και Υποδομών κατατίθεται "Πρόταση προκήρυξης επιδοτούμενου νέου προγράμματος για στατικό έλεγχο δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων της χώρας", πρόταση η οποία, όπως προκύπτει από το περιεχόμενό της, έχει διττό χαρακτήρα: Από τη μια θέτει την ανάγκη ενός εκτεταμένου και ολοκληρωμένου προγράμματος προσεισμικού ελέγχου και αντισεισμικής προστασίας ιδιωτικών και δημόσιων κτηρίων, που να καλύπτει όμως όλες τις κατασκευές, δηλαδή σχολεία, νοσοκομεία, κινηματογράφους, θέατρα, μνημεία μέχρι γέφυρες, φράγματα και άλλες τεχνικές υποδομές. Και από την άλλη, ζητά από την κυβέρνηση να θεσπίσει ειδικά κίνητρα, όπως π.χ. η φοροαπαλλαγή για τους ιδιοκτήτες που μετά τον αναγκαίο προσεισμικό έλεγχο θα προχωρήσουν σε αντισεισμική ενίσχυση των κατοικιών τους, παράλληλα βεβαίως με την κρατική χρηματοδοτική συνδρομή για τις εργασίες αντισεισμικής αναβάθμισης…

Ουσιαστικά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Κρήτης προτείνει στην κυβέρνηση ένα αντίστοιχο "Εξοικονομώ" για την αντισεισμική θωράκιση όλων των κτηρίων, στο πλαίσιο του οποίου οι ιδιοκτήτες θα επιδοτούνται για να ελέγχονται τα κτήριά τους και για να προχωρούν σε παρεμβάσεις αποκατάστασης-ενίσχυσης που θα υποδεικνύουν οι έλεγχοι.

Το ΤΕΕ/ΤΑΚ χαρακτηρίζει κρίσιμης σημασίας την προκήρυξη ενός τέτοιου προγράμματος και δε διστάζει να χτυπήσει "καμπανάκι".

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, «το ποσοστό των κτηρίων στην Ελλάδα που είναι κατασκευασμένα από οπλισμένο σκυρόδεμα είναι γύρω στο 55%, ενώ τα υπόλοιπα είναι κατασκευασμένα από φέρουσα τοιχοποιία-πέτρα. Εάν υπολογίσουμε και το ποσοστό των κτηρίων από σκυρόδεμα που έχουν ανεγερθεί πριν από το 1959, όταν θεσπίστηκε ο πρώτος κανονισμός, βλέπουμε πως σχεδόν το 60% των κτηρίων της χώρας παρουσιάζει υπολειπόμενη αντισεισμική θωράκιση και χρήζουν επανελέγχου και αντίστοιχων επεμβάσεων».

Η επιστολή του ΤΕΕ/ΤΑΚ

«Η Ελλάδα, καθώς είναι μία από τις πιο σεισμογενείς χώρες του κόσμου και εξαιτίας των σεισμικών επιπτώσεων του παρελθόντος, έχει οδηγήσει σε αύξηση του ενδιαφέροντος για έρευνα στο πεδίο των αντισεισμικών κατασκευών. Μέσα στα χρόνια, λοιπόν, έχουν επιτευχθεί σημαντικές εξελίξεις των υπολογιστικών συστημάτων και της τεχνολογίας των υλικών, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση των υπολογιστικών προσομοιώσεων, καθώς επιτρέπουν την καλύτερη προσέγγιση της συμπεριφοράς των κατασκευών και συνεπώς ακριβέστερης διαστασιολόγησής τους.

Ως αποτέλεσμα, τα νέα κτήρια καθίστανται ασφαλέστερα από τα παλιότερα. Σημαντικό μειονέκτημα για τη χώρα αποτελεί το μεγάλο ποσοστό οικοδομών που μελετήθηκαν και κατασκευάστηκαν πριν το 1984, με τον τότε ισχύοντα "Αντισεισμικό Κανονισμό του 1959". Αποτέλεσμα είναι τα κτήρια που κατασκευάστηκαν πριν το 1984 να παρουσιάζουν υπολειπόμενη αντισεισμική συμπεριφορά σε σχέση με τα νεότερα κτήρια (του 2000) και φυσικά να χρήζουν επανελέγχου. Ωστόσο, η αντικατάσταση υφιστάμενων οικοδομών με νέα κτήρια, με βάση σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς, καθίσταται ανέφικτη τόσο οικονομικά όσο και λειτουργικά. Γίνεται επομένως σαφής η επιτακτική ανάγκη αποτίμησης της συμπεριφοράς των υφιστάμενων κατασκευών έναντι σεισμικών φορτίων, ώστε να πραγματοποιηθούν επεμβάσεις και ενισχύσεις με σκοπό τη βελτίωση της φέρουσας ικανότητας του κτηρίου, ώστε να ανταποκρίνεται σε αυξημένες απαιτήσεις, οι οποίες καθορίζονται ανάλογα με την προβλεπόμενη χρήση του κτηρίου. Προς την κατεύθυνση αυτή, υφίσταται σχετικός Κανονισμός Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ), με αποκλειστική ισχύ στην Ελλάδα, καθώς και ο Ευρωκώδικας 8 με το αντίστοιχο εθνικό προσάρτημα.

Η ασφάλεια των κτηρίων και γενικότερα των κατασκευών αποτελεί τον κύριο και καθοριστικό παράγοντα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των πολιτών σε περίπτωση σεισμού. Γι' αυτόν τον λόγο και η Πολιτεία θεσμοθέτησε και εφαρμόζει υποχρεωτικά από το 1959 τον αντισεισμικό κανονισμό κατά την κατασκευή των κτηρίων. Επειδή η Ελλάδα είναι σεισμογενής χώρα, το 1984 αυξήθηκαν οι απαιτήσεις, ενώ στη συνέχεια το 1995 θεσμοθετήθηκε ο νέος ελληνικός Αντισεισμικός Κανονισμός, ο οποίος στην πορεία αναθεωρείται και προσαρμόζεται στα νέα επιστημονικά δεδομένα. Πάνω από το 50% των κτισμάτων στη χώρα μας όμως έχει κατασκευαστεί πριν το 1980 και πολλοί πολίτες ανησυχούν κατά πόσο είναι ασφαλείς οι κατοικίες τους.

Σε κάθε περίπτωση, και για τις καινούργιες αλλά και για τις παλαιές οικοδομές οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν τα βασικά σημεία αντισεισμικής θωράκισης και να απαιτούν την εφαρμογή τους, έστω και αν δεν τα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, για να έχουν ασφαλή οικοδομή», αναφέρει χαρακτηριστικά εκ μέρους του ΤΕΕ/ΤΑΚ ο πρόεδρος της Δ.Ε. κ. Γιώργος Ταβερναράκης και συνεχίζει:

«Ως εκ τούτου, η ανάγκη προκήρυξη ενός επιδοτούμενου "νέου προγράμματος" αντισεισμικής θωράκισης δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων είναι επιτακτική όσο ποτέ. Το ποσοστό των κτηρίων στην Ελλάδα που είναι κατασκευασμένα από οπλισμένο σκυρόδεμα είναι γύρω στο 55%, ενώ τα υπόλοιπα είναι κατασκευασμένα από φέρουσα τοιχοποιία-πέτρα. Εάν υπολογίσουμε και το ποσοστό των κτηρίων από σκυρόδεμα που έχουν ανεγερθεί πριν από το 1959, όταν θεσπίστηκε ο πρώτος κανονισμός, βλέπουμε πως σχεδόν το 60% των κτηρίων της χώρας παρουσιάζει υπολειπόμενη αντισεισμική θωράκιση και χρήζουν επανελέγχου και αντίστοιχων επεμβάσεων.

Απαιτείται ένα εκτεταμένο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου και αντισεισμικής προστασίας ιδιωτικών και δημόσιων κτηρίων, που να καλύπτει όμως όλα τα δομήματα: σχολεία, νοσοκομεία, γενικά χώρους συνάθροισης κοινού (κινηματογράφοι, θέατρα, συνεδριακές αίθουσες), μνημεία, γέφυρες και τεχνικά έργα, φράγματα και όλες τις υποδομές».

Οι προτάσεις των μηχανικών

«Σύμφωνα με τα παραπάνω, ως Δ.Ε. του ΤΕΕ/Τμήματος Ανατολικής Κρήτης και μετά τη συνεδρίαση η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23/2/2023 προτείνουμε τα εξής:

  1. Να θεσπιστεί νομοθετικά επιδοτούμενο πρόγραμμα ελέγχου των κτηρίων (με διαδικασία πιστοποίησης), για τη διασφάλιση των ελάχιστων Σταθμών Επιτελεστικότητας που προβλέπονται από την 3η αναθεώρηση του ΚΑΝ. ΕΠΕ, και αυξημένης επιδότησης της κατασκευής, προκειμένου να υπάρξει αύξηση της Στάθμης Επιτελεστικότητας των παλαιότερων κτηρίων, σε σχέση με την ελάχιστη απαιτούμενη, είτε με ενισχύσεις ή με άλλους τρόπους σεισμικής ελάφρυνσης.
  2. Φοροαπαλλαγή για τους ιδιοκτήτες που θα προχωρήσουν σε αντισεισμική ενίσχυση των κατοικιών τους.
  3. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον ο κύριος ενός κτηρίου προκρίνει τη σεισμική παράλληλα με την ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου του, να είναι και οι εργασίες ενίσχυσης επιλέξιμες επίσης για την όποια κρατική-κοινοτική συμβολή.
  4. Επισήμανση του ρόλου της τακτικής συντήρησης των κτηρίων και της τακτικής επιθεώρησης από μηχανικό.
  5. Στον κρατικό προϋπολογισμό ή μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης να δεσμευτούν κονδύλια για την αντισεισμική ενίσχυση των δημόσιων κτηρίων», καταλήγει η επιστολή-πρόταση του ΤΕΕ/ΤΑΚ προς τα συναρμόδια υπουργεία…

Πηγ'η: neakriti.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ