Λόγω σφάλματος 572.000 συνταξιούχοι θα επιστρέψουν τις αυξήσεις που έλαβαν

Petite Perle 300×250

Αυξήσεις υψηλότερες από αυτές που δικαιούνταν έλαβαν περίπου 572.000 συνταξιούχοι, με τους περισσότερους να έχουν λάβει επιπλέον από 0,10 ευρώ έως και 50, όμως υπήρξαν και κάποιοι που έλαβαν περισσότερα, 200 ευρώ και πάνω.

Ο ΕΦΚΑ στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων που διενεργούν οι υπηρεσίες του εντόπισε την αστοχία ως προς τα ποσά των συντάξεων Μαρτίου, που προπληρώθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου, και διαπίστωσε ότι αφορά τουλάχιστον 572.000 συνταξιούχους.

Το συνολικό υπερβάλλον ποσό που πληρώθηκε ανέρχεται σε 15,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσον όρο 26 ευρώ ανά συνταξιούχο. Για το λάθος αυτό αποφασίστηκε η διενέργεια πειθαρχικού ελέγχου για τα λάθη, ενώ ενεργοποιήθηκε και η ρήτρα αποζημίωσης από την ανάδοχο εταιρεία.

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων αυτών έλαβαν επιπλέον ποσά από 0,1 ευρώ έως 50 ευρώ. Βέβαια, η απόφαση του υπουργείου Εργασίας και της διοίκησης του ΕΦΚΑ είναι –προφανώς και λόγω της προεκλογικής περιόδου– τα υπερβάλλοντα ποσά που καταβλήθηκαν λανθασμένα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συνταξιούχων να μην αναζητηθούν άμεσα, με τις πληρωμές του επόμενου μήνα. Θα συμψηφιστούν με την καταβολή της σύνταξής τους στο τέλος του έτους, οπότε θα συνυπολογιστεί η μικρή πρόσθετη αύξηση που θα δοθεί σε αυτούς λόγω του ότι το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ ήταν μεγαλύτερο σε σχέση με εκείνο που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό.

Οι συνταξιούχοι που επηρεάζονται από την παραπάνω αστοχία μπορούν να έχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση από το τέλος της επόμενης εβδομάδας μέσα από την ανάρτηση των μηνιαίων εκκαθαριστικών σημειωμάτων τους στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ. Στα σημειώματα θα αναφέρεται ρητώς το υπερβάλλον ποσό που καταβλήθηκε.

Με εντολή του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη δρομολογείται άμεσα η ενεργοποίηση της ρήτρας αποζημίωσης που προβλέπεται στη σύμβαση μεταξύ του ΕΦΚΑ και της αναδόχου εταιρείας, γεγονός που αποκαλύπτει πως στο υπουργείο εκτιμούν ότι υπήρξαν λανθασμένες ενέργειες από την ανάδοχο.

Συγκεκριμένα, εκτιμούν πως η ανάδοχος εταιρεία είναι υπεύθυνη για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης παραγωγικής λειτουργίας (SLA) και συντήρησης λογισμικού εφαρμογών καθώς και για τον ορθό υπολογισμό των καταβαλλόμενων ποσών κάθε μήνα στους συνταξιούχους. Κάτι που δεν έγινε για τις αυξήσεις Ιανουαρίου 2023, για περίπου 500.000 συνταξιούχους του ΙΚΑ, ή του ΙΚΑ και άλλων ταμείων (διαδοχική ασφάλιση). Ετσι, κατά τον επανυπολογισμό που «τρέχει» μηνιαίως, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι μηνιαίες πληρωμές, η ανάδοχος εταιρεία, σύμφωνα με τις ενδείξεις του ΕΦΚΑ, εφάρμοσε λανθασμένα τις αυξήσεις, τις οποίες στη συνέχεια εφάρμοσε και ο Φορέας.

Παράλληλα, όμως, ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ να προχωρήσει άμεσα στις διαδικασίες που προβλέπονται προκειμένου να ελεγχθούν πειθαρχικώς ενδεχόμενες παραλείψεις και υπαλλήλων του οργανισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία αυτή αφορά κατά κύριο λόγο λάθος στη διαδικασία πληρωμής των αναδρομικών αυξήσεων Ιανουαρίου, μεταξύ του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του ΕΦΚΑ, για περίπου 70.000 συντάξεις του Δημοσίου.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ