Βενιζέλειο: Σε κατάρρευση κλινικές λόγω έλλειψης γιατρών – Την διοίκηση του νοσοκομείου "δείχνει" η τριμελής επιτροπή

Petite Perle 300×250

Η Τριμελής Επιτροπή Γιατρών του Βενιζελείου Νοσοκομείου με ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται για τα κενά που υπάρχουν σε νευραλγικά τμήματα του νοσηλευτικού ιδρύματος και τονίζει ίτι οι 12 θέσεις που προκηρύχθηκαν δεν επαρκούν να καλύψουν ούτε στο ελάχιστο τα πρόσφατα κενά λόγω συνταξιοδοτήσεων.

Επίσης περιγράφει την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Παιδιατρική κλινική και καταφέρεται εναντίον της Διοίκησης του νοσοκομείου τονίζοντας ότι η  ευθύνη κάλυψης των κενών εφημεριών ανήκει αποκλειστικά σ' αυτήν!

Μόλις προ ημερών ανακοινώθηκε η πολυαναμενόμενη προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων ιατρών για τα νοσοκομεία της Κρήτης μετά από  πολλούς μήνες, ή καλύτερα χρόνια καθυστέρησης. Δυστυχώς όμως για το Βενιζέλειο, όπως και για τα περισσότερα νοσοκομεία της Υγειονομικής Περιφέρειας, είναι πολύ κατώτερη των επειγουσών αναγκών.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Οι  δώδεκα θέσεις που δόθηκαν στο νοσοκομείο μας δεν επαρκούν να καλύψουν ούτε καν τα πρόσφατα κενά που δημιουργήθηκαν τους τελευταίους μήνες από τις συνταξιοδοτήσεις και τις συνεχείς παραιτήσεις  ιατρών, λόγω των κακών συνθηκών εργασίας και  χαμηλών αμοιβών. Είναι δε πολύ μακριά από τις σαράντα κενές θέσεις ειδικευμένων ιατρών που δημιουργήθηκαν σταδιακά τα τελευταία χρόνια, από την τακτική του υπουργείου να μην στελεχώνει  επαρκώς τα νοσοκομεία. Τα κενά αυτά σε συνδυασμό με τη μεγάλη έλλειψη ειδικευομένων ιατρών στα περισσότερα τμήματα, δημιουργούν συνθήκες σοβαρής δυσλειτουργίας, που ταλαιπωρούν ασθενείς και προσωπικό.

Όλα αυτά έχουν οδηγήσει ήδη σε κατάρρευση τμήματα ή εργαστήρια του Βενιζελείου, ενώ  για άλλα έχουμε εκφράσει επανειλημμένα  την αγωνία  μας  ότι  βρίσκονται ένα βήμα πριν.

 Ένα από αυτά είναι η Παιδιατρική κλινική όπου στο τέλος του προηγούμενου έτους συνταξιοδοτήθηκαν δύο διευθύντριες Παιδιατρικής και επίκειται αποχώρηση μιας ακόμα επιμελήτριας. Και ενώ δεν είχε γίνει καμιά ενέργεια για άμεση κάλυψη των κενών, προέκυψε εκτάκτως τον προηγούμενο μήνα νέα απουσία λόγω  μακροχρόνιας αναρρωτικής άδειας μιας  επιμελήτριας,  που λόγω του εκτάκτου γεγονότος φρόντισαν να καλύψουν το Φεβρουάριο με υπέρβαση εφημεριών οι εναπομείναντες ιατροί.

Χωρίς να έχει βρεθεί καμιά λύση και τρέχοντος του μηνός Μαρτίου προέκυψε  νέα μακροχρόνια αναρρωτική άδεια και σε δεύτερη παιδίατρο γεγονός που εκ των πραγμάτων κάνει αδύνατο να καλυφθούν τα κενά από τους υπάρχοντες παιδιάτρους και ανέφικτο να καλυφθούν οι εφημερίες του μήνα. Η διευθύντρια της κλινικής είχε ενημερώσει εγκαίρως  για το πρόβλημα και τις οριακές συνθήκες,  τόσο πριν αλλά και μετά τα έκτακτα συμβάντα τη διοίκηση του νοσοκομείου και την ΥΠΕ,  αλλά φτάσαμε δυστυχώς ένα βήμα πριν το κλείσιμο της Παιδιατρικής.

Οι παιδίατροι αναγνωρίζοντας ότι είναι αδύνατο χωρίς ενίσχυση να βγει ο Μάρτιος και γνωρίζοντας από  ανάλογες περιπτώσεις του παρελθόντος  την αντιμετώπιση των ελλείψεων με «εντέλλεσθαι», δήλωσαν  εγγράφως προς τη διοίκηση  πως αν εξαναγκαστούν να καλύψουν μόνοι τους τα κενά  με επιπλέον υπερβάσεις, σκοπεύουν να προβούν σε ομαδική παραίτηση.

Τονίζουμε ότι η  ευθύνη κάλυψης των κενών εφημεριών ανήκει αποκλειστικά στη διοίκηση.

Αυτά είναι δυστυχώς τα αποτελέσματα της συνειδητής επιλογής να λειτουργούν τα νοσοκομεία οριακά και με τη λογική του «πάμε κι όπου βγει» .

Η Τριμελής Επιτροπή Βενιζελείου ΓΝΗ

Μ.Κοκκινάκη,  Ε.Θαλασσινός,  Γ.Κωστάκης

Πηγή: ekriti.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ