Κορφές: Ξεράθηκαν τα πεύκα από τις κάμπιες – Μεγάλο πρόβλημα σε σπίτια και κοινόχρηστους χώρους

by KORINA KAFETZOPOULOU

Τελευταία Ενημέρωση:

Δεν έγιναν οι ψεκασμοί τον περασμένο Οκτώβρη επειδή δεν είχε εγγραφεί ποσό στον προϋπολογισμό του Δήμου σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κορφών

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Η  επιβλαβής κάμπια των πεύκων γνωστή και ως πιτυοκάμπη, ένα από τα πλέον κοινά αλλά και βλαβερά είδη,  έχει προσβάλει τα πεύκα των Κορφών με αποτέλεσμα αυτά να είναι φαινομενικά νεκρά.

 Τα πεύκα  κάποια στιγμή θα αναγεννηθούν μόνα τους όπως το μεγάλο θέμα προκύπτει για τα σπίτια που γειτνιάζουν με τα πεύκα αλλά και αυτά που βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους, όπως το  παλιό δημοτικό σχολείο όπου παίζουν παιδιά.

Στο αστικό περιβάλλον οι κάμπιες του πεύκου μπορούν να είναι ενοχλητικές ακόμα και επικίνδυνες, επειδή η παρουσία τους μπορεί να προκαλέσει  εξανθήματα στα παιδιά και αλλεργίες.

Τα  δέντρα στις Κορφές  είναι γεμάτα κουκούλια αφού οι πευκοκάμπιες έχουν  σχηματίσεις τις  φωλιές τους.

Το πρόβλημα αυτό, που δεν αφορά μόνο στις Κορφές, ανέφερε στη Φωνή του Μαλεβιζίου, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κορφών, Κωστής Φαραζάκης, λέγοντας ότι οι ψεκασμοί από τον δήμο Μαλεβιζίου, γινόντουσαν πάντα κάθε Οκτώβριο.

Πέρσι τον Οκτώβριο ψεκασμός δεν έγινε επειδή δεν είχε εγγραφεί κονδύλι στον προϋπολογισμό (!), σύμφωνα με το αυτά που δήλωσε ο κ. Φαραζάκης στην  Φωνή του Μαλεβιζίου, από την ενημέρωση που είχε.

Πληροφορία που δεν απέχει από την πραγματικότητα σύμφωνα με τις  πληροφορίες της Φωνής του Μαλεβιζίου, καθώς τα τελευταία χρόνια τα κονδύλια για τους ψεκασμούς των πεύκων κυμαίνονται από το μειωμένο μέχρι το καθόλου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν μερικά χρόνια το κονδύλι για αυτό τον σκοπό κυμαινόταν από 4.000- 5.000 ευρώ. Πρόπερσι δαπανήθηκαν 1200 ευρώ για ψεκασμούς σε επιλεγμένα σημεία και πέρσι δεν υπήρχε ποσό.

Ο μη ψεκασμός σε συνδυασμό με την έξαρση των πληθυσμών λόγω του ζεστού χειμώνα έχει γιγαντώσει το πρόβλημα.

Αυτή τη στιγμή ως επείγουσα λύση αναζητείται καλαθοφόρο για να συλλεχθούν τα κουκούλια από κοινόχρηστους χώρους και παιδικές χαρές.

Με τη Φωνή του Μαλεβιζίου επικοινώνησε κάτοικος της περιοχής που ανέφερε ότι το σπίτι της βρίσκεται  σχεδόν δίπλα σε πεύκο με αποτέλεσμα η αυλή της να ήδη έχει κουκούλια και τις πρώτες κάμπιες και η ίδια να βρίσκεται σε απόγνωση και  να μην ξέρει τι να κάνει. Περιμένει από κάποιον από τον Δήμο να ανταποκριθεί πριν οι κάμπιες πιάσουν όλο το σπίτι!

Σε αυτή την περίπτωση πάντως γεωπόνος με τον οποίο επικοινώνησε η Φωνή του Μαλεβιζίου συνέστησε οι ένοικοι να μην έρθουν σε επαφή με τις κάμπιες και να αφήσουν να κάνει την πορεία της και να φύγει.

Related Articles