Μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες η ταυτόχρονη δημόσια παρουσία Κώστα Καραμανλή -Προκόπη Παυλόπουλου

by Gogo Strataki

Τελευταία Ενημέρωση:

Μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες, ειδικά αυτή την περίοδο, αποτελεί η ταυτόχρονη δημόσια παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου  στην επίσημη παρουσίαση ενός βιβλίου-καταπέλτη για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» οι δύο παλαιοί γνώριμοι της πολιτικής ζωής θα παρίστανται , ο Κώστας Καραμανλής  ως προλογίσας την έκδοση και ο Προκόπης Παυλόπουλος ως κεντρικός ομιλητής το βράδυ της 20ης Μαρτίου στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, στην μεγάλη εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια» που έγραψε ο γνωστός δημοσιογράφος, Γιώργος Χαρβαλιάς και κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις ΠΕΔΙΟ.

Η πολιτική αυτή «συνύπαρξη» ερμηνεύεται από πολλούς και ως ηχηρό μήνυμα προς την κατεύθυνση διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων και του Κατοχικού Δανείου.

Το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων

Στην πρώτη βιβλιοπαρουσίαση του «Γιαβόλ» θα παρευρεθούν επίσης πολλοί εκπρόσωποι του πολιτικού, επιστημονικού και επιχειρηματικού κόσμου, ξένοι πρέσβεις, καθώς και ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών, δίνοντας το έναυσμα σε μία σειρά εκδηλώσεων που ξεκινούν με αφετηρία την Αθήνα. Στόχος είναι να κρατηθεί «ζωντανό», ακόμη και στην προεκλογική περίοδο, το ζήτημα των «νόμιμων και απαραγράπτων»-όπως συνηθίζει να λέει ο Π. Παυλόπουλος-αξιώσεων προς την Γερμανία για την περίοδο της Κατοχής.

Το βιβλίο του Γιώργου Χαρβαλιά που κυκλοφόρησε μόλις πριν ένα μήνα από τις εκδόσεις Πεδίο και ήδη καταγράφεται στα best seller της χρονιάς, φέρνει στο φως την άγνωστη ελληνογερμανική ιστορία προτάσσοντας της ζήτημα της εκκρεμούς γερμανικής οφειλής. Για τον λόγο αυτό ο Κ. Καραμανλής από την πλευρά του έχει χαρακτηρίσει στον πρόλογο του «ανεκτίμητη» την συνεισφορά του βιβλίου στην «περιγραφή, λεπτομερή εξιστόρηση και θεμελίωση των ελληνικών απαιτήσεων έναντι της Γερμανίας που απορρέουν από τη δράση της κατοχικής διοίκησης και των δυνάμεων κατοχής στα μαύρα χρόνια 1941-44».

Ο ίδιος ο συγγραφέας μιλώντας για το βιβλίο του σε πρόσφατες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εμφανίσεις διευκρινίζει ότι αναψηλαφεί την ιστορική μνήμη με στόχο την αποκατάσταση της αλήθειας και την δικαίωση των ελληνικών απαιτήσεων. Το «Γιαβόλ» είναι μία σκληρόδετη πολυτελής έκδοση 350 σελίδων που συνοδεύεται από πέντε ανεξάρτητα φωτογραφικά παραρτήματα με ντοκουμέντα εποχής τα οποία καθηλώνουν τον αναγνώστη.

«Πρόκειται για ένα βιβλίο εξόχως αποκαλυπτικό. Όχι μόνο αναφορικά με γεγονότα που έλαβαν χώρα πίσω από το φως των προβολέων. Αλλά πρωτίστως για τον ρόλο προσώπων ή μηχανισμών που συνέβαλαν στην διαμόρφωση εξελίξεων, κάποτε καθοριστικών…», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κώστας Καραμανλής.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως αναμένεται και η τοποθέτηση του Προκόπη Παυλόπουλου σχετικά με το Κατοχικό Δάνειο και τις Επανορθώσεις δεδομένου μάλιστα ότι ουδέποτε έπαψε να ανακινεί το ζήτημα και όπως υποστηρίζει στο βιβλίο του ο Γιώργος Χαρβαλιάς, πιθανότατα, αυτή του η συνήθεια, του στέρησε την υποψηφιότητα για μια δεύτερη προεδρική θητεία εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Άλλοι ομιλητές

Στην παρουσίαση της 20ης Μαρτίου θα μιλήσουν ακόμη ο καθηγητής του Παντείου, πρώην πρέσβης και μόνιμος αντιπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Στέλιος Περράκης που είχε εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Χάγη για το θέμα των αποζημιώσεων της σφαγής του Διστόμου, ο Ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής ΕΚΠΑ, Ιωάννης Μάζης, γνωστός για τις καίριες παρεμβάσεις του στα εθνικά θέματα,  ο διπλωμάτης και συγγραφέας του βιβλίου «Η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα», Αρης Ραδιόπουλος και η δικηγόρος Χριστίνα Σταμούλη, κόρη του αείμνηστου ευρωβουλευτή και νομάρχη, που διαχειρίζεται το αρχείο Ιωάννη Ε. Σταμούλη με σκοπό την διαρκή παρακολούθηση της  Υπόθεσης του Διστόμου και γενικότερα του θέματος των πολεμικών επανορθώσεων. Στο πάνελ θα βρίσκεται  φυσικά και ο συγγραφέας, Γιώργος Χαρβαλιάς, ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει ο διευθυντής της Εστίας και γνωστός δημοσιογράφος, Μανώλης Κοττάκης.

Related Articles